In de media
Interview Sta Sterk trainer Ingrid Bakker – van der Schuyt: “Kinderen moeten met elkaar en van elkaar kunnen leren hoe je in een groep met elkaar omgaat.”
© Ey! Daily.
Ey! Daily. ging in gesprek met Ingrid Bakker-van der Schuyt van het kenniscentrum Omgaan met Pesten over de Week tegen Pesten. Het artikel benadrukt dat de aandacht voor pesten niet beperkt moet blijven tot deze week, maar het hele jaar door aandacht verdient. Bakker-van der Schuyt legt uit hoe scholen sociale normen kunnen creëren die pestgedrag tegengaan en bespreekt het belang van samenwerkingsoefeningen en groene schoolpleinen voor een veiligere omgeving.
Roddelen, slechte en lelijke dingen zeggen over vrienden en klasgenoten: daar wordt deze week, in de week tegen pesten, aandacht aan besteed. “De toon die wordt gezet in de eerste zes weken van het schooljaar, is belangrijk voor de rest van het jaar”, aldus Ingrid Bakker-van der Schuyt van het kenniscentrum Omgaan met Pesten.
Wij accepteren elkaar zoals we zijn, wij pesten niet en wij tolereren geen enkele vorm van agressie of geweld. Zo klinken de gedragsnormen op de meeste scholen in Nederland. Regiocoördinator Noord, Ingrid Bakker-van der Schuyt, van het kenniscentrum Omgaan met Pesten vertelt dat scholen zo een norm kunnen stellen over wat als normaal gedrag wordt gezien binnen de school.
“Kinderen moeten met elkaar en van elkaar kunnen leren hoe je in een groep met elkaar omgaat”, vertelt de regiocoördinator. Zo bestaan er al programma’s voor scholen die inspelen op de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen. In de eerste weken doen leerlingen vooral samenwerkingsopdrachten die gericht zijn op elkaar beter leren kennen, dus is er geen winst of verlies. Tijdens die spellen kun je ook de sterke kanten van elkaar zien en wat je dan aan elkaar hebt, vertelt Bakker-van der Schuyt verder.
Groene Pauzes
Het ANP meldde deze week dat groene schoolpleinen effectief werken tegen pestgedrag. Dat kon de regiocoördinator wel beamen. “Groen bevordert rust en veiligheid, maar ook het onderzoekend vermogen van scholieren. Op een plein waar veel minder te beleven is, zullen kinderen op zoek gaan naar wat ze kunnen doen. Zo zullen ze zich zo eerder richten op hun medeleerlingen.”
Voorbeelddocent
Docenten hebben ook een grote rol in het creëren van een cultuur van respect. “Zorg ervoor dat je ook een helpende leerkracht bent”, zegt ze. “Als je zelf niet weet hoe je het moet oplossen, vraag dan ook weer om hulp. Het feit dat je kinderen al kunt en wil helpen is voor kinderen belangrijk. Geef als leerkracht het goede voorbeeld, beloon en complimenteer kinderen als ze goed gedrag vertonen. Er wordt altijd wel gepest in groepen, maar doe er wat aan.”
Hulp inschakelen van een sta sterk trainer
De professionele trainers van Kenniscentrum Omgaan met Pesten zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Scholen, buitenschoolse opvang, (sport)verenigingen en andere organisaties waar kinderen en jongeren samenkomen, kunnen terecht voor deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers, ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid en het vergroten van kennis en vaardigheden voor ouders en andere opvoeders.
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Over:
Kenniscentrum Omgaan met Pesten
Het opleidingscentrum Kenniscentrum Omgaan met Pesten verzorgt o.a. de opleiding tot Sta Sterk trainer, anti-pestcoördinator, een training “Pesten aanpakken” op de BSO binnen de kinderopvang en incompany scholing binnen onderwijs, kinderopvang en het sociaal domein.
Bij het Kenniscentrum worden opleidingen ontwikkeld en aangeboden voor professionals die het verschil willen maken in sociale veiligheid.
Het aanbod wordt regelmatig aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten door het Kenniscentrum.
Nieuwsgierig naar ons?
Neem contact op met Mirelle