Nieuw lespakket voor de Dag tegen Pesten: ‘Denk FF na! Weet jij nog hoe dat gaat?’

blog lespakket dag tegen pesten 2025

Het thema van de landelijke Week tegen Pesten in september 2024, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid, was ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat!’ Vanuit het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben wij hiervoor een bijpassend lespakket ontwikkeld rondom het thema roddelen.

Speciaal voor de Dag tegen Pesten op 19 april lanceren wij nu een nieuw lespakket dat hierbij aansluit: ‘Denk FF Na! Weet jij nog hoe dat gaat?’. Je kunt het gratis aanvragen en inzetten op de Dag tegen Pesten, of daarna in de Bronzen Weken.

Terug naar het thema: ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat

Roddelen was het centrale thema van de Week tegen Pesten in 2024. Positief geklets kan zorgen voor verbinding en veiligheid in een groep, maar zodra verhalen zonder toestemming worden doorverteld of online gedeeld, kan het flink misgaan. Iemand wordt buitengesloten en het gevoel van veiligheid verdwijnt.

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren beseffen: jij kunt het verschil maken. Door niet mee te praten of iets niet online te delen, kun je een verhaal stoppen. En samen sta je altijd sterker!

Met dit in gedachten ontwikkelden we samen met onze partners Stichting School en Veiligheid, DramaOnline en het Complimentenspel een krachtig lespakket – boordevol werkvormen, tips en tools om op een positieve manier met groepsdynamiek en roddelen aan de slag te gaan. Nieuw in dit pakket was de ouderbijlage, zodat ook thuis over dit thema gesproken kon worden.

“Met dit lespakket én de ouderbijdrage hebben we een positieve bijdrage geleverd aan sociale veiligheid in groepen. Juist daarom geven we dit thema graag een vervolg op de Dag tegen Pesten én in de Bronzen Weken met ons nieuwe lespakket. Samen gaan we voor een positief slot!”

Mirelle Valentijn, oprichter Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Het vervolg: “Denk FF na! Weet jij nog hoe dat gaat?”

Speciaal voor de Dag tegen Pesten is er nu een vervolg op het eerdere lespakket. Dit nieuwe materiaal helpt om op een laagdrempelige, interactieve manier te werken aan:

  • Positieve groepsdynamiek
  • Tolerantie en verdraagzaamheid
  • Sociaal-emotionele vaardigheden

Het pakket is geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar én jongeren van 12 t/m 18 jaar. Je kunt het inzetten op plekken waar kinderen en jongeren samenkomen, zoals in het onderwijs, op de BSO binnen de kinderopvang, jeugd- en jongerenwerk of (sport)verenigingen.

Voordelen van het lespakket:

  • Een compleet pakket met direct inzetbare oefeningen
  • Actieve werkvormen die aansluiten bij verschillende leeftijden
  • Aandacht voor positieve groepsvorming en de rol die iedereen daarin kan vervullen.
  • Bewustwording van gedrag en het effect daarvan op anderen

Marjolein Vermeulen, stagiaire Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Onze stagiaire Marjolein Vermeulen, studente Toegepaste Psychologie, werkte mee aan dit pakket en vertelt waarom het zo belangrijk is om thema’s als pesten het hele jaar door op de agenda te houden:

“Vanuit mijn opleiding zie ik hoe belangrijk het is om thema’s als pesten blijvend bespreekbaar te maken. Herhaling zorgt voor bewustwording. Zo wordt duidelijk dat preventie niet stopt na één week, maar continu aandacht verdient – op school én daarbuiten.”

Met veel plezier moedigen wij je aan om rond 19 april en na de meivakante in de Bronzen Weken met ons nieuwe lespakket ‘Denk FF na! Weet jij nog hoe dat gaat?’ aan de slag te gaan. 

Samen aan de slag in de Bronzen Weken

Na de meivakantie breekt een bijzondere periode aan: de Bronzen Weken. Deze laatste weken voor de zomervakantie vormen, net als de Gouden en Zilveren Weken, een uitdaging.

Het schooljaar loopt op zijn einde. Kinderen nemen afscheid, normen en structuren vervagen, en de focus neemt af – dat merk je in de groep. Voor jou als begeleider is het belangrijk om alert te zijn op deze veranderingen.

Juist in deze periode kun je als professional het verschil maken. Door bewust aandacht te besteden aan groepsvorming en sociale veiligheid, zorg je ervoor dat de groep het jaar op een positieve manier afsluit.

Wat kun je doen om het groepsproces te sturen?

  • Herken de fase van de groepsvorming en speel hierop in
  • Wees je bewust van jouw rol en voorbeeldgedrag
  • Focus op wat goed gaat in de groep en geef complimenten
  • Investeer in de relatie met de kinderen en geef aandacht aan elk individu
  • Speel in op wat je ziet en reflecteer daarop – alleen én met de groep
  • Geef ruimte om te oefenen en te leren van fouten
  • Wees alert op gedrag waarmee kinderen over grenzen gaan. Maak dit bespreekbaar en ondersteun bij conflictoplossing
  • Stuur actief bij bij veranderingen in de groepssamenstelling

Meer over de Bronzen Weken lees je in deze blog.

blog bronzen weken

Ons lespakket helpt je in de Bronzen Weken om:

  • Het schooljaar of (sport)seizoen positief af te sluiten
  • Actief bij te dragen aan een fijne sfeer en positieve groepsdynamiek
  • Te werken aan sociale veiligheid voor ieder kind en jongere

Vraag het lespakket aan en zorg voor een fijne afsluiting van het schooljaar. Want ieder kind en jongere heeft recht op een ontspannen zomervakantie!

Verdiepingsworkshop in jouw organisatie?

Wil je graag méér doen met sociale veiligheid, maar weet je niet precies hoe?

Onze Sta Sterk trainers ondersteunen je graag met:

  • Workshops of gastlessen voor kinderen
  • Themabijeenkomsten voor ouders
  • Workshops, trainingen of studiedagen voor professionals en/of vrijwilligers

Zelf aan de slag met sociale veiligheid en weerbaarheid? 

Klopt jouw hart voor het helpen van kinderen en jongeren? Gun jij ieder kind een fijne jeugd en een goede ontwikkeling tot volwassene? En wil jij als geen ander kunnen inspelen op de behoefte van kinderen en jongeren? Word Sta Sterk trainer – dé professional die het verschil kan maken! 

De volgende opleidingsgroepen starten in mei en in oktober. Vraag hier de opleidingsbrochure aan voor onze opleiding tot Sta Sterk trainer

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We denken graag met je mee!

landelijke dag sta sterk trainers team
landelijke dag sta sterk trainers team

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642