In de media

Vind jij het ook lastig om met jouw groep in gesprek te gaan over pesten? Met deze film maak jij pesten bespreekbaar.

sterker staan kun je leren

Samen met inwoners uit de Gemeente De Ronde Venen en filmmaakster Sanne Vermaas van Evariste Filmproducties, maakte het Kenniscentrum de film ‘Sterker Staan kun je leren’. 

Niet iedereen heeft het fijn in de groep

Met de film hebben we aandacht voor het feit dat niet ieder kind of jongere het fijn heeft in de eigen groep. Met deze film willen we professionals motiveren om met de groep in gesprek te gaan. Bij de film is een kijkwijzer gemaakt die ondersteunt bij het gesprek over positief omgaan met elkaar en ‘sterk staan’ in je contact met anderen. Op deze manier kan de groep samen met de gespreksleider ontdekken hoe zij kunnen zorgen dat zij goed zijn voor en met elkaar. 

Roan

In de film ‘Sterker Staan kun je leren’ kijkt Roan samen met zijn moeder Annemieke terug op de tijd die hij doorbracht op de basisschool en middelbare school.
Hij werd gepest en had niet de handvatten om daar zelf een oplossing voor te vinden. Ook zijn moeder was zoekende hoe hem daarbij te kunnen helpen. Uiteindelijk besloten zij samen hulp te zoeken bij een professional. Roan startte met de Sta Sterk training om zijn weerbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten. In de loop van de tijd nam het pesten steeds meer af en ontdekte hij hoe voor anderen op te kunnen komen. Nu is Roan 27 en staat positief en sterk in het leven.

Isa

Isa heeft de Sta Sterk training net afgesloten. Zij wilde graag leren hoe je ‘nee’ kunt zeggen. Samen met haar vader Frank blikt ze terug op de uitdaging, die het opkomen voor zichzelf, voorheen voor haar vormde. Ook had ze vaak last van negatieve gedachten. Stap voor stap heeft ze ontdekt wat haar hierbij helpt. Met plezier deelt ze deze ontdekkingen met de kijker, die zelfs bij het maken van toetsen van pas komen. Isa haar fijnste gedachte is nu ‘Ik kan het’ en die gunt ze iedereen ‘soms denk je van niet, maar je kunt het heus wel’.
Vader Frank staat stil bij het belang ouders mee te nemen, als hun kind leert sterker te staan. 

Aandacht geven aan hulp vragen

Sanne heeft de verhalen van Roan, Annemieke, Isa en Frank vastgelegd op beeld. Deze verhalen zijn herkenbaar voor veel kinderen, jongeren, ouders en professionals & vrijwilligers die met hen werken. Roan, Annemieke, Isa en Frank werkten mee aan de film, omdat zij, samen met het Kenniscentrum, aandacht willen geven aan de kans die er is om hulp te vragen. Zij hopen met hun verhalen de drempel om hulp te vragen te verlagen.

“Voor de één is de stap naar hulp klein, voor een ander kan deze groot zijn.” Legt Mirelle Valentijn uit. “Uit onderzoek weten we dat nog altijd 1 op de 3 kinderen, die gepest wordt, daar niet over durft te praten.”

Het begrijpen van emoties en de manier van omgaan met gevoelens bepaalt een groot deel van de pestgevallen. Kinderen en jongeren die onzeker zijn of snel geraakt zijn, worden vaak het doelwit van pesten. Als kinderen of jongeren sterker in hun schoenen staan, stappen ze makkelijker op anderen af en geven sneller hun grenzen aan. Daardoor zullen ze minder snel gekozen worden als slachtoffer.

Daarnaast blijkt ook dat de pester kan pesten vanuit het niet begrijpen van emoties en het gebrek aan empathie. Ze vinden het dan lastig om de gevoelens van anderen te herkennen en op te merken dat ze over de grens van een ander gaan. De kijkwijzer bij de film biedt handvatten om met de groep meer te ontdekken over gevoelens en waardoor deze ontstaan en hoe je beter met elkaars grenzen kunt omgaan. 

Gesprekshandleiding en kijkwijzer

Bij onze nieuwe film ‘Sterker Staan kun je leren’ is een gesprekshandleiding en kijkwijzer ontwikkeld om samen met je groep in gesprek te gaan over de film. We raden aan de film eerst zelf te kijken, voordat je met je groep aan de slag gaat. 

De film

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Over:

Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Het opleidingscentrum Kenniscentrum Omgaan met Pesten verzorgt o.a. de opleiding tot Sta Sterk trainer, anti-pestcoördinator, een training “Pesten aanpakken” op de BSO binnen de kinderopvang en incompany scholing binnen onderwijs, kinderopvang en het sociaal domein.
  
Bij het Kenniscentrum worden opleidingen ontwikkeld en aangeboden voor professionals die het verschil willen maken in sociale veiligheid.
  
Het aanbod wordt regelmatig aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten door het Kenniscentrum.

favicon

Nieuwsgierig naar ons?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642