Ontdek hoe wij voor bijna 6000 kinderen en jongeren het verschil maakten in 2024!

jaarverslag 2024 Kenniscentrum Omgaan met Pesten

2024 was een bijzonder jaar voor ons; het markeerde de start van ons 20-jarig jubileum.

In die twintig jaar is het bewustzijn over pesten enorm gegroeid. Waar pesten vroeger nog werd gezien als een ‘normaal’ onderdeel van opgroeien, erkennen we inmiddels de diepe sporen die pesten kan achterlaten. De gevolgen zijn vaak langdurig en ingrijpend.

Met het Kenniscentrum Omgaan met Pesten dragen we al twee decennia bij aan het vergroten van sociale veiligheid en weerbaarheid.

In deze blog nemen we je mee in onze impact in 2024 en hoe we samen verschil maken.

In 2024 ondersteunden onze Sta Sterk trainers bijna 6.000 kinderen en jongeren bij het versterken van hun sociale weerbaarheid. De internationale belangstelling voor de Sta Sterk methodiek nam verder toe, wat leidde tot een verdiepte doorontwikkeling van onze aanpak.

Samen met onze partners verspreidden we duizenden lespakketten ter preventie van pesten. Studenten kregen de kans om in onze praktijk te leren en zich te ontwikkelen. En dankzij media-aandacht bleef het gesprek over pesten actueel. 

Wij geloven dat iedere betrokkene het verschil kan maken als het gaat om sociale veiligheid en het omgaan met pesten. Weet jij al hoe jij dat verschil gaat maken? Laat je inspireren door onze resultaten van het afgelopen jaar.

“Ik spreek mijn oprechte dank uit aan alle Sta Sterk trainers, het ondersteunende team, onze cursisten en samenwerkingspartners voor hun inzet, energie en betrokkenheid. Samen maken we het verschil.”

Mirelle Valentijn, oprichter Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Recente cijfers over pesten: waarom preventie cruciaal is

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) volgt diverse onderzoeken die inzicht geven in pestgedrag. Uit meerdere studies blijkt hoe belangrijk het is om in te zetten op preventie, omdat pesten diepgaande gevolgen heeft – voor slachtoffers, pesters én de groep eromheen.

  • Pesten heeft schadelijke gevolgen, niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de pester en voor de betrokkenen in de omgeving.
    Bron: NJI – Wat doet pesten met je?
  • Gepeste kinderen en jongeren ontwikkelen vaker serieuze mentale problemen, die ook op latere leeftijd invloed kunnen hebben. Hersengebieden kunnen zelfs anders reageren bij jongeren die herhaaldelijk buitengesloten worden.
    Bron: NJI – Pesten en het brein
  • Uit de Veiligheidsmonitor 2021-2022, afgenomen in het onderwijs, blijkt een toename van het aantal leerlingen dat aangeeft gepest te worden.
    • In het basisonderwijs is dit gestegen naar 17% (t.o.v. 14%).
    • In het voortgezet onderwijs naar 9% (t.o.v. 6%).
  • Volgens de Veiligheidsmonitor 2023, uitgevoerd door het CBS, is 0,9% van de totale bevolking slachtoffer van pesten. Onder scholieren ligt dit percentage veel hoger:

Onze impact en cijfers in 2024

5934 kinderen en jongeren geholpen

Onze professioneel opgeleide Sta Sterk trainers zetten zich dagelijks in voor kinderen en jongeren, zowel preventief als curatief. Afhankelijk van de hulpvraag en situatie gebeurt dit individueel of in groepsverband.

In deze blog geven we je een inkijkje in de cijfers van 2024.

Ben je benieuwd naar het aanbod van onze Sta Sterk trainers? Bekijk hier het aanbod. 

Lees meer over onze aanpak en werkwijze in het jaarverslag

456 themabijeenkomsten voor ouders

Als Sta Sterk trainers motiveren we ouders en professionals om zich samen uit te spreken tegen pesten en duidelijk te maken dat pesten niet wordt geaccepteerd. Uit onderzoek blijkt dat deze gezamenlijke boodschap een positieve invloed heeft op het terugdringen van pestgedrag. Daarom organiseren wij jaarlijks talloze themabijeenkomsten waarin we kennis, ervaringen en praktische handvatten delen.

573 themabijeenkomsten voor professionals en vrijwilligers

Onze themabijeenkomsten voor professionals en vrijwilligers die werken met kinderen en jongeren zijn door velen bezocht. Tijdens deze bijeenkomsten deelden Sta Sterk trainers hun kennis en ervaring met professionals en vrijwilligers, zowel in Nederland als in België.

317 professionals volgden scholing via ons opleidingscentrum

In 2024 verzorgden we vanuit ons opleidingscentrum scholing in de vorm van opleidingen, trainingen, online workshops en webinars. Deze vonden plaats op onze locatie in Vinkeveen en via ons incompany-aanbod op locatie bij organisaties. Deze professionals zijn nu nog beter toegerust om binnen hun organisatie het verschil te maken voor kinderen en jongeren.

Onze Sta Sterk trainers: kwaliteit en deskundigheid voorop

Onze Sta Sterk trainers hechten veel waarde aan kwaliteit en deskundigheidsbevordering.

Jaarlijks komen zij samen tijdens de landelijke trainersdag. Op 12 oktober 2024 was het zover: een dag die volledig in het teken stond van ‘een duik in de wondere wereld van mediawijsheid’. Het werd een inspirerende bijeenkomst vol ontmoetingen, scholing, interactieve presentaties, oefenen met een trainersacteur én intervisie binnen de regioteams.Er was volop ruimte voor verbinding én we vierden het 20-jarig bestaan van onze organisatie. Lees hier het verslag van deze bijzondere dag.

Ook gedurende het jaar blijven onze trainers met elkaar in contact. In verschillende regioteams ontmoeten zij elkaar regelmatig voor uitwisseling, verdieping en intervisie.

Groei van ons landelijk team van Sta Sterk trainers

Misschien wel één van onze belangrijkste speerpunten: het uitbreiden van ons landelijke team van Sta Sterk trainers.

In 2024 rondden 10 nieuwe professionals de opleiding tot Sta Sterk trainer succesvol af. Daarnaast volgden 17 Sta Sterk trainers een of meerdere specialisatietrajecten. 

Vanuit dit enthousiasme bouwen we in 2025 verder. We kijken uit naar nieuwe trainers die zich willen aansluiten bij ons landelijk team van Verschilmakers!

Wil jij kinderen en jongeren ondersteunen bij het vergroten van hun eigen kracht?

Klopt jouw hart voor het helpen van kinderen en jongeren? Gun jij ieder kind een fijne jeugd en een goede ontwikkeling tot volwassene? En wil jij als geen ander kunnen inspelen op de behoefte van kinderen en jongeren? Word Sta Sterk trainer – dé professional die het verschil kan maken! 

Vraag hier de opleidingsbrochure aan voor onze opleiding tot Sta Sterk trainer

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We denken graag met je mee!

Internationale belangstelling voor onze Sta Sterk-methodiek

Onze Sta Sterk methodiek heeft inmiddels ook buiten Nederland voet aan de grond gekregen. In België, waar Sta Sterk trainer Sophie Ickx actief is, groeit de aandacht voor het thema pesten. Sophie ondersteunt kinderen die moeite hebben met het stellen van grenzen. In haar Sta Sterk training werkt ze samen met Chips, de liefste labrador, aan het versterken van weerbaarheid.

In 2024 organiseerde Kenniscentrum Omgaan met Pesten bovendien belangeloos een studiereis voor twee Turkse psychologen: Nuray Can en Berke Taşcı. Zij verdiepten zich in de Sta Sterk methodiek naar aanleiding van Nurays proefschrift. In een psychiatrische kliniek in Giresun past Nuray de methodiek inmiddels toe en voert ze onderzoek uit.

De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: de Sta Sterk methodiek draagt bij aan betere communicatieve vaardigheden, meer empathie en meer zelfvertrouwen, ook bij kinderen met sociale angst.

De kracht van onze aanpak is universeel. Ook over landsgrenzen heen maken we samen het verschil.

Word #verschilmaker: opleidingen in sociale veiligheid en weerbaarheid voor professionals

Wil jij je specialiseren in interventies rondom sociale veiligheid en weerbaarheid? Bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden we opleidingen voor professionals die écht het verschil willen maken.

Of je nu werkt in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdhulp of als zelfstandig coach of trainer – onze opleidingen geven je de kennis, vaardigheden én praktische tools om met vertrouwen aan de slag te gaan.

We hebben een divers aanbod aan opleidingen, waaronder de opleiding tot Sta Sterk trainer, de opleiding tot Anti-pestcoördinator, de bijscholing Hulp bij Pesten en Weerbaarheid, de online workshop Toolkit Ik denk me Sterk en de e-learning Pesten aanpakken op de BSO

Kijk in de agenda en ontdek welke scholing het beste bij jou past om ook een #verschilmaker te zijn!

In 2024 verzorgden we vanuit ons opleidingscentrum scholing in de vorm van opleidingen, trainingen, online workshops en webinars. In totaal volgden 317 professionals een scholingstraject via ons. Zij zetten zich nu in als verschilmakers binnen hun organisatie of praktijk.

“Onze wens is dat alle kinderen en jongeren in Nederland terecht kunnen bij een goed opgeleide professional. Zodat zij veilig kunnen opgroeien tot volwassenen die sterk in het leven staan. Daarvoor hebben we jou nodig – de volgende verschilmaker.”
– Mirelle Valentijn, oprichter Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Duizenden lespakketten verspreid ter preventie

Vanuit het Kenniscentrum Omgaan met Pesten dragen we actief bij aan preventie. Dat doen we door onze kennis, ervaring, tools en praktisch toepasbare handvatten te delen met professionals die werken met kinderen en jongeren.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het verspreiden van gratis lespakketten, samen met onze samenwerkingspartners. Zo ondersteunen we organisaties waar jeugd samenkomt bij het voorkomen van pesten en het versterken van sociale veiligheid.

In 2024 waren we op meerdere momenten actief op het gebied van preventie. In ons jaarverslag lichten we drie belangrijke momenten uit:

Een mooie toevoeging dit jaar was de nieuwe ouderbijlage voor de Week tegen Pesten. Deze werd 915 keer aangevraagd. Daarnaast is het lespakket mét ouderbijlage verspreid onder bijna 9.000 lezers.

Ook in 2025 maakt dit waardevolle materiaal weer deel uit van ons preventieve aanbod – in combinatie met onze lespakketten.

Studenten leren bij ons in de praktijk

Sinds 2023 bieden we binnen ons Kenniscentrum ruimte aan studenten en startende professionals om in de praktijk te leren en zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen zij hun kennis direct koppelen aan de realiteit van het werkveld én bijdragen aan het versterken van sociale veiligheid.

In 2024 breidden we onze samenwerkingen uit met diverse hogescholen, opleidingsinstituten en andere organisaties. Steeds meer studenten weten ons te vinden voor een betekenisvolle stage of praktijkopdracht.

Ben jij op zoek naar een leerzame en inspirerende stageplek? Bekijk dan hier onze actuele stagevacatures.

Praten over pesten na aandacht in de media

Vanuit het Kenniscentrum Omgaan met Pesten werken we actief samen met de media om het gesprek over pesten op gang te brengen. Dit is essentieel om bewustwording te creëren en de impact van pesten zichtbaar te maken.

We vinden het belangrijk om onze kennis, ervaring en praktische handvatten te delen, zodat iedereen – van kinderen en ouders tot scholen en professionals – weet hoe je pesten kunt signaleren, voorkomen en aanpakken. Alleen door samen in actie te komen, kunnen we bouwen aan een veilige omgeving voor ieder kind.

In 2024 verschenen we in meerdere lokale, regionale en landelijke media, waar we interviews gaven, verhalen deelden en input leverden voor reportages.

Uitzending Hart van Nederland over de Week tegen Pesten met Mirelle Valentijn van Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
Uitzending Hart van Nederland over de Week tegen Pesten met Mirelle Valentijn van Kenniscentrum Omgaan met Pesten.

Samenwerkingspartners maken het verschil

Samen sta je sterker en kom je verder. Samen strijden tegen pesten – én de gevolgen ervan – is van groot belang.

We zijn dankbaar voor onze samenwerking met diverse organisaties, stichtingen en bevlogen ondernemers die zich – net als wij – inzetten voor sociale veiligheid en tegen pesten. 

In 2024 verwelkomden we zeven nieuwe samenwerkingspartners. Ook breiden we ons ondersteunend team uit met drie nieuwe professionals. 

Woord van dank

Dit jaarverslag is tot stand gekomen dankzij de waardevolle bijdragen van diverse Sta Sterk trainers en de projectgroep Jaarverslag 2024.

Tekst: Mariëlle Hage & Mirelle Valentijn
Illustraties: Ricky Kloosterman
Vormgeving en lay-out: Zoë van den Broek
In samenwerking met: De Nieuwe Gevers

Voor de verspreiding van dit jaarverslag mochten we rekenen op de inzet van Brenda Vinck en Daniëlle van Aanholt-Looij. 


Met het delen van dit verslag hopen we jou te inspireren om het verschil te maken. We geloven in de impact die we samen kunnen maken op het gebied van preventie, signalering en het aanpakken van pesten. Zo geven we – samen met jou – nog meer kinderen en jongeren een veilige jeugd en de kans om op te groeien tot volwassenen die sterk in het leven staan.

💛 Dank je wel voor jouw betrokkenheid. Samen staan we sterk in de strijd tegen pesten.

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642