Met een Stevige Stap naar de brugklas: zo bereid je kinderen voor op deze grote verandering

blog overgang basisschool naar middelbare school

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een spannende periode voor ieder kind. Voor veel kinderen is dit een moment waar ze vol enthousiasme naar uitkijken, terwijl anderen er enorm tegen opzien.

In deze blog staan wij daarbij stil en lichten wij toe hoe onze trainers met de Brugklastraining Stevige Stap achtstegroepers een steuntje in de rug bieden in deze periode. 

Van groep 8 naar de brugklas: wat verandert er?

De overstap van groep 8 naar de brugklas betekent een periode met veel veranderingen: meer vakken en verschillende docenten, toets weken en huiswerk, nieuwe klasgenoten en veelal een groter schoolgebouw dan ze gewend zijn. 

Het kind komt in een compleet nieuwe omgeving terecht en heeft – vanzelfsprekend – heel veel vragen:
‘Bij wie kom ik in de klas?’
‘Lukt het mij om vrienden te maken?’
‘Krijg ik leuke docenten?’
‘Hoeveel huiswerk ga ik krijgen?’
‘Kan ik de weg wel vinden daar?’

Het is heel normaal dat kinderen hier zenuwachtig over zijn. Sommigen hebben last van gezonde spanning en kijken er zelfs naar uit, terwijl anderen er flink tegenop zien.

Blog over de overgang van de basisschool naar de middelbare school

Voor kinderen die extra spanning ervaren

Voor sommige kinderen is de overgang extra spannend. Ze vinden het moeilijk om de veilige omgeving van de basisschool te verlaten en naar die ‘grote’ school te gaan.

Dit zijn bijvoorbeeld kinderen die:

  • Zich onzeker voelen en moeite hebben met nieuwe situaties
  • Angstig en gestrest zijn als ze aan de brugklas denken
  • Bang zijn dat ze geen nieuwe vrienden maken
  • Op de basisschool gepest zijn en vrezen dat dit opnieuw zal gebeuren
  • Opzien tegen het huiswerk en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken
  • Minder sociaal weerbaar zijn en moeite hebben met het voor zichzelf opkomen
  • Twijfelen of ze zich staande kunnen houden tussen oudere leerlingen

Deze spanning kan zich uiten in piekeren, slapeloze nachten, buikpijn of verlies van eetlust. Ook kan deze spanning zichtbaar worden in de manier waarop zij contact maken met anderen; sommige kinderen trekken zich terug en worden stil. Anderen zijn juist prikkelbaar.  Voor deze kinderen is het belangrijk dat zij in deze periode extra aandacht en ondersteuning krijgen om zich voor te bereiden op de overgang.

Brugklastraining ‘Stevige Stap’: zelfverzekerd naar de brugklas

Voor kinderen uit groep 8 die opzien tegen de brugklas, bieden wij de Brugklastraining ‘Stevige Stap’. Deze training is bedoeld voor kinderen die minder sociaal vaardig zijn, weinig zelfvertrouwen hebben of bang zijn voor pesten. Deze training geeft ze een steuntje in de rug bij het zetten van deze spannende stap.

Tijdens de training werken kinderen door middel van praktische oefeningen aan:

  • Weerbaarheid en sociale vaardigheden
  • Uitstraling, lichaamshouding, stem- en woordgebruik
  • Zelfvertrouwen en positief denken
  • Jezelf presenteren en contact leggen
  • Het vormen en uiten van een eigen mening
  • Feedback krijgen en geven, en hoe om te gaan met conflicten
  • Het onderscheid maken tussen plagen en pesten
  • Leren omgaan met groepsdruk, sociale media en mediawijsheid
  • Plannen en organiseren van huiswerk

De training wordt gegeven door trainers die zijn opgeleid tot Brugklastrainers Stevige Stap door het Kenniscentrum Omgaan met Pesten. Zij hebben na de opleiding tot Sta Sterk trainer een specialisatie gevolgd.

Door de training maken de kinderen makkelijker contact met anderen en leren zij om zichzelf op een positieve manier te presenteren en op te komen voor zichzelf. Hierdoor kunnen zij de veranderingen in deze spannende periode beter aan en starten zij met meer zelfvertrouwen in de brugklas.

Brugklastraining Stevige Stap

Stevige Stap trainer Helen Wildeboer aan het woord

Een van de Stevige Stap trainers is Helen Wildeboer uit Heiloo, Noord-Holland. Haar bijeenkomsten starten met een gesprek aan tafel, maar Helen gaat het liefst praktisch aan de slag met creatieve opdrachten, rollenspellen en oefensituaties. Ook ademhalingsoefeningen behoren tot het aanbod.

“We oefenen met aanspannen en loslaten van spieren’’, legt de trainster uit. “Goed kunnen ademen vanuit de buik geeft rust en ontspanning. Dat helpt als je iets lastig vindt maar ook als kinderen slecht slapen omdat ze piekeren.’’ Met opdrachten voor thuis uit de Stevige Stap map oefenen de kinderen de vaardigheden uit de training in dagelijkse situaties.

Stevige Stap trainer Helen Wildeboer

Door de 10 lessen van de Stevige Stap training zetten kinderen een stevige stap de brugklas in. “In de vijf weken voor de zomervakantie bereiden we de leerlingen voor op wat hen komen gaat. Dat neemt vaak al een deel van de spanning weg. In de vijf weken na de vakantie gaan we aan de slag met hun eerste ervaringen op de nieuwe school en reiken hen de helpende hand waar het nodig is.”

Zo wordt er aandacht besteed aan de uitdagingen die ze zijn tegengekomen in deze eerste periode. Ook kunnen zij lastige situaties bespreken en samen oplossingen bedenken. Ook wordt er gekeken naar het plannen en organiseren van huiswerk.

De training kan in groepsverband of individueel gegeven worden, waarbij er ook informatiebijeenkomsten met ouders/verzorgers worden georganiseerd. Voor de training vindt er een individueel intakegesprek plaats om te bekijken waar het kind behoefte aan heeft, wat de hulpvraag is en aan welke doelen het kind wil werken.

De training kan ook in samenwerking met organisaties worden aangeboden. Dit gebeurt in de vorm van maatwerktrajecten. Er kan gekozen worden voor de volledige training, maar ook voor losse workshops rond specifieke thema’s voor kinderen uit groep 8, of voor een themabijeenkomst voor ouders en/of professionals.

Ervaringen van ouders en deelnemers

Ouders en kinderen die de training hebben gevolgd, delen positieve ervaringen:

“Mijn zoon heeft geleerd om voor zichzelf op te komen, zodat hij op de middelbare niet weer gepest zal worden. We durven hem nu beter los te laten.”
Lamiya, moeder van Mohammed (12 jaar)

“Dankzij de training kan Roos nu vriendschappen sluiten én behouden. Ze staat sterker in haar schoenen.”
Paulien, moeder van Roos (12 jaar)

“Ik vond de training superleuk. Ik heb geleerd hoe ik me kan ontspannen en stevig kan staan in de groep.”
Brugklastraining-deelnemer

“Ik heb geleerd hoe je bij een groepje moet horen en stevig kan staan. Het moeilijkste aan de training vond ik dat mijn ja een ja is en mijn nee een nee, volhouden! Het leukste vond ik dat wij ook dingen deden en niet alleen maar zaten.”
Brugklastraining-deelnemer

Gun jij kwetsbare kinderen waar je mee werkt uit groep 8 ook een sterke start op de middelbare school? Verwijs hen door naar een van onze Stevige Stap trainers. 

Bekijk via onderstaande knop meer informatie over de Brugklastraining ‘Stevige Stap’ en vind een trainer in jou omgeving.

Onze Stevige Stap trainers werken met unieke materialen

Mirelle Valentijn, methodiekontwikkelaar en docent bij het Kenniscentrum aan de opleiding tot Stevige Stap trainer, is verantwoordelijk voor de unieke materialen waarmee de trainers werken.

Brugklastraining Stevige Stap werkboek

De materialen van de Stevige Stap training bestaan o.a. uit een draaiboek voor de trainer, praatplaten en de Stevige Stap map, waarin ook het werkboek is opgenomen. De map wordt tijdens de training gebruikt en is daarnaast bedoeld voor het kind en diens supporters die het kind in het dagelijks leven ondersteunen.

“In de afgelopen twee jaar hebben we met een projectgroep van Stevige Stap trainers gewerkt aan het volledig herzien van de materialen. We hebben deze in pilotvorm aangeboden en feedback van kinderen, ouders en professionals verwerkt. Dit jaar nemen we de materialen met veel plezier in gebruik. De ontwikkeling krijgt een vervolg in de vorm van animaties, die wij samen met onze nieuwe samenwerkingspartner Nieuwe Gevers tot stand gaan brengen,” aldus Mirelle Valentijn.

Binnen de methodiekontwikkeling wordt intensief samengewerkt met andere professionals. Kelly Eekhof van Sterk in Media is als grafisch vormgever al jarenlang verbonden aan het Kenniscentrum en zet zich met veel toewijding in voor de ontwikkeling van de unieke materialen.

Voor het project methodiekontwikkeling voor de doelgroep jongeren werd samengewerkt met Janneke Lutgerink van Zicht Ontwerp, die zeven rolmodellen ontwierp op basis van de Sta Sterk methodiek. Deze modellen geven een beeld van de diverse en inclusieve groep jongeren van nu.

Stevig stap werkboek visual jongeren

De kracht van rolmodellen in de Brugklastraining Stevige Stap

In de Brugklastraining Stevige Stap spelen zeven rolmodellen – leerlingen in de brugklas – een belangrijke rol. Zij beleven herkenbare situaties met uitdagingen en sociale interacties die aansluiten bij de leefwereld van de deelnemers aan de training. Deze verhalen helpen kinderen om zich voor te bereiden op soortgelijke situaties.

Via de verhalen in de Stevige Stap map leren kinderen over assertiviteit, emoties en oplossingsgericht denken. De bijbehorende opdrachten en gesprekken stimuleren persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo staan zij sterker en zelfverzekerder in het leven én aan de start van de brugklas.


Wil jij ook met deze unieke materialen werken? 

Word Sta Sterk trainer, volg de specialisatie Brugklastraining Stevige Stap en ontdek hoe jij kinderen uit groep 8 en de brugklas kunt begeleiden bij deze belangrijke overgang en de eerste periode in het voortgezet onderwijs.

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642