“Iedereen hoort erbij en verdient een plek om bij te dragen in de maatschappij”
“Ik kan met mijn eigen ogen zien wat het voor de mensen op de dagbesteding betekent om een uniek cadeau als dit te mogen maken” – Aldus Mirelle Valentijn over de samenwerking met ’t Veenhoekje.
Het Kenniscentrum Omgaan met Pesten werkt sinds zij dit jaar hun intrek hebben genomen in de De Broedplaats in Vinkeveen intensiever samen met de dagbesteding ’t Veenhoekje. Bij het kenniscentrum op het opleidingscentrum en in het landelijk Sta Sterk trainers team werken niet alleen professionals, er zijn ook vrijwilligers actief.
In het zonnetje
Op de landelijke vrijwilligersdag in december werden zij in het zonnetje gezet door Mirelle Valentijn, eigenaar van het kenniscentrum. Tijdens een gezellige avond online, met aandacht voor ieders bijdrage, een speech, spel met een winnaar en gedicht werd teruggeblikt op de manier waarop deze trainers ook binnen de organisatie het verschil hebben gemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld actief als regiocoördinator en begeleiden intervisie, werken samen in een projectgroep aan de campagnes voor de dag en week tegen pesten, zetten zich in voor een inspirerend programma op de landelijke trainers-dag en begeleiden Sta Sterk trainers in opleiding tijdens een stageperiode.
Glimmen vol trots
De 24 Sta Sterk trainers die dit jaar de helpende handen uit de mouwen hebben gestoken ontvangen een uniek cadeau, dat met veel plezier is gecreëerd in het keramiekatelier van ’t Veenhoekje, door cliënten van de dagbesteding met een verstandelijke beperking.
Terwijl Mirelle een kijkje komt nemen in het Atelier, tekent Koen net in opperste concentratie de labels voor aan de cadeautjes, door deze om te trekken. Mirelle helpt hem even. “De anderen hebben ook iets gemaakt,” vertelt hij met plezier. Terwijl hij dat zegt glimmen zijn ogen vol trots.
In het hele land hangen straks de prachtige ‘Samen Sterk’ hangers bij de trainers die zich vrijwillig inzetten in de kerstboom.
Sociale veiligheid
Sta Sterk trainers hebben veel aandacht voor de preventie van pesten en het vergroten van sociale veiligheid. Daarbij speelt de aandacht voor het omgaan met en accepteren van verschillen tussen kinderen en jongeren een grote rol. Sta Sterk trainers stimuleren de organisaties waar zij mee samenwerken, om dit op verschillende manieren vorm te geven. De noodzaak om hier aandacht aan te besteden neemt toe. Kwetsbare groepen leerlingen zijn vaker het slachtoffer van pesten.
Inclusie
“Iedereen hoort erbij en verdient een plek om bij te dragen in de maatschappij”, legt Mirelle Valentijn uit. “Daar staan we met ons kenniscentrum voor.” Mede daarom geniet ik zo van deze samenwerking met ’t Veenhoekje. Ik kan met mijn eigen ogen zien wat het voor de mensen op de dagbesteding betekent om een uniek cadeau als dit te mogen maken. En voor mij is dit een manier om uiting te geven aan het creëren van een inclusieve omgeving, waar wij als kenniscentrum voor staan.”
Ga jij ook eens een kopje koffie of thee drinken met een heerlijke koek in de koffiehoek aan de Herenweg in Vinkeveen? Combineer het met het kopen van een cadeautje of laat net als het kenniscentrum in opdracht een cadeautje maken van keramiek.
Wil jij je ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt je binnen jouw onderwijsorganisatie specialiseren als anti-pestcoördinator. Ook komen wij met plezier naar jouw organisatie toe om een incompany scholing te verzorgen.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Auteur:
Mirelle Valentijn
In 2023 werd ik als drijvende kracht achter onze organisatie Omgaan met Pesten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Als eigenaar van het Kenniscentrum kom je mij tegen als docent in ons scholingsaanbod. Ik ben daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle opleidingen die wij aanbieden.
Ik heb een enorme motivatie, kracht en hele sterke missie om de wereld vriendelijker en veiliger en daarmee mooier te maken. Ik heb sinds 2003 duizenden kinderen, jongeren, volwassenen en pedagogisch- en onderwijsprofessionals geholpen.
Advies nodig?
Neem contact op met Mirelle