Maak het verschil (2/12): de kracht van vergeving

verschilmaken de kracht van vergeving april 2022

verschilmaken de kracht van vergeving april 2022

door Inge Coolen – Docent en mede-eigenaar Kenniscentrum Omgaan met Pesten

“Weet je wel wat ze mij hebben aangedaan?“

“Wat ze mijn kind hebben aangedaan, vergeef ik ze nooit!”  

Dit soort uitspraken hoor ik als Sta Sterk trainer vaker. Van kinderen, jongeren of ouders waar ik mee werk. Ik begrijp het heel goed.

Waarom zou je eigenlijk willen vergeven voor de pijn die een ander je heeft aangedaan?

Het antwoord is simpeler en dichter bij huis dan je denkt: vergeef hen, niet voor hen, maar voor jezelf. Vergeef hen, zodat jij en je kind vrij kunnen zijn.

Heb je net als ik een sterk rechtsvaardigheidsgevoel en denk je dingen als “zij verdienen het niet”, “het is onvergefelijk”, word je boos en voel je je verbitterd, keer het dan om:

“Ik verdien het om te vergeven. Ik verdien het om vrij te zijn!” 

Zodat je gelukkig kunt zijn en geen aandacht meer geeft aan die ander.

verschilmaken door vergeving

Meesters op de basisschool waren voor mij geen zegen

Ik had vroeger veel meesters op de basisschool. Waar ik het nu een zegen vind voor mijn jongste om maar liefst 3 meesters te hebben, heb ik dat zelf toen niet zo als een zegen ervaren. Door één meester in het bijzonder werd ik regelmatig op mijn woorden gepakt. Hij was naast 2 jaar mijn meester ook het hoofd van de school én de toenmalige partner van de moeder van mijn beste vriendin. Geen ontkomen aan dus voor mij.

De hele klas lachte mij uit, inclusief de meester

Eén voorval herinner ik me nog goed. Ik hield een spreekbeurt over de kangoeroe. Mijn tante was net in Australië geweest, dus ik was heel trots op echte foto’s (in de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat nog heel bijzonder ?). Ik was ter voorbereiding op mijn spreekbeurt alleen vergeten uit te zoeken hoe de voortplanting bij kangoeroes werkt. Toen de meester mij vroeg hoe het ging met de ontwikkeling van het jong, vond ik het zo stom van mezelf dat ik dat vergeten was uit te zoeken dat ik een verhaal ging vertellen zoals de voortplanting gaat bij de meeste zoogdieren. De meester bleef maar doorvragen op mijn verkeerde antwoord. Toen de meester daarna vertelde hoe het echt zat, lachte de hele klas me uit, inclusief de meester, althans zo voelde het voor mij. Of het echt zo was, kan ik me niet meer herinneren. Ik weet overigens sindsdien wel hoe het zit.

Ik mag fouten maken

Een poging tot vergeving zat hierbij vaak eerder bij mezelf: “Ik mag fouten maken. Ik hoef niet alles te weten.” Maar de gedachtes: “wat stom van mij, ik had beter moeten weten” bleven lang sterker. Totdat een psycholoog eens tegen mij zei dat ik ook best boos mocht zijn op die meester, teleurgesteld in de manier waarop hij mij voor mijn hele klas te kakken had gezet en me niet hielp en het zelfs erger maakte. Het heeft me eerst geholpen om boos te worden op hem, want daardoor werd ik wat milder naar mezelf (ik was nog maar een kind).

alles wat je aandacht geeft groeit

Ik heb hem vergeven voor mezelf

Toch bleef mijn aandacht er met tijd en wijlen naartoe gaan en elke keer kwam die boosheid sinds de gesprekken met de psycholoog weer terug. Wat me eerst geholpen had, hielp me niet meer. Inmiddels heb ik hem vergeven. Daardoor is het geen issue meer en vertrouw ik op mijzelf. Het maakt me eigenlijk niet uit of hij het verdient. IK verdien het en daar gaat het om!

Zou het de intentie van de meester zijn geweest om mij uit te lachen? Is het jouw intentie om de kinderen en jongeren waar je mee werkt, het gevoel te geven dat ze uitgelachen worden? Wat als zij het wel zo ervaren?

Vergroot je eigen kracht en die van de kinderen waar je mee werkt

Wat je aandacht geeft groeit. Dus geef aandacht aan je vrijheid, aan je eigen kracht.
Blijf je aandacht geven aan diegene die je pijn heeft gedaan, aan diegene die je misschien zelfs wel haat? Dan denk je veel aan diegene.
Die invloed gun je de ander toch zeker niet? Laat diegene je gedachten, je gevoel en je hart niet langer besturen.

Hoe dan? Maak het verschil door vergeving en leer anderen ook te vergeven.

Wil jij kinderen en jongeren ondersteunen bij het vergroten van hun eigen kracht?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator of je verdiepen in sociaal-emotionele veiligheid binnen de kinderopvang. Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!
 

Mirelle Valentijn vennoot kenniscentrum omgaan met pesten

Over Inge Coolen

Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later…

Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk  te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.

In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642