Landelijk team Sta Sterk trainers

Ontdek meer over onze trainers en verschilmakers Omgaan met Pesten

opleidingcentrum-omgaan-met-pesten-trainersteam

Landelijk team van Sta Sterk trainers

Na de opleiding tot Sta Sterk trainer mag je je Gediplomeerd Trainer Omgaan met Pesten noemen en kun je je aansluiten bij ons landelijke team van Sta Sterk trainers.

Het landelijk team Sta Sterk trainers zet zich in voor het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten en beperkt op deze manier de schadelijke gevolgen die hieruit kunnen ontstaan.

Ze verzorgen door heel Nederland en België:

  • workshops
  • trainingen voor diverse doelgroepen
  • anti-pestprogramma’s
  • themabijeenkomsten
Play Video

Wij leiden je op tot Sta Sterk trainer, waarbij ervaringsgericht leren centraal staat tijdens onze 7 opleidingsdagen, het werken in de online leeromgeving en de toepassing in de beroepspraktijk.

avatar-vrouw

"Ik heb voor de opleiding tot trainer en diverse specialisaties gekozen om meer inzicht krijgen in de verschillende aanpakken om kinderen te laten ervaren dat ze Sterk kunnen staan. Ik wilde zelf sterker staan om nu echt voor mezelf te kiezen en mijn eigen praktijk te starten, zodat ik op verschillende scholen en daarbuiten trainingen kan gaan geven."

Daphne

Leerkracht en Gedragsspecialist

"Ik begeleid al veel situaties op school waar pesten een rol in speelt. Dit doe ik vaak vanuit mijn gevoel. Mirelle gaf mij de bevestiging dat ik dit eigenlijk al heel goed doe. Door het oefenen met verschillende gesprekstechnieken en interventies als het bemiddelingsgesprek, heb ik nu nog meer handige vragen, zinnen en mogelijke reacties die ik kan geven in mijn ‘rugzak’. Ik weet zeker dat ik deze gesprekken nu nog beter kan laten verlopen en me hierbij ook zelfverzekerder voel."

Mireille

Leerkracht en Anti - Pestcoördinator

sta-sterk-methodiek-logo

Maak kennis met Sta Sterk methodiek

Het landelijke team van Sta Sterk trainers werkt met onze Sta Sterk methodiek. In deze methodiek richten we ons op:

  • Preventie, want dat werkt.
  • Het zien van pesten als een groepsprobleem, met aandacht voor de verschillende rollen die mensen aannemen en wat zij nodig hebben.
  • Het vertrouwen dat elke rol kan bijdragen aan de oplossing.
  • Het geloof dat de basis van gedrag moet worden aangeleerd.
  • Het betrekken van het netwerk rondom het kind of de jongere, omdat niet alleen de jeugd, maar ook volwassenen nog veel kunnen leren.

Al meer dan 30 jaar leren we kinderen en jongeren met deze methode hoe ze op een respectvolle manier voor zichzelf en anderen kunnen opkomen. Sta Sterk trainers werken daarnaast actief samen met ouders, professionals en vrijwilligers in het onderwijs, de kinderopvang, (sport)verenigingen en andere omgevingen zoals het jeugd- en jongerenwerk om een positieve groepsdynamiek te bevorderen.

Jouw persoonlijke leerroute

Alle trainers heten na hun opleiding "trainers omgaan met pesten"
Afhankelijk van verschillende licenties en jouw persoonlijke opleidingsroute kun je meer type trainingen geven.

Succesverhalen

Wil jij je laten inspireren door deze vier verschilmakers uit ons landelijk team?
Ontdek hoe zij het verschil maken als Sta Sterk trainer en voor wie.

gijs

“Van een verlegen jongetje is hij uitgegroeid tot een krachtige jongen die zoiets vol trots durfde te vertellen.”

Gijs Basisschoolleerkracht en gedragspecialist

Gijs werkt als gedragsspecialist in het basisonderwijs en staat daarnaast met veel plezier voor de klas. Hij vindt de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, hun zelfvertrouwen en hun welbevinden het allerbelangrijkst. Hij vertelt: "Ik vind het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen kracht worden gezet en gestimuleerd worden om zaken zelf op te lossen. Dat maakt deze methode zo mooi."

Tijdens de opleiding ontdekte Gijs hoe belangrijk het is om successen te vieren. “Ik sluit de trainingen af met een bijeenkomst waarvoor ik ook de ouders uitnodig. Voor ieder kind schrijf ik een persoonlijke kaart. Dat maakt altijd indruk, zowel op de kinderen als op hun ouders. Nu zit er bijvoorbeeld een jongen in mijn groep 7 die bij mij de Sta Sterk Training volgde. Hij vertelde dat deze kaart nog altijd boven zijn bed hangt! Van een verlegen jongetje is hij uitgegroeid tot een krachtige jongen die zoiets vol trots durfde te vertellen. Dat is toch prachtig? Daar doe je het voor!”

Over de methode is hij enthousiast: “Deze methodiek is allesomvattend. Ik kan er altijd uit putten; zowel in de klas als met individuele leerlingen, maar ook voor mezelf in lastige situaties. Deze opleiding heeft mij ook zelfvertrouwen gegeven.”

Lees verder >

danielle

“Op een dag kwam hij naar me toe, glunderend van oor tot oor. Het was gelukt!”

Daniëlle
Leerkrachtondersteuner en anti-pestcoördinator in het speciaal basisonderwijs

Danielle werkt vol liefde en passie met kinderen in het speciaal basisonderwijs en zocht naar handvatten om deze groep nóg beter te begeleiden in hun sociale weerbaarheid. Het volgen van de opleiding tot Sta Sterk Trainer gaf haar niet alleen de juiste kennis en tools, maar ook een boost in haar zelfvertrouwen. “Deze training prikkelt je om jezelf nog beter te leren kennen. Je groeit op alle vlakken, zowel in je werk als in je persoonlijkheid.”

Een mooi voorbeeld uit haar praktijk: “Wat veel indruk maakte, was een jongetje dat geboren was als meisje. Door zijn omgeving werd hij gepest en op afstand gehouden. Dat maakte hem onzeker en teruggetrokken. Hij wilde er graag bij horen en meedoen. In de Sta Sterk Training hebben we geoefend om stevig te staan, jezelf uit te dagen en te vragen of je mag meedoen met een spel van anderen. Op een dag kwam hij naar mij toe, glunderend van oor tot oor: hij had op het schoolplein gevraagd of hij mee mocht doen met basketballen. En dat was gelukt! Soms kan het ontzettend eenvoudig zijn om iemand op weg te helpen, maar kan dat een waanzinnig groots effect hebben. Daar doen we het voor!”

Lees verder >

nicole

“Na de start in de brugklas zag ik haar weer. Ze had haar fragiele zelf achter zich gelaten.”

Nicole
Kindercoach met een specialisatie hooggevoeligheid

Als moeder van drie kinderen is Nicole altijd geïnteresseerd geweest in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ze besloot zich te laten opleiden tot Kindercoach met een specialisatie in HSP. “Ik wilde meer weten over de ontwikkeling van kinderen en me verder verdiepen in het bevorderen van sociale veiligheid en weerbaarheid."

Daarvoor volgde zij onder andere de opleiding tot Sta Sterk Trainer. “In deze training zit alles: interactieve spelvormen, oefenen, voordoen en herhaling. Toch is deze methodiek voor iedereen toegankelijk. Dat maakt de opleiding zo krachtig in haar eenvoud.”

Een mooi moment uit een van haar trainingen en workshops deelt ze graag. “In mijn Stevige Stap-groepje zat een meisje dat zich ontzettend onzeker voelde. Ze was erg gepest en zag op tegen de overstap naar de brugklas. In het 6-weekse programma van de Stevige Stap-Training zag ik haar groeien. Toch bleef het spannend: hoe zou zij de overstap maken naar de nieuwe school? Na de vakantie zag ik haar weer. Ze had een goede start gemaakt en nieuwe contacten gelegd. Ze vertelde dat ze nooit zo ver was gekomen zonder de Stevige Stap-training. Het fragiele meisje had ze achter zich gelaten; nu stond ze stevig in haar schoenen! Daar kreeg ik echt kippenvel van.”

Lees verder >

marielle

“Ouders denken soms verschillend over oplossingen. Zo adviseerde een vader om van zich af te slaan, maar de moeder was het daar niet mee eens.”

Mariëlle
Kindercoach en docent opleiding Sta Sterk trainer

Voordat Mariëlle aan de opleiding tot Sta Sterk Trainer begon, volgde ze diverse cursussen en trainingen op het gebied van sociale vaardigheden en weerbaarheid. “Dat was vaak veel van hetzelfde. Ik zocht naar wat meer ‘body’; echt een gedegen opleiding. Zo kwam ik bij de opleiding tot Sta Sterk Trainer.”

Dat bleek een schot in de roos. "De opleiding heeft mij zelfvertrouwen gegeven in het begeleiden van anderen op het gebied van sociale vaardigheden en weerbaarheid. Het heeft mijn expertstatus verhoogd en inhoudelijk gezien ontzettend veel nieuwe informatie gebracht, evenals direct inzetbare, praktische draaiboeken, werkboeken en presentaties.”

De methodiek richt zich niet alleen op de kinderen, maar ook op de ouders of verzorgers. “Ook daarin zijn prachtige succesverhalen te delen,” vervolgt Mariëlle. “Zo kon ik laatst handvatten bieden aan ouders die niet op één lijn zaten wat betreft de opvoeding. Toen hun zoon thuis vertelde dat hij gepest werd, adviseerde vader om van zich af te slaan. Moeder was het daar niet mee eens. In een mooie sessie heb ik de ouders verschillende opties kunnen bieden om zo’n situatie op een betere manier op te lossen. Zo konden zij hun kind beter ondersteunen bij het oefenen van de vaardigheden die hij in de Sta Sterk training leerde. Het is geweldig als je daar de juiste bagage voor hebt. We noemen ons niet voor niets ‘verschilmakers’. Zo is het ook echt.”

Lees verder >

Keurmerk Gediplomeerd Trainer Omgaan met Pesten

Na het afronden van de opleiding tot Sta Sterk trainer ontvang je, samen met je diploma, je licentie en het keurmerk stempel als je ervoor kiest om je aan te sluiten bij ons landelijke team van trainers.
Je kunt dan ook gebruikmaken van de ondersteuning vanuit het Steunpunt voor trainers Omgaan met Pesten.

Dit keurmerk toont jouw expertise in het signaleren, voorkomen en aanpakken van pesten. Als gediplomeerd trainer ben je bovendien gespecialiseerd in het versterken van weerbaarheid en sociale veiligheid, zowel preventief als curatief, individueel en in groepen.

Het Kenniscentrum Omgaan met Pesten waarborgt de kwaliteit en deskundigheid van de Sta Sterk trainers door middel van onder andere intervisie in een regioteam. Elk kalenderjaar wordt er een licentiecontrole uitgevoerd.

keurmerk-gediplomeerd-trainer-omgaan-met-pesten

Samen sterk met het Steunpunt voor Trainers Omgaan met Pesten

Het Steunpunt verbindt en ondersteunt Sta Sterk trainers na hun opleiding, zowel op landelijk als regionaal niveau.

Trainers ontmoeten elkaar tijdens landelijke dagen en in regionale teams. Deze ontmoetingen zijn van grote waarde, omdat trainers ervaringen delen, herkenning vinden in elkaars verhalen en volop inspiratie opdoen.

In de regioteams draait het om de uitwisseling van ervaring en kennis, en om intervisie. Sta Sterk trainers bespreken actief vraagstukken en ideeën om de kwaliteit van hun werk te waarborgen, hun deskundigheid te vergroten en zich voortdurend te ontwikkelen.

Door de regionale samenwerking kunnen Sta Sterk trainers gemakkelijker contact met elkaar opnemen over bijvoorbeeld casuïstiek. Ze verwijzen hulpvragen naar elkaar door, delen opdrachten en organiseren samen activiteiten.

Het werk in regioteams zorgt voor korte lijntjes, waardoor de betrokkenheid bij onze organisatie groeit. Trainers blijven up-to-date met de laatste ontwikkelingen en brengen waardevolle inzichten terug naar de organisatie, gericht op hun behoeften, praktische ondersteuning en nieuwe ideeën. Dit helpt ons om zowel de Sta Sterk methodiek als onze organisatie continu te verbeteren en te professionaliseren.

Deze verbinding tussen Sta Sterk trainers is van onschatbare waarde.

Bij het Kenniscentrum gaan we ervan uit dat alle Sta Sterk trainers werken aan hetzelfde doel. Samen creëren we een grotere impact en maken we ons sterk voor sociale veiligheid en weerbaarheid en strijden we tegen pesten.