Nieuwe SLIM-subsidieregeling: versterk sociaal-emotionele veiligheid en weerbaarheid met subsidie!

slim subsidie aanvragen voor sociale veiligheid en weerbaarheid

Wist je dat organisaties via de vernieuwde SLIM-regeling tot wel 60% subsidie kunnen ontvangen voor het ontwikkelen van maatwerk trainingen en incompany trajecten over pesten, sociale weerbaarheid en sociale veiligheid?

Onze samenwerkingspartner WerkendLeren heeft ruime ervaring met deze subsidieaanvragen. In eerdere rondes hebben zij voor meerdere organisaties een groot deel van de investering via deze regeling gerealiseerd. WerkendLeren begeleidt de aanvraag volledig op no-cure, no-pay basis, dus geen subsidie, geen kosten! 

In deze blog lees je hoe ook jouw organisatie hiervan kan profiteren.

Let op: het subsidiebudget is beperkt. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. De aanvraag moet uiterlijk 2 juni worden ingediend.

Met ondersteuning van WerkendLeren kun je de subsidieaanvraag snel indienen. Na goedkeuring is er alle ruimte om het projectplan in een rustiger tempo zorgvuldig uit te werken.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen via SLIM?

De SLIM-regeling ondersteunt initiatieven die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van jouw organisatie en medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Inzicht krijgen in de leerbehoefte van je organisatie
  • Een digitale leeromgeving, leerhuis, inhouse academie of leermodules, zodat medewerkers op hun eigen tempo kunnen leren gebaseerd op maatwerk
  • Een op maat gemaakt onboardingprogramma voor nieuwe collega’s
  • Ontwikkeling van maatwerk trainingen voor vakinhoudelijke, persoonlijke of leiderschapsontwikkeling
  • Investeren in gespreksmethodieken en reflectietools
  • Het implementeren van een methode, zoals de Sta Sterk methodiek

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor medewerkers vakinhoudelijke maatwerk trainingen te ontwikkelen, zodat zij expertise vergroten in sociale veiligheid, weerbaarheid en de preventie van pesten. Denk aan een programma gericht op ‘Pesten aanpakken op de BSO’. In ons maatwerk krijgen pedagogisch professionals praktische handvatten om pestgedrag te signaleren, voorkomen én effectief aan te pakken.

Ook een incompany traject gericht op Anti-pestcoördinatoren of Coördinatoren Sociale Veiligheid behoort tot de mogelijkheden — ideaal voor medewerkers die het beleid binnen jouw organisatie uitvoeren. Zo kan jouw school of organisatie actief werk maken van het voorkomen en aanpakken van pesten.

Daarnaast is het mogelijk om een traject te volgen dat gericht is op het werken met de Sta Sterk methodiek.

Wist je dat de SLIM-subsidie er niet alleen is voor MKB-bedrijven?

Ook scholen en andere onderwijsinstellingen kunnen subsidie aanvragen, zolang je dit maar doet vóór 2 juni 2025 om 17.00 uur. Met de ondersteuning van WerkendLeren is dit absoluut haalbaar.

De overheid heeft deze regeling in het leven geroepen om leren en ontwikkelen op de werkvloer te stimuleren. En dat geldt dus óók voor organisaties die zelf al volop met leren bezig zijn, zoals onderwijsinstellingen.

Wie mag aanvragen in deze ronde?

Naast MKB-bedrijven kunnen ook de volgende organisaties gebruikmaken van de SLIM-regeling:

  • Samenwerkingsverbanden binnen het MKB
  • Opleidingsfondsen of brancheorganisaties

Je hoeft dus géén MKB’er te zijn, zolang je project maar bijdraagt aan het stimuleren van leren binnen het MKB — bijvoorbeeld via samenwerking, begeleiding of praktijkontwikkeling.

Voldoet jouw organisatie aan de wettelijke eisen?

Veel pedagogisch en onderwijsprofessionals willen bijdragen aan een veilige en fijne groep of schoolomgeving, maar zijn zich niet altijd bewust van de wettelijke verplichtingen die daarbij horen. Het is waardevol om stil te staan bij de vraag: Voldoet onze organisatie – en mijn eigen handelen – aan de wettelijke eisen rondom sociaal (emotionele) veiligheid en het voorkomen van pesten?

Wet- en regelgeving in de BSO op de kinderopvang

Sinds 2005 benoemt de wet- en regelgeving in de kinderopvang vier centrale pedagogische doelen:

  1. Het bieden van emotionele veiligheid
  2. Het bevorderen van persoonlijke competentie
  3. Het bevorderen van sociale competentie
  4. Het bevorderen van morele competentie (normen en waarden)

Sociaal-emotionele veiligheid raakt al deze doelen. Wanneer pestgedrag voorkomt binnen een groep, wordt niet voldaan aan het pedagogische doel van het bieden van emotionele veiligheid. Het is dan de taak van pedagogisch medewerkers om in actie te komen. Vakinhoudelijke maatwerk trajecten kunnen hieraan bijdragen.

BSO-groepen zijn extra dynamisch: kinderen van verschillende leeftijden en scholen komen dagelijks samen, vaak in wisselende samenstellingen. Dat beïnvloedt de groepsdynamiek. Pedagogisch medewerkers hebben een cruciale rol in het creëren van een veilige en positieve groepssfeer.

Wet Sociale Veiligheid op School

Sinds 1 augustus 2015 zijn scholen verplicht om actief pesten tegen te gaan en de sociale veiligheid te borgen, volgens de Wet Sociale Veiligheid op School. Deze wet geldt voor het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs.

Het incompany traject stemmen we af op de leerbehoefte en drie speerpunten van de Wet Sociale Veiligheid op school:

  • De rol van aanspreekpunt
  • De jaarlijkse verplichte monitoring
  • Het actualiseren en zichtbaar maken van sociaal veiligheidsbeleid, zowel preventief als curatief

Wat houdt de SLIM-subsidie in?

De SLIM-regeling (2025–2029) vergoedt 60% van de projectkosten, met een subsidiebedrag van €15.000 tot €200.000. Dit biedt een mooie kans om ontwikkeltrajecten binnen je organisatie grotendeels gefinancierd uit te voeren. 

Let op: het subsidiebudget is beperkt. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. De aanvraag moet uiterlijk 2 juni worden ingediend. Op = echt op.

Met ondersteuning van WerkendLeren kun je de subsidieaanvraag snel indienen. Na goedkeuring is er alle ruimte om het projectplan in een rustiger tempo zorgvuldig uit te werken. De uitvoering van het traject vindt plaats in 2026 en 2027.

Blog subsidie SLIM

Foto: Rias Immink

Wil je in 2025, 2026 of 2027 investeren in sociaal-emotionele veiligheid, weerbaarheid en pestpreventie?

Neem dan contact met ons op. We kijken samen met jouw organisatie en WerkendLeren naar de mogelijkheden. Deze incompany trajecten kunnen wij op maat aanbieden voor jouw organisatie.

We denken graag met je mee over een passend ontwikkeltraject en de subsidieaanvraag. We bieden de begeleiding van de aanvraag volledig op no-cure, no-pay basis, dus geen subsidie, geen kosten! 

Heb je vragen of wil je advies over de subsidiemogelijkheden?

Neem gerust contact met ons op. Geef in het formulier even aan dat het om de SLIM-subsidie gaat.

Wij denken graag met je mee en brengen je desgewenst in contact met WerkendLeren zodat zij je kunnen begeleiden bij het indienen van de subsidieaanvraag.

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642