Maak het verschil (5/12): de kracht van hulp vragen

verschilmaken de kracht van hulp vragen juli 2022

verschilmaken de kracht van hulp vragen juli 2022

door Inge Coolen – Docent en mede-eigenaar Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Toen ik vorige maand een blog schreef over de kracht van hulp bieden, dacht ik meteen aan de vakantie en aan hoe het voor sommigen toch echt heel lastig is om om hulp te vragen. Dus in deze vakantie gaat mijn blog over het verschil maken door hulp te vragen.

HULP vragen in vakantietijd

Uit mijn eigen kindertijd en dan zeker in de vakanties was hulp vragen niet heel vanzelfsprekend. Zo reden wij bijvoorbeeld een keer ‘in the middle of nowhere’ over een verlaten weg op vakantie in het buitenland waar we ’s avonds in het donker heel in de verte 1 licht zagen, verder in de wijde omgeving helemaal niks. Mijn vader wilde denk ik niet om hulp vragen. We kwamen slechts 1 verkeersbord tegen: pas op voor overstekende koeien! Geen koe gezien overigens en die kun je bij mijn weten ook beter niet om hulp vragen. Een routekaart kende toen nog geen regelmatige update, een mobiel hadden we nog nooit van gehoord en satellieten waren er vast wel maar niet om ons de weg te wijzen.  En wie vond het niet geweldig om op de camping te kijken hoe andere mensen hun tent al dan niet zonder ruzie op konden zetten? Toch jammer eigenlijk dat dat tegenwoordig zo veel makkelijker gaat… Hulp vragen aan anderen, ho maar. Hulp bieden overigens ook niet altijd, omdat de meesten het volgens mij veel te grappig vonden om naar precies dezelfde ruzie te kijken die ze zelf een paar dagen eerder hadden gehad.

Hulp vragen op de middelbare

Ik weet nog dat ik, volgens mij was het in de tweede, een wiskundeleraar had die enorm uit zijn bek stond. Bij hem wist ik spontaan het antwoord op mijn vraag als hij in de buurt kwam. Overigens had ik er ook weinig aan als hij wel in de buurt moest komen als ik het echt niet snapte, want dan was zijn wedervraag: “wat snap je niet?” Nou, als ik hem al een keertje iets vroeg snapte ik er echt helemaal niks van, dus kon ik deze vraag niet anders beantwoorden dan met “alles” en daar kon hij dan weer niks mee, dus was ik nog niet geholpen. Mijn vader had gelukkig heel veel geduld met me en heeft me veel wiskunde uitgelegd. Als ik er tenminste zelf en op tijd om vroeg en dat vergat ik nog wel eens.

Hulp vragen met autopech

Hulp vragen met autopech heb ik dan weer geen enkele moeite mee. Zo heb ik ooit, geëmancipeerd als ik was, heel hulpeloos gekeken toen ik mijn autoband lek reed tegen een stoeprand in Hilversum. De man die mij kwam helpen, bleek aan de achterkant van het gebouw waar ik voor stond te werken in een autogarage te werken. Mijn autoband fixte hij voor een kopje koffie. Een paar later had ik een Franse lease-auto op gas. Gas is om op te koken had ik al vaker van de garage gehoord. Nou dat heb ik geweten. Op de oprit naar de A12 stopte mijn auto ermee, dus de sleepwagen gebeld. Toen na een half uur de sleepwagen kwam, probeerde die meneer eerst de motor nog een keer te starten. Toen de auto het nog steeds niet deed, was ik stiekem wel opgelucht anders had ik me namelijk echt een dom blondje gevoeld en het was toch maar een lease-auto.

Hulp vragen en Sta Sterk

In de Sta Sterk training is het ook een belangrijke vaardigheid om te leren hoe je op een assertieve manier hulp kunt vragen. Wanneer kinderen en jongeren hebben geleerd voor zichzelf op te komen, wil dit natuurlijk niet altijd zeggen dat de ander daar dan ook positief op reageert. Hoe graag we dit misschien met z’n allen ook zouden willen, dat is een utopie. Wanneer je dus duidelijk hebt aangegeven dat je iets niet leuk vindt of ergens last van hebt en de ander stopt niet, dan leren wij de kinderen om naar een volwassene in de buurt te gaan. De manier waarop mogen veel kinderen en jongeren nog leren. Belangrijke tips daarbij zijn om sterk te staan en duidelijk te vragen wat voor soort hulp je wilt. Het makkelijkst lijkt misschien om een ander te vragen het probleem voor jou op te lossen. Het is echter veel sterker en duurzamer om de ander te vragen met je mee te lopen terwijl je zelf nogmaals zegt waar je last van hebt. Samen sta je namelijk sterker!

helpende hand

 Waar zou jij vaker hulp bij kunnen vragen?

 

Laat het mij vooral weten als reactie op mijn blog of in een privé bericht als jij je daar prettiger bij voelt. Ik kom graag met je in gesprek!

 

Wil jij kinderen en jongeren ondersteunen bij het vergroten van hun eigen kracht?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator of je verdiepen in sociaal-emotionele veiligheid binnen de kinderopvang. Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!
 

Mirelle Valentijn vennoot kenniscentrum omgaan met pesten

Over Inge Coolen

Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later…

Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk  te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.

In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642