In de media

Wil jij ontdekken hoe Isa leerde ‘nee’ zeggen met de Sta Sterk training?

Schermafbeelding 2023 11 09 132107

In dit artikel lees je hoe Isa kon bouwen aan haar zelfvertrouwen en hoe haar ouders hierbij actief betrokken werden door de Sta Sterk trainer. De ouderavonden gaven de ouders veel inzichten, zodat ze Isa in dit proces konden steunen.

Franks dochter Isa (11) is een stuk zelfverzekerder na training: ‘voor zichzelf opkomen kon ze niet’ 

Schermafbeelding 2023 11 09 132107

Interview en tekst door: Jara Helms 

De onzekerheid van Isa (11) zorgt er regelmatig voor dat ze worstelt met nee zeggen en voor zichzelf opkomen. Haar vader Frank (55) laat haar een training volgen om sterker te worden. 

“Het was heel moeilijk om Isa steeds zo verdrietig en gestrest te zien”, vertelt Frank aan LINDA.

WEEK TEGEN PESTEN

Voor een goed begin van het nieuwe schooljaar wordt deze week weer de jaarlijkse Week Tegen Pesten gehouden. Van groot belang, want cijfers laten zien dat pesten nog altijd een groot probleem is. Volgens Week tegen Pesten zijn de cijfers aangaande pesten toegenomen ten opzichte van 2021, zowel in het primair onderwijs als in het voortgezet onderwijs. In de meeste gevallen gaat het om mondeling pestgedrag.

Ook Franks dochter Isa is door haar onzekerheid soms het doelwit van plagerijen. “Als je sterk in je schoenen staat heb je er geen last van dat kinderen vervelend tegen je doen, maar ben je onzeker, dan gaan de kinderen prikken”, zegt Frank. Zo ook bij Isa: “Ze kwam huilend uit school omdat ze veel dingen tegen haar zin in deed en trok het zich heel erg aan wat de kinderen over haar zeiden. Voor zichzelf opkomen kon ze niet.”

De onzekerheid van Isa uit zich niet alleen in het niet voor zichzelf opkomen, ook ‘nee’ zeggen gaat haar niet gemakkelijk af. Continu ‘ja’ zeggen zorgt ervoor dat Isa vaak gestrest thuiskomt van school. Frank: “Ze ging dan met iemand spelen terwijl ze dat eigenlijk niet wilde. Als wij – mijn vrouw en ik – dan aan haar vroegen waarom ze tóch ging, kregen wij als antwoord dat ze het zielig vond voor de ander en niemand wilde teleurstellen. Dus dan zei ze maar ja.”

 

Hier ook geïnteresseerd in? Lees hier welke littekens het pesten bij Roan heeft achtergelaten.

 

VERDRIET

“Het was heel moeilijk om Isa steeds zo verdrietig en gestrest te zien. Als ouder voel je je dan machteloos. Je kunt haar troosten en met haar praten, maar ze moet het zelf oplossen”, zegt haar vader. Met het advies van haar ouders op zak doet Isa haar best om vaker ‘nee’ te zeggen en voor zichzelf op te komen, maar ze heeft meer nodig om voor echte veranderingen te zorgen.

Via een flyer komt Frank bij de Sta Sterk-training van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten en besluit hij Isa hiervoor op te geven. De afgelopen tien weken heeft ze hier geleerd hoe ze sterker in haar schoenen kan staan, nee kan zeggen en voor zichzelf op moet komen. “Als ouders kregen we hier ook een rol in. Er waren twee ouderbijeenkomsten waarin we informatie over de training kregen en ook ons verhaal konden delen waarom we als ouder voor deze training voor Isa kozen. Dit was heel goed voor ons.”

ZELFVERTROUWEN

De tienweekse training heeft succes. Hier leert ze onder andere hoe ze fysiek sterk staat om een zelfverzekerde houding te hebben: hoofd rechtop, rechte rug, handen op de heupen en iemand goed aankijken. Ook weet ze nu hoe ze duidelijk ‘nee’ kan zeggen door haar eigen behoeftes te herkennen. “En als kinderen dan toch vervelend blijven doen, zegt ze nu heel gemakkelijk: ‘Gaat alles goed verder? Of heb je aandacht nodig?’”

Vader Frank is trots: “Ik ben ontzettend blij dat we haar op die training hebben gedaan. Ze heeft nu veel handvatten om nee te durven zeggen en haar onzekerheid te verminderen. Voor ons als ouders is het fijn, maar vooral voor haar. Isa is een stuk zelfverzekerder geworden.”

Bron: LINDA.NL Foto: Privébeeld

Ook Sta Sterk trainer worden?

Wil jij ook deel jij ook deel uitmaken van het landelijk trainers team en je samen met ons sterk maken voor ondersteuning bij sociale veiligheid en weerbaarheid? In januari 2024 starten er weer een aantal nieuwe opleidingen. Kijk hier voor meer informatie. 

Keurmerk Gecertificeerd Trainer OMPKeurmerk Gecertificeerd Trainer OMP

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Over:

Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Het opleidingscentrum Kenniscentrum Omgaan met Pesten verzorgt o.a. de opleiding tot Sta Sterk trainer, anti-pestcoördinator, een training “Pesten aanpakken” op de BSO binnen de kinderopvang en incompany scholing binnen onderwijs, kinderopvang en het sociaal domein.
  
Bij het Kenniscentrum worden opleidingen ontwikkeld en aangeboden voor professionals die het verschil willen maken in sociale veiligheid.
  
Het aanbod wordt regelmatig aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten door het Kenniscentrum.

favicon

Nieuwsgierig naar ons?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642