Mirelle praat over pesten in aflevering van ‘The Room’

The Room

The Room

In deze ‘anders dan anders‘ periode ten gevolge van de corona maatregelen ontstaan prachtige en positieve initiatieven. Glenda (Glennis Grace), Characee en Mifa hadden al langere tijd de wens om verhalen te delen. Nu was daar met COVID19 opeens de tijd om ermee aan de slag te gaan. In samenwerking met Melanie Dalebout van Divergent Productions uit Mijdrecht bedachten zij “The Room’. Mirelle Valentijn, voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten uit Wilnis, was te gast in aflevering 3.

Glenda, Charee en Mifa ontdekten in gesprekken met elkaar en gesprekken met mensen die zij ontmoeten, dat iedereen een eigen verhaal heeft. Mooi of grappig, maar soms ook heel intens. Daar wilde ze meer mee doen. Verhalen die er om vragen gedeeld te worden een podium geven, omdat die verhalen dat verdienen. En omdat het luisteren & kijken naar en praten over die verhalen steun kan geven. Ze kozen voor samen komen in ‘The Room’.

In aflevering 3 over pesten zijn zij in gesprek gegaan met Mirelle, die zelf pesten meemaakte als kind en jongere. Samen stonden zij stil bij de schade die pesten veroorzaakt, het gevoel van onveiligheid dat zo groot kan zijn, de gedachten die steeds meer somber worden en de strijd om er weer bovenop te komen, vaak een lange weg. Mirelle las voor uit haar dagboek van toen.

Ze spraken over het wel en niet praten over pesten, over de overgang naar het voortgezet onderwijs, over er wel en niet bij horen, over rollen in groepen, pesters begrijpen, over ouders en leerkrachten en hoe zij kunnen helpen, over kinderen die het slachtoffer zijn en groepen waarin gepest wordt ondersteunen, over ouderpijn als je eigen kind gepest wordt. Het slot van het gesprek was raak. Het is nooit, maar dan ook nooit te laat, om een eerste stap te zetten om je excuus te maken. Dit kan veel betekenen voor het slachtoffer.

Mirelle Valentijn, voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten, geeft een toelichting. “Als je zelf gepest wordt kan het moeilijk zijn om over pesten te praten. Kinderen zijn bijvoorbeeld bang dat het erger wordt, schamen zich, willen ouders niet belasten of hopen dat het op een dag over is. Kinderen die vertellen dat ze hebben gezien dat iemand gepest werd krijgen vaak kant-en-klare adviezen. Zo zou je als ouder van een kind dat kiest voor de rol van buitenstaander makkelijk kunnen zeggen dat het een volgende keer moet opkomen voor het kind dat gepest wordt. En tegen een kind dat meeloopt of pest kun je als ouder zeggen dat het dit niet moet doen en rekening moet houden met een ander zijn gevoelens. Kinderen kunnen niet veel met adviezen. Onder het gedrag, gaat een hele wereld schuil aan gedachten en gevoelens. De groepsdynamiek en groepsdruk spelen daarbij een grote rol”

Stichting Omgaan met Pesten gelooft in samen met kinderen op ontdekking gaan. Door het stellen van open vragen ontdek je wat er echt in kinderen omgaat. Wat dacht je toen je dat zag gebeuren? Wat voelde je? Zou je ook iets anders kunnen denken, voelen of doen? Dat draagt bij aan het zelf ontdekken van alternatieven en weerbaar gedrag. De motivatie om op te komen voor jezelf of een ander neemt dan toe. Oefenen van nieuw gedrag helpt daarbij.

“Praten over pesten werkt en dat stemt mij hoopvol. We kunnen met elkaar nog zoveel meer doen om het verschil te maken en het probleem verder terug te dringen,” aldus Mirelle Valentijn.

Vertelt een kind jou dat hij of zij gepest wordt of het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen? Wijs dan op de Sta Sterk training. Dit voorjaar starten er weer diverse trainingen in ons land. Vind een trainer bij jou in de buurt op de kaart
 

Wil jij ook verschilmaker worden en kinderen en hun ouders ondersteunen? Dan is de opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten wat voor jou.

 

Wil jij jouw verhaal delen in ‘The Room’? Mail naar: contact@theroomnl.nl Je kunt de aflevering terugkijken op Youtube: The Room 3: pesten

De professionele trainers van Stichting Omgaan met Pesten zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Scholen en andere organisaties kunnen terecht bij trainers voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid. Ook geven trainers de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘en ‘Omgaan met Elkaar’ aan klassen binnen het basis- en voortgezet onderwijs en Sta Sterk & Feel Fine Online workshops in diverse organisaties waar jeugd & jongeren samen komen. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een Sta Sterk training en de brugklastraining Stevige Stap.

Deel dit blog op Social Media

Gepubliceerd in:
GRATIS Lespakketten

Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.

Play Video

Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten

"*" geeft vereiste velden aan

AVG vinkje*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!

(Online) Activiteiten

Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.

Auteur:

Mirelle Valentijn

In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
  
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

mirelle-valentijn

Advies nodig?

Neem contact op met Mirelle

E. mvalentijn@omgaanmetpesten.nl
T: 06-36051642