Vraag ondersteuning aan en maak van jouw sportvereniging of sport-BSO een veilige plek voor iedereen!

Sociale veiligheid is ook in de sportwereld enorm belangrijk, zowel bij sportverenigingen als op sport-BSO’s. Uit eerder onderzoek van NOC*NSF blijkt namelijk dat twee derde van de ondervraagden aangeeft emotionele schade te hebben opgelopen bij hun sportvereniging. Helaas heeft 42% van hen daar nooit iets over verteld.
Dat moet anders! Wij willen ervoor zorgen dat iedere sportvereniging en sport-BSO een veilige plek is voor iedereen.
Ondersteuning voor sportverenigingen en sportondernemingen
Ben jij vrijwilliger of professional bij een sportvereniging of pedagogisch medewerker op sport-BSO en wil jij helpen om een veilige omgeving te creëren? Dan hebben we goed nieuws voor jou.
Je kunt namelijk op twee manieren ondersteuning aanvragen:
- Via het serviceaanbod van Sportakkoord II:
Neem contact op met de lokale clubondersteuner (zoals een buurtsportcoach of beleidsmedewerker sport). Zij helpen je om via de gemeente een aanvraag te doen bij het NOC*NSF. - Via het ondersteuningsbudget van NOC*NSF:
Dien jouw aanvraag tussen 24 maart en 31 maart 2025 in om kans te maken op het ondersteuningsbudget van €449,- via Clubbase.
Sociaal veilig sporten via Sportakkoord II

Het Nationale Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente.
Eén van de thema’s van het akkoord is sociaal veilig sporten: sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Plezier in sport is immers het fundament voor een leven lang sporten.
Toch is dat niet overal vanzelfsprekend. Pesten komt verdrietig genoeg overal voor waar mensen – jong en oud – samenkomen, dus ook op de sportvereniging. Het is aan het bestuur, de trainers, coaches, begeleiders en ouders om samen met de jeugd van de sportvereniging een veilige plek voor iedereen te maken.
Al sinds 2004 zet het landelijk trainersteam van Omgaan met Pesten zich in om pesten te voorkomen, tijdig te signaleren, aan te pakken en gevolgen te beperken. In het hele land gaan de trainers aan de slag met deze missie. Vanaf Sportakkoord I maken onze trainers ook deel uit van het serviceaanbod van het Nationale Sportakkoord. Zij bezochten al diverse sportverenigingen om daar aan de slag te gaan met sociale veiligheid.
Vaak is er bij sportverenigingen namelijk grote behoefte aan ondersteuning om de club professioneler te organiseren en te leiden. Zo werken zij bijvoorbeeld veel met enthousiaste vrijwilligers met kennis van de sport, die de trainingen verzorgen.
- Maar hoe zit dat met hun pedagogische achtergrond?
- Weten zij op welke signalen ze moeten letten om te zien of iedereen zich veilig voelt binnen het team?
- Weten zij wat ze moeten doen als er een conflict ontstaat of als een kind aangeeft gepest te worden?
- Is er binnen de vereniging een vertrouwenspersoon en/of een anti-pestprotocol?
Er komt daarom steeds meer vraag naar goed opgeleide vrijwilligers en professionals die weten hoe zij pestgedrag kunnen voorkomen, herkennen en aanpakken.
Sportverenigingen kunnen hierbij de hulp van een Sta Sterk trainer inschakelen. Denk aan:
- Begeleiding van bestuurders bij het creëren van een sociaal veilige sportclub.
- Workshops voor vrijwilligers, ouders en professionals over onderwerpen zoals oudergedrag, pesten en grensoverschrijdend gedrag.
- Sta Sterk workshops voor de jeugdsporters
Er zijn mogelijkheden voor een verenigingstraject, waarin zowel bestuur, als coaches, trainers, vrijwilligers, ouders en jeugdsporters worden betrokken, of losse workshops (twee kaderavonden). In de workshops leren deelnemers onder andere meer over pestgedrag en hoe zij de kans op het ontstaan van pesten kunnen verkleinen.
Voor deze ondersteuning door een Sta Sterk trainer kan er een aanvraag ingediend worden voor het serviceaanbod vanuit het Sportakkoord II.

Aanvragen budget via Sportakkoord II
Vanuit Sportakkoord II kunnen sportvereningen een aanvraag indienen voor het serviceaanbod. Dit loopt via de gemeente en NOC*NSF.
- Neem contact op met de lokale clubondersteuner van jouw gemeente. Denk aan een buurtsportcoach of een beleidsmedewerker sport.
- Deze clubondersteuner doet vervolgens een aanvraag voor het serviceaanbod via de portal van NOC*NSF.
Medio april komt er een nieuw budget beschikbaar voor het serviceaanbod dat deel uitmaakt van het sportakkoord II.
Weet jij niet welke lokale clubondersteuner voor jou deze aanvraag in kan dienen? Neem dan contact op met sportakkoord@nocnsf.nl. Zij verbinden je met de juiste clubondersteuner.
Wil jij ontdekken hoe onze Sta Sterk trainers jouw organisatie of (sport)vereniging kunnen helpen? Bekijk ons aanbod hier.
KV Olympia ’22 ging je voor!

In oktober 2023 trapte korfbalvereniging KV Olympia ’22 af met het project ‘Omgaan met Elkaar’. Het doel? Ongewenste situaties signaleren, voorkomen en bespreekbaar maken.
Het project werd mogelijk gemaakt via het serviceaanbod Verenigingtraject ‘Omgaan met Pesten’ van het NOC*NSF, dat deel uitmaakt van Sportakkoord II. Hierdoor kreeg de vereniging ondersteuning van onze Sta Sterk trainer, Esther van der Tak.
Onder Esthers professionele begeleiding werden inspirerende bijeenkomsten georganiseerd voor ouders, trainers, coaches, scheidsrechters en alle jeugdteams. Deze sessies sloten perfect aan bij de verschillende leeftijdsgroepen en de uitdagingen die zij ervaren.
Tijdens de bijeenkomsten werden inzichten gedeeld en ervaringen uitgewisseld. Extra aandacht ging naar het voorkomen en aanpakken van pestgedrag en ongewenste situaties. Ouders werden ook geïnformeerd over de nieuwe vertrouwenspersonen binnen de vereniging.
Met dit initiatief zet KV Olympia ’22 zich in voor een sociaal veilig sportklimaat, nu en in de toekomst.
“Graag willen we Esther van der Tak hierbij nogmaals enorm danken voor de wijze lessen!“, aldus KV Olympia ’22.

Als Sta Sterk trainer aan de slag om in de sportwereld het verschil te maken
Wil jij net als Esther sportverenigingen ondersteunen bij het creëren van een sociaal-veilig sportklimaat? Word Sta Sterk trainer!
Als Sta Sterk trainer geef je workshops aan de jeugdsporters en verzorg je themabijeenkomsten voor ouders en betrokkenen bij de sportvereniging, zoals bestuursleden, trainers, coaches, vrijwilligers en ouders.
De volgende opleiding start in mei. Vraag hier de opleidingsbrochure aan!
Sociale veiligheid op de sportclub via NOC*NSF

Kan jouw sportvereniging extra ondersteuning gebruiken bij sociale veiligheid of inclusie? Vraag dan het NOC*NSF ondersteuningsbudget aan.
Je kunt het bijvoorbeeld zo inzetten:
- Zorg voor een sportclub waar iedereen zich thuis voelt (inclusie). Denk aan het toegankelijk maken van het sportaanbod en de accommodatie of aan het aanpakken van uitsluiting op de club.
- Ga aan de slag met sociale veiligheid. Organiseer bijeenkomsten voor ouders of leden, schaf posters aan met gedragscodes, en zorg voor scholing van professionals en vrijwilligers in het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.
Ook onze Sta Sterk trainers kunnen met dit budget worden ingezet.
Vanaf maandag 24 maart om 12.00 uur tot en met maandag 31 maart om 11.59 uur kun je € 449,- ondersteuningsbudget aanvragen. Er gelden een aantal voorwaarden en er is beperkt budget beschikbaar. Er wordt op willekeurige basis bepaald wie het budget ontvangt. Zorg dat je deze kans niet aan je voorbij laat gaan!
Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen vind je hier.
Nieuw: E-learning ‘Pesten aanpakken op de (sport)BSO’
De afgelopen jaren verzorgden we diverse scholingen voor pedagogisch professionals in kinderopvang, die werkzaam zijn op reguliere en sportieve BSO-locaties, en in Integrale Kindcentra.
Als pionier in Nederland en België zet Kenniscentrum Omgaan met Pesten zich vol enthousiasme in voor sociale-emotionele veiligheid en het voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten op (sport) BSO-locaties.

In samenwerking met Werkend Leren hebben wij een krachtige E-learning ontwikkeld, die je zelf of samen met je team kunt volgen.
In deze training krijg je kennis, vaardigheden en handvatten aangereikt om pesten op de BSO in de kinderopvang aan te pakken. Hiermee kun je direct aan de slag binnen jouw organisatie.
Een aantal enthousiaste reacties van onze cursisten:
- “De opdrachten in de E-learning zijn erg bruikbaar en leerzaam.”
- “De docent kent de situaties die zich voordoen bij ons op de sport BSO en inspireert je met veel enthousiasme.”
- “De E-learning is praktisch met een goed onderbouwde theoretische achtergrond. Je krijgt zowel voor het voorkomen als aanpakken van pestgedrag veel tips die je direct kunt gebruiken. Heel fijn!“
Volg de E-learning en ontdek hoe ook jij het verschil kunt maken op jouw (sport) BSO locatie in de kinderopvang!
Samen zorgen we voor een sociaal veilige sportomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn!
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Auteur:
Mirelle Valentijn
In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.

Advies nodig?
Neem contact op met Mirelle