“Zoveel impact heeft zelfs al een verkorte Sta Sterk training,” vertelt kindercoach en Sta Sterk trainer Lineke Kerckhoffs-Willems

In deze blog stellen we je graag voor aan een van onze nieuwe Verschilmakers: Lineke Kerckhoffs-Willems. Vanuit haar praktijk Casa Lina Kindercoaching in Meerssen ondersteunt zij hooggevoelige kinderen. Onlangs rondde zij de opleiding tot Sta Sterk trainer af en mag zij de Sta Sterk methodiek inzetten in haar werk.
Ze zag de impact van de Sta Sterk methodiek direct terug in haar eigen praktijk. “Ik realiseerde me dat ik voor hem écht het verschil heb kunnen maken met de Sta Sterk methodiek — en dat hij nu, vol zelfvertrouwen, een volgende stap durft te zetten om zijn talenten verder te ontwikkelen.”
Een mooie volgende stap als kindercoach
Lineke woont samen met haar man, twee dochters en hun huisdieren in Meerssen, Limburg. In haar vrije tijd geniet ze van wandelen, zingen, piano spelen, creatief bezig zijn, puzzelen en samen spelletjes doen. Ook kijkt ze graag naar een goede serie of film.
In haar praktijk werkt ze met hooggevoelige kinderen van 5 tot 12 jaar, die onder andere kampen met overprikkeling, slaapproblemen, weinig zelfvertrouwen of faalangst. Op aanraden van collega-kindercoach én Sta Sterk trainer Mireille Paulissen besloot Lineke zich te oriënteren op de opleiding tot Sta Sterk trainer.

Na het gesprek met Mirelle Valentijn van Kenniscentrum Omgaan met Pesten wist ze het zeker: “Ik voelde aan alles dat dit de juiste stap voor mij was. Een prachtige aanvulling op mijn werk als kindercoach.”
Veel meer dan een sociale vaardigheidstraining
Lineke wilde vooral meer tools leren om de kinderen in haar praktijk beter te kunnen begeleiden. Wat ze niet had verwacht, was hoeveel de opleiding haarzelf daarnaast zou brengen. Zoals ze het zelf mooi zegt: “Ik ben echt gegroeid, zowel persoonlijk als in mijn rol als coach.”
Ze ontdekte dat de opleiding tot Sta Sterk trainer veel verder gaat in het verstrekken van kennis en tools om pesten te voorkomen, tijdig te signaleren en aan te pakken en weerbaarheid te versterken dan de opleidingen die ze eerder gevolgd heeft.

Ook merkte Lineke dat de docenten het heel belangrijk vinden dat de trainers de stof goed kennen en deze ook op een goede manier kunnen uitleggen en doorgeven aan de kinderen in hun praktijk.
“Je leert vaardigheden die je als trainer nodig hebt. Er wordt niet alleen uitgelegd hóe het moet; je oefent het ook echt. Dat was voor mij een belangrijke reden om juist voor deze opleiding te kiezen. Ik had zelf geen ervaring met het coachen van groepjes kinderen. Door deze opleiding heb ik geleerd wat daarin belangrijk is en hoe je de kracht van de peergroep kunt aanspreken en inzetten om positieve verandering en groei bij kinderen te stimuleren.”
Dat het programma breder is dan enkel het thema pesten, ziet ze als kracht.
“Natuurlijk geeft de opleiding veel inzicht in wat pesten is en welke rollen je bij pestgedrag ziet.,’ vertelt Lineke. “Maar even zo belangrijk is dat je leert hoe je kinderen weerbaarder maakt, hun lichaamstaal versterkt en hoe belangrijk helpende gedachten zijn. Dat laatste heeft me echt geraakt. Ik ben hier zo enthousiast over geworden dat ik nu ook trainingen rondom helpende gedachten ga geven. Deze training is geïnspireerd op het werken met de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ waarvoor ik tijdens de opleiding nog een extra bijscholing volgde bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten.”
De kracht van opleidingsdagen, online leren en een praktijkstage
De combinatie van opleidingsdagen, online leeromgeving en praktijkstage werkte voor Lineke heel goed.
“Tijdens opleidingsdagen is er veel ruimte om diep op de materie in te gaan en een groot deel van de Sta Sterk methodiek zelf te ervaren. De zelfstudie in de online leeromgeving geeft je de mogelijkheid om je kennis verder te verdiepen op je eigen tempo. Mijn stage heb ik in mijn eigen praktijk gedaan, een zogenoemde alternatieve stage. Bij vragen kon ik altijd terugvallen op de docenten Mirelle en Mariëlle. Ik kreeg supervisie, dat was heel fijn. Door zelf een deel van de training te geven heb ik meer oefenmomenten gehad en meer zelfvertrouwen gekregen om de training nu ook echt in mijn praktijk te geven.”
Ze liep stage in haar eigen praktijk, met een verkorte Sta Sterk training van vijf bijeenkomsten én een ouderbijeenkomst. Een bijzonder moment tijdens haar stage was de reactie van twee deelnemers.
“Ze maakten voor mij een knutselwerkje waarin ze lieten zien wat ze geleerd hadden. Dat raakte me. Ik realiseerde me toen hoeveel impact zelfs een verkorte Sta Sterk training kan hebben.”

Jong 043, De Kinderkracht van Maastricht en Heuvelland, heeft een interview gehouden met twee deelnemers aan de Sta Sterk training van Lineke en schreef daarover een mooi aritkel. Je leest het hier.
“Wat ik niet verwacht had, is hoeveel impact het zou hebben op mij persoonlijk in mijn zelfvertrouwen als kindercoach.”
Wat Lineke niet had voorzien, was het effect van de opleiding op haar persoonlijke ontwikkeling.
“Tijdens de opleiding werk je ook aan je eigen leerdoelen. Voor mij waren dat: grenzen aangeven en mijn zelfvertrouwen als coach en trainer vergroten. Ik doorliep zelf een groot deel van de Sta Sterk training en voelde aan den lijve hoe waardevol die is. Dat maakt dat ik hem nu nog krachtiger kan doorgeven.”
De opleiding bracht haar ook inzicht in haar eigen ervaringen met pesten. “Als kind werd ik vaak uitgescholden voor huilebalk. Ik noemde dat toen geen pesten, maar nu weet ik beter. Het heeft nog altijd impact op hoe ik met emoties omga.”
Een mooi succesverhaal van de Sta Sterk methodiek in de praktijk van Lineke
Tijdens haar stage begeleidde Lineke een jongen voor wie de Sta Sterk training precies aansloot bij wat hij nodig had.
“Ik was zo geraakt door de impact die de trainingen onder mijn begeleiding voor hem hadden gehad. Na afloop verraste hij me met een zelfgemaakte sleutelhanger, een tekening van mascotte Sterk en een bloem met alles wat hij had geleerd. Hij vertelde mij ook dat hij binnenkort op musical-les gaat. Hij straalde van trots. Zijn groei was prachtig om te zien. Dat was zo’n bijzonder moment. Ik realiseerde me dat ik voor hem écht het verschil heb kunnen maken met de Sta Sterk methodiek — en dat hij nu, vol zelfvertrouwen, een volgende stap durft te zetten om zijn talenten verder te ontwikkelen.”
Aangesloten bij het landelijke trainersteam van Verschilmakers
Na het behalen van haar diploma twijfelde Lineke geen moment om zich aan te sluiten bij het landelijke team van Sta Sterk trainers. “Als zelfstandige miste ik collega’s om mee te sparren. In dit netwerk voel ik me gesteund. Je staat er na de opleiding niet alleen voor. ”

Nog niet uitgeleerd in de Sta Sterk methodiek
Heb jij net als Lineke het verlangen om echt het verschil te maken voor kinderen en jongeren en denk je na over de opleiding tot Sta Sterk trainer? Dan heeft Lineke een tip.
“Volg je gevoel. Voelt het goed om deze opleiding te gaan doen, dan moet je niet twijfelen. Het heeft voor mij heel goed uitgepakt en het voelt nog steeds ontzettend goed. Ik ben zo enthousiast over de Sta Sterk methodiek dat ik mij nog verder wil specialiseren in de komende jaren. ”
Inmiddels heeft Lineke ook de specialisatie tot trainer van de Brugklastraining Stevige Stap afgerond. Zo kan ze nu ook achtstegroepers begeleiden bij de overgang naar het voortgezet onderwijs.
Wil je meer weten over Lineke en haar werk bij Casa Lina in Meerssen?
Wil je weten of zij iets kan betekenen voor jouw kind of het kind waarmee jij werkt en dat je wilt doorverwijzen? Ze denkt graag met je mee.
Bezoek haar eigen website, kijk op haar trainerspagina of volg haar via Facebook, Instagram of LinkedIn.

Wil jij net als Lineke kinderen en jongeren leren beter voor zichzelf op te komen?
Volg de opleiding tot Sta Sterk trainer en help hen opgroeien tot volwassenen die sterk in het leven staan.
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Auteur:
Mirelle Valentijn
In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

Advies nodig?
Neem contact op met Mirelle