In de media
Wil jij meer inzicht krijgen in de littekens die pesten achterlaat?
Word je bewust van de impact die pesten heeft door onder andere buitensluiten, bedreigingen en verbaal geweld. Lees hoe Roan en zijn moeder terugkijken op de ondersteuning die zij kregen. Roan staat nu als volwassene sterk in het leven.
ANNEMIEKES ZOON ROAN WERD JARENLANG ERNSTIG GEPEST: ‘IK BLIJF ALS MOEDER ALTIJD OP M’N HOEDE’
Interview en tekst door: Jara Helms
Buitensluiten, achtervolgen en zelfs bedreigen: Roan (27) werd zijn hele basis- en middelbare school periode ernstig gepest.
Roan vertelt samen met zijn moeder Annemieke (59) aan LINDA. over de enorme impact die het pesten heeft gehad.
BUITENSLUITEN
Het pesten van Roan begint in groep 3. “Hij was altijd al het buitenbeentje. Hij mocht niet meespelen op het schoolplein en werd niet uitgenodigd op kinderfeestjes”, vertelt Annemieke. Verbaal is Roan op jonge leeftijd sterk en intelligent. “Hij stak altijd boven de rest uit. Dus kreeg hij dingen als ‘nerd’, ‘Einstein’ of ‘lopend woordenboek’ naar zijn hoofd geslingerd.”
Om te zorgen dat haar zoon toch aansluiting vindt op school, spreekt ze af met moeders van klasgenootjes. Ze hoopt dat Roan zo op een toegankelijke manier vrienden met hen kan maken. “Ik probeerde er alles aan te doen om te zorgen dat hij erbij hoorde en niet werd gepest. Maar dat lukte gewoon niet, want de volgende dag stond hij op het schoolplein weer aan de zijkant.”
‘HOMO’
Het pesten staat bij Roan op zijn netvlies gebrand. “Ik had vaak vriendinnetjes in plaats van vriendjes. Dus ik kreeg dan de naam ‘homo’ of ‘meisje’”, vertelt hij. Dit zorgt ervoor dat Roan erg onzeker wordt. “Ik deed goed m’n best op school, maar op sociaal vlak begon ik me terug te trekken. Ik begon te geloven wat ze tegen me zeiden.”
Annemieke gaat vaak het gesprek aan op school, maar dat mag niet baten. Samen hopen ze dat het pesten op de middelbare school zal stoppen. “We dachten dat als ik bij slimme kinderen in de klas zou zitten, het beter zou worden. Maar misschien waren we naïef”, vertelt Roan.
FIETSEXCURSIE
Op de middelbare school escaleert het pesten en wordt het juist nóg erger. “De jongens wilden de stoerste zijn, de meisjes het mooiste. Ik ben daar nooit in meegegaan en denk dat ik daardoor een makkelijk slachtoffer was.” Spullen worden afgepakt, hij wordt buitengesloten en uitgescholden: het is dagelijkse kost voor Roan.
Als de klassenfoto’s uitkomen wordt hij ervan afgeknipt. Ook wordt hij opnieuw buitengesloten, zoals tijdens een fietsexcursie in de tweede klas. Ze moeten groepjes maken en Roan blijft alleen over: “Ik begreep het gewoon niet en voelde me zo alleen.” Ook Annemieke herinnert dit zich als de dag van gisteren: “Hij kwam gelijk naar huis toe. Ik had een knul van 14 op schoot die zat te huilen. Ik was zo boos en dacht echt: had school niet beter op kunnen letten?’”
Maar dit is niet het enige wat Roan is bijgebleven: “Ik was 13 jaar toen ik onderweg was naar huis, en achtervolgd werd door de pesters. Toen ik aankwam was ik ook nog eens alleen thuis. Ze bleven maar voor de deur roepen dat ik naar buiten moest komen. Ik was zo bang, want ik wist niet wat hun volgende stap zou zijn, dus ben ik in de keuken op de grond gaan zitten, net zo lang totdat ze weg waren.”
Dit vind je vast ook interessant: ontdek hier hoe Isa leerde ‘nee’ zeggen met de Sta Sterk training.
BEDREIGING
Om met het pesten om te gaan, gaat Roan in overleg met school en zijn moeder op zijn veertiende naar een Sta Sterk training. Hiervoor moet hij verzuimen, wat natuurlijk voer voor de pesters is. “In eerste instantie stond ik er niet voor open. Ik dacht: je pakt de pesters maar aan en niet mijn kind”, vertelt Annemieke. Toch helpt het Roan om zijn zelfvertrouwen terug te krijgen. Hij deelt zijn ervaring met anderen jongeren die gepest worden, leert trucjes om ermee om te gaan en duidelijk zijn grens aan te geven. “Lichaamstaal helpt al heel veel”, zegt Roan.
In de vierde klas wordt het pesten langzaamaan minder. Toch is het niet weg: “Ik kreeg een doodsbedreiging via Twitter. Ze zeiden: leg allemaal 5 euro in, dan kunnen we hem omleggen. Ik ben toen wel voor mezelf opgekomen en heb iedereen opgebeld die hieraan had meegewerkt, maar het was heel tastbaar wat ze van me dachten. Ik voelde me heel klein”, vertelt Roan.
NIET GOED GENOEG
Als hij naar de universiteit gaat, is het pesten over. Maar het verleden achtervolgt hem: “Het zal nooit helemaal weggaan. Als iemand me afwijst of even geen tijd voor me heeft brengt het me terug naar toen. Ik denk vaak dat ik niet goed genoeg ben.”
Toch verwijt Roan het de pesters niet. “Ik kan nu ook inzien dat we allemaal kinderen zijn geweest. Iedereen heeft zo zijn eigen onzekerheden. Het straffen van de daders vanuit school heeft toen voor mij niet goed uitgepakt. Ik denk daarom dat het belangrijk is om altijd professionals in te schakelen, want daar zijn er genoeg van.”
Annemieke: “Ik zag hem groeien, hij hoorde eindelijk ergens bij toen hij ging studeren. Hij is een mooie volwassen jongen geworden, maar toch ben je als moeder altijd bang dat het verkeerd gaat of dat hij zichzelf alsnog verliest door het verleden. Ik ben altijd op m’n hoede met Roan. Maar ik ben onwijs trots op dat joch.”
Bron: LINDA.NL Foto: Privébeeld
Ook Sta Sterk trainer worden?
Wil jij ook deel jij ook deel uitmaken van het landelijk trainers team en je samen met ons sterk maken voor ondersteuning bij sociale veiligheid en weerbaarheid? In januari 2024 starten er weer een aantal nieuwe opleidingen. Kijk hier voor meer informatie.
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Over:
Kenniscentrum Omgaan met Pesten
Het opleidingscentrum Kenniscentrum Omgaan met Pesten verzorgt o.a. de opleiding tot Sta Sterk trainer, anti-pestcoördinator, een training “Pesten aanpakken” op de BSO binnen de kinderopvang en incompany scholing binnen onderwijs, kinderopvang en het sociaal domein.
Bij het Kenniscentrum worden opleidingen ontwikkeld en aangeboden voor professionals die het verschil willen maken in sociale veiligheid.
Het aanbod wordt regelmatig aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten door het Kenniscentrum.
Nieuwsgierig naar ons?
Neem contact op met Mirelle