Maak het verschil (7/12) de kracht van sterk staan
door Inge Coolen – Docent en mede-eigenaar Kenniscentrum Omgaan met Pesten
Ik stond mijn mannetje wel… Althans, dat dacht iedereen. Als peuter stak ik al met kop en schouders boven de andere kinderen uit en ik maakte makkelijk contact. Dus het leek alsof ik ook wel voor mezelf op kon komen en sterk zou staan. Niks was minder waar. Ik maakte mezelf vaak kleiner en liet mijn schouders hangen. Ik kan me ook nog goed herinneren dat een jongen die 1 of 2 klassen lager zat mij een keer liet struikelen op het schoolplein. Ik was toen denk ik een jaar of 9. Ik deed en zei niks terug, ik droop af.
Gek eigenlijk hè hoe je zelfverzekerd over kunt komen en dat van binnen toch heel anders voelt?! Zelfs tijdens mijn opleiding tot Sta Sterk trainer had ik dat. Er was 1 vrouw die een keertje tegen mij zei: “ah joh, bij jou? Nee joh, jij komt wel voor jezelf op” Nou dat was precies zo’n moment waarop ik dacht: “je moest eens weten…” Kennen jullie dat?
De impact van sterk staan
Er was, ik denk zo’n 8 jaar geleden, een jongen die bij mij de Sta Sterk groepstraining kwam doen en die de betekenis van sterk staan voor mij bekrachtigde. Tijdens de intake bij hem thuis deed ik met hem en zijn ouders de boomoefening. Eerst vroeg ik hem te gaan staan zoals hij altijd staat. Ik vroeg of ik mocht proberen hem omver te duwen. Dat mocht en het lukte mij. Daarna vroeg ik hem zich voor te stellen dat hij een boom was met dikke wortels diep in de grond. Een boom heeft ook zuurstof nodig om sterk te blijven, dus ik vertelde hem dat hij daarbij naar zijn buik toe mocht ademen. Vervolgens probeerde ik hem opnieuw omver te duwen en het lukte niet. Vanaf dat moment zag ik hem regelmatig op het schoolplein lopen met de Sta Sterk houding. Het leek bijna of hij de hele training niet meer nodig had…
Sterk Staan als docent & trainer
Al op de universiteit vond ik het heerlijk om te presenteren. Eén van mijn beste vriendinnen (je weet het zelf wel dat ik jou bedoel ?) maakte daar dankbaar gebruik van. Ik vond overigens dat ik zelf er het meeste voordeel mee behaalde, want in mijn ogen deden zij al het werk en hoefde ik ‘alleen maar’ te presenteren. Ook bij studievoorlichting stond ik gerust Bij mijn afstuderen scheet ik dan wel weer 7 kleuren in mijn broek, want toen keken ineens mijn familie en vrienden naar mij terwijl ik aan het presenteren was. Toen ik vervolgens les ging geven op het MBO stond ik wel mijn mannetje. Ik denk oprecht dat lesgeven op het MBO iets is dat heel moeilijk te leren is, je kunt het of je kunt het niet en als je het niet kunt, lijkt het mij heel pittig. Ik heb daar zelfs lesgegeven in ECDL en typevaardigheid terwijl ik die vaardigheden destijds zelf (nog) niet bezat. Met sterke lichaamstaal blufte ik me er doorheen. Als Sta Sterk trainer en sinds 5 jaar als docent in de trainersopleiding zie ik elke keer weer de impact die Sterk Staan op cursisten, kinderen, jongeren en hun ouders heeft. En bij mezelf merk ik (vooral het laatste jaar) dat ik steeds meer vanuit mijn sterke basis (lichaamshouding & stemgebruik) mijn kwetsbaarheid kan laten zien. En daar zit nog veel meer te ontdekken kracht!
Sterk Staan en Sta Sterk
Als je een blog schrijft waarbij je elke keer het onderwerp aan Sta Sterk koppelt dan is het ook wel interessant om een keer dieper in te gaan op de reden dat onze training de Sta Sterk training heet. Het kopje hierboven wordt daardoor wel een beetje raar, maar dat vergeven jullie mij vast. De basis van de Sta Sterk training en dat waar we mee beginnen is lichaamstaal. Wanneer datgene wat je zegt niet klopt met datgene wat je uitstraalt (lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en stemgebruik) dan geloven we eerder je lichaamshouding, je gezichtsuitdrukking en je stemgebruik dan dat we je woorden geloven. Als ik sip kijk, met voorover hangende schouders en een langzame intonatie, geloof je me vast niet als ik zeg: ”ik ben heel enthousiast.” We leren de kinderen dan ook al in les 1 het verschil tussen een zwakke en een sterke houding en daarbij geldt: “Fake it till you make it!” Je kunt namelijk daarbij je eigen hersenen voor de gek houden, wist je dat? Wanneer jij zelfverzekerd gaat staan en contact maakt met andere mensen, gaan je hersenen eerder geloven dat je je ook echt zo voelt.
Waar ga jij sterk staan de komende tijd?
Laat het mij vooral weten als reactie op mijn blog of in een privé bericht als jij je daar prettiger bij voelt. Ik kom graag met je in gesprek!
Wil jij kinderen en jongeren ondersteunen bij het vergroten van hun eigen kracht?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator of je verdiepen in sociaal-emotionele veiligheid binnen de kinderopvang. Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!
Over Inge Coolen
Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later…
Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.
In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Auteur:
Mirelle Valentijn
In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.
Advies nodig?
Neem contact op met Mirelle