5 ideeën voor meer plezier en positiviteit in je team – Complimenten als basis voor sociale veiligheid

complimentendag - 5 tips voor meer positiviteit in je team

Blog in samenwerking met Complimentenspel.nl

Een positieve en veilige groep ontstaat niet vanzelf. Hoe we met elkaar omgaan, speelt een grote rol voor de sfeer. Complimenten geven en ontvangen kan een krachtig hulpmiddel zijn. Het uitspreken van waardering zorgt niet alleen voor verbinding en motivatie, dit draagt ook bij aan een positieve groepsdynamiek. Voor collega’s onderling en in de groepen waar kinderen en jongeren samenkomen binnen deze organisaties.

In deze blog vind je vijf manieren om complimenten te gebruiken en samen te werken aan een sociaal veilige omgeving.  

Sociale veiligheid start bij jou

Sociale veiligheid in een groep ontstaat niet vanzelf. Het is een samenspel van hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze zich uitspreken en hoe ze elkaar zien. Alles in een groep werkt op elkaar in. De basis van sociale veiligheid wordt gelegd door degenen die de cultuur bepalen: professionals in het onderwijs, de kinderopvang en sportverenigingen. Hoe zij elkaar behandelen en waarderen, werkt door op kinderen en jongeren.

Door als team waardering uit te spreken en elkaar te complimenteren, zet je een beweging in gang waarin respect en positiviteit de norm worden. Zeg bijvoorbeeld eens ‘Wat fijn dat jij dit hebt opgepakt!’ of ‘Ik waardeer het hoe je met deze situatie omgaat.’

Hiermee laat je als professional zien hoe je op een positieve manier met elkaar omgaat. Dat is heel belangrijk. Kinderen leren immers niet alleen van wat hen wordt verteld, ze leren vooral van wat ze zien. Door als professional het goede voorbeeld te geven, versterk je direct de sociale veiligheid in jouw groep.

De kracht van complimenten voor sociale veiligheid

Wil je als team bijdragen aan een veiligere groepssfeer? Begin dan dus met het bewust geven van complimenten. 

Complimenten zorgen ervoor dat mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. Ze versterken positief gedrag en creëren een sfeer waarin mensen zich durven uitspreken zonder angst voor afwijzing. Dit geldt voor professionals onderling, maar ook voor de kinderen of jongeren waarmee zij werken.

Daphne en Manon van Het Complimentenspel.nl

Daphne Hoogendoorn en Manon Ende, de bedenkers van Het Complimentenspel, ervaren dagelijks hoe groot de impact van complimenten is. Beiden werken op verschillende manieren met kinderen aan hun ontwikkeling.

“Door complimenten voel je je gezien, erkend en gewaardeerd. Je krijgt een lach op je gezicht en gaat stralen,” vertelt Daphne.

Volgens haar is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren om ‘complimententaal’ te spreken: “Hoe jonger ze dit leren, hoe vanzelfsprekender het wordt als ze ouder zijn. De kans is groot dat ze als tiener deze positieve benadering eigen hebben gemaakt, waardoor ze gemakkelijker contact leggen met anderen.”

Het Complimentenspel: een doosje vol positiviteit

Vanuit deze gedachte ontwikkelden Daphne en Manon in 2017 Het Complimentenspel, een spel met stoere, speelse en unieke complimenten. In de nieuwste editie zijn extra kaarten toegevoegd om nog meer variatie te bieden.

Het Complimentenspel bestaat nu uit:

  • 80 complimentenkaarten;
  • 15 vragenkaarten;
  • 10 kaarten met spelvormen

Het spel helpt kinderen en professionals om:

  • complimenten te geven en ontvangen;
  • zelfvertrouwen en motivatie te versterken;
  • verbinding en een positieve sfeer te creëren;
  • elkaar te ondersteunen en het beste in elkaar naar boven te halen.

Het Complimentenspel kan worden ingezet in klassen, gezinnen, teams en begeleidingstrajecten. Overal waar kinderen en jongeren samenkomen, kan gestart worden het aanleren van ‘complimententaal’

“Leerkrachten spelen een grote rol in de minimaatschappij op een school en zijn hét voorbeeld voor kinderen. Met dit spel willen wij hen en andere professionals die werken met jeugd ondersteunen om op een positieve manier met hun groep aan de slag te gaan en zo een veilige, fijne dynamiek in de groep te creëren. Want als kinderen zich veilig voelen, durven ze te leren, te groeien en het maximale uit zichzelf te halen!”, vertelt Manon

Daphne en Manon wonnen met Het Complimentenspel in 2019 de publieksprijs van de Innovatie Awards 2019 op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT). Ze vertellen je meer over het spel in deze video.

Op onderstaande pagina vind je ook gratis downloads bij het spel, zoals manieren om elke dag een complimentje te geven of tips die professionals kunnen meegeven om ‘positief kletsen’ in gezinnen te stimuleren.

5 manieren om complimenten te geven in je team

Kinderen, jongeren en volwassenen hebben allemaal baat bij meer positieve feedback. Het compliment dat jij geeft aan je collega zorgt voor oprechte verbinding en een goede sfeer in het team. Dit werkt door bij de kinderen en jongeren in de groep.

Marjolein Vermeulen, studente aan de opleiding Toegepaste Psychologie, houdt zich tijdens haar stage bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten bezig met de preventie van pesten en het versterken van sociale veiligheid. Samen met Daphne en Manon wisselde zij ideeën uit over de kracht van complimenten als basis voor sociale veiligheid.

‘Van Daphne en Manon heb ik vijf leuke manieren gekregen om complimenten te geven in jouw team. Ik deel deze graag met je,” aldus Marjolein.

“Zet ze in en ervaar hoe complimenten de sfeer en samenwerking in jouw organisatie verbeteren én daarmee ook de voelbare sfeer voor de kinderen en jongeren die daar samen komen. Een positieve blik op jezelf én op elkaar draagt bij aan sociale veiligheid.”

  1. Complimentenketting
    Begin de dag met een compliment en vraag de ontvanger om het door te geven aan een collega. Zo verspreidt positiviteit zich de hele dag door het team.
  2. Complimentenbingo
    Maak een bingokaart met verschillende complimenten. Collega’s strepen vakjes af wanneer ze een compliment ontvangen. Wie als eerste een rij of kolom vol heeft, wint een kleine prijs!
  3. Complimentenmuur
    Hang een groot stuk papier op een centrale plek en laat collega’s hier complimenten voor elkaar opschrijven. Dit zorgt niet alleen voor waardering, maar ook voor een inspirerende werkplek.
  4. Complimentenrad
    Maak een rad van fortuin met verschillende complimenten. Draai eraan en geef het compliment aan de collega waarop het rad stopt. Een speelse manier om waardering uit te delen!
  5. Complimentenjacht
    Verstop complimentenkaartjes of post-its met positieve boodschappen op de werkvloer. Wie een kaartje vindt, geeft het aan een collega. Daarna begint de zoektocht opnieuw!

“Jij als professional kunt deze werkvormen natuurlijk ook gemakkelijk toepassen in je contact met de kinderen en jongeren in jouw groep. Zo creëer je ook onder de jeugd een positieve groepsdynamiek” voegt Marjolein er nog aan toe.

“Zet de werkvormen in en maak van maart een maand vol complimenten!”

Positieve communicatie helpt sterker staan

Ook bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten beseffen we hoe belangrijk positieve communicatie als basis van sociale veiligheid is. In al onze scholingen voor professionals én in de door onze Sta Sterk trainers verzorgde workshops en trainingen besteden we veel aandacht aan waardering voor jezelf en voor anderen. Daarnaast werken we met gedachtekracht en het belang van positief denken, voelen en doen.

Mirelle Valentijn verkleind

“De door ons opgeleide Sta Sterk trainers, anti-pestcoördinatoren en onderwijs- en pedagogische professionals helpen kinderen en jongeren ontdekken hoe zij de kracht van waardering en positief denken kunnen inzetten.,” vertelt Mirelle Valentijn, oprichter en docent van Kenniscentrum Omgaan met Pesten.


“Hierdoor krijgen ze meer grip op lastige situaties op school, in hun vrije tijd en in het contact met leeftijdsgenoten en volwassenen.”

In een interview met Daphne en Manon vertelt Mirelle ook over de invloed van complimenten op de sfeer in een groep en daarmee op pesten.

Wil jij bijdragen aan een veilige omgeving voor kinderen en jongeren? Bekijk onze scholingen en ontdek hoe jij het verschil kunt maken!

Opleiding tot Sta Sterk trainer

Opleiding tot Anti-pestcoordinator

Bijscholing Hulp bij Pesten en Weerbaarheid

Training Pesten aanpakken op de BSO

Online workshop Toolkit Ik denk me Sterk

Wist je dat onze Sta Sterk trainers ook workshops op maat kunnen verzorgen rondom de thema’s bouwen aan weerbaarheid en zelfvertrouwen of de kracht van complimenten?

Actie voor Complimentendag: Win Het Complimentenspel & Inspiratieboek!

Ter gelegenheid van Complimentendag op 1 maart mogen wij een mooie prijs weggeven: Het Complimentenspel + Inspiratieboek!

Hoe doe je mee?

  • Ga op 1 maart naar ons bericht over de winactie op Facebook of Instagram;
  • Geef een reactie waarom jij deze prijs zou willen winnen en eventueel voor wie.
  • Deel het bericht om anderen enthousiast te maken om mee te doen;

Je kunt meedoen tot en met zondag 9 maart. In de week van 10 maart nemen wij contact op met de winnaar!

Voorwaarden:
– Er wordt 1 set van Het Complimentenspel & het Inspiratieboek verloot onder alle deelnemers op Facebook en Instagram.
– Je kunt deelnemen van 1 t/m 9 maart 2025.
– Je doet mee door in een reactie op het bericht te vertellen waarom jij deze prijs zou willen winnen (en eventueel voor wie).
– De winnaar ontvangt bericht in de week van 10 maart.

Doe mee en verspreid de kracht van complimenten! 💙

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642