Maak het verschil (4/12): de kracht van hulp bieden
door Inge Coolen – Docent en mede-eigenaar Kenniscentrum Omgaan met Pesten
10 jaar geleden begon ik zelf als Sta Sterk trainer en zelfstandig ondernemer en elke keer vind ik het weer een feestje als ik anderen hun diploma uit mag reiken. Afgelopen week hebben Mirelle en ik weer 6 diploma’s uit mogen reiken aan nieuwe verschilmakers en toppers van Sta Sterk trainers die hulp gaan bieden. Dus deze keer een foto van mij met anderen.
HULP bieden als ‘betweterig’ kind
Wat had ik als kind graag hulp gehad van iemand die voor mij was opgekomen. In mijn beleving deden alleen mijn ouders en mijn broer en zus dat wel eens voor mij en moest ik het vooral zelf doen. Ik kon me daar soms heel eenzaam door voelen. Mijn moeder kwam al voor me op in de kleuterklas. Mijn kleuterjuf dacht namelijk dat het een goed idee was om mij rechts te leren schrijven, want linkshandig zijn was toch maar lastig. Daar heeft mijn moeder heel handig een stokje voor gestoken en daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor, al was het alleen al voor het voordeel wat ik later bij badminton als linkshandige had.
Bij de meeste meesters en juffen kon ik voor mijn gevoel niet terecht. Zoek het zelf maar uit, althans zo voelde het voor mij. Ik voelde me door hen vaak niet begrepen en ik kreeg eerder het idee dat ze me vooral lastig vonden, doordat ik zoveel vragen stelde.
Met de beste bedoelingen kwam ik wel voor anderen op door een meester of een juf te wijzen op fouten die zij maakten. Zelf wist ik dan dat het niet klopte wat ze zeiden en dan vertelde ik dat zodat de andere kinderen ook het goede antwoord konden horen. Dit werd me vaak niet in dank afgenomen door de leerkracht. Toch bleef ik het doen, dan maar een betweter.
Hulp bieden als tiener
Een paar jaar geleden kwam ik iemand tegen die ook op het Kruisheren had gezeten. Ik herkende haar nog van gezicht, ze zat destijds een jaar boven mij. Zij vertelde mij dat ze helemaal geen leuke tijd had gehad op het Kruisheren en dat ze enorm was gepest. Ze vertelde me dit als antwoord op mijn vraag of ze ook naar de reünie was geweest. Ze wist toen nog niet eens dat ik van pesten mijn werk had gemaakt. Ik was er met terugwerkende kracht verbaasd over dat iemand zich zo lang zo niet prettig heeft gevoeld op dezelfde middelbare school als waar ik een toffe tijd (overigens echt niet altijd rozengeur en maneschijn) had gehad en het was tegelijkertijd een realisatie dat pesten echt overal gebeurt en dat een pestslachtoffer zich zo intens alleen kan voelen als niemand voor je opkomt. Ik kon haar als tiener geen hulp bieden, omdat ik het niet wist.
Toen ik een jaar of 16 was kwam ik wel op voor een ander, voor mijn zwager in dit geval, door in een gevecht er tussen te springen. Mijn zwager en een vriend werden vanuit het niets in elkaar geslagen door een paar gasten die geweigerd waren bij de discotheek waar wij op dat moment net uitkwamen. Bij mijn zwager ben ik er tussen gesprongen en ben ik als een gek aan die ander gaan trekken om hem daar weg te krijgen. Mijn zus en haar vriendin stonden in paniek aan de kant. Op zich ben ik ook een stuk groter dan die 2 en toch was het achteraf bezien natuurlijk geen slimme actie om tussen 2 volwassen en boze mannen te springen. Gelukkig ben ik zelf niet gewond geraakt al had ik wel wat schrammen van de prikstruiken waar we in waren beland. Mijn reptielenbrein had bij deze situatie de overhand. Inmiddels is mijn prefrontale cortex hopelijk voldoende ontwikkelt om een andere keuze te maken ?
Hulp bieden en Sta SterK
In de Sta Sterk training is het een belangrijke vaardigheid om te leren hoe je op een assertieve manier kunt hulp bieden. Ook leren wij de kinderen en volwassenen om hen heen dat er meerdere manieren zijn om hulp te bieden. Voor een kind die slachtoffer is van pesten, is het fijn als iemand laat merken dat hij of zij het ook vervelend vindt hoe er tegen het slachtoffer wordt gedaan. Op die manier bied je ook al steun. Daarnaast kun je voor een ander opkomen door het uit te praten met degenen die pesten. Een belangrijke tip die wij daarbij geven is: hulp bieden doe je samen. Wanneer ook dat niet voldoende is, kun je hulp bieden door hulp te gaan halen. Dit kan bij een ander kind of jongere zijn, dit kan ook bij een volwassene zijn. Praten over pesten is geen klikken!
Hoe kom jij op voor een ander of wil jij dat een ander voor jou op komt?
Laat het mij vooral weten als reactie op mijn blog of in een privé bericht als jij je daar prettiger bij voelt. Ik kom graag met je in gesprek!
Wil jij kinderen en jongeren ondersteunen bij het vergroten van hun eigen kracht?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator of je verdiepen in sociaal-emotionele veiligheid binnen de kinderopvang. Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!
Over Inge Coolen
Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later…
Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.
In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Auteur:
Mirelle Valentijn
In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.
Advies nodig?
Neem contact op met Mirelle