Veelgestelde vragen
Doelgroep vragen opleiding
Sta Sterk Trainer
Ik werk als zzp’er vanuit mijn eigen praktijk. Is de opleiding interessant voor mij ?
Veel coaches of trainers die werken vanuit een eigen praktijk, zijn breed opgeleid. Het is belangrijk om je te onderscheiden en te werken vanuit een specialisme. Het werken met de Sta Sterk methodiek past daarbij. Daarmee wordt al meer dan 30 jaar in heel Nederland aan kinderen en jongeren wordt geleerd hoe zij op een respectvolle manier voor zichzelf en een ander kunnen opkomen.
Na afronding kan je je aansluiten bij ons landelijk team Sta Sterk trainers en het keurmerk voeren, waarmee je jouw specialisme en expertise zichtbaar kunt maken en inzetten op gerichte verwijzingen. Pesten is één van de onderwerpen waar jij mee kunt werken na de opleiding. Daarnaast kun je ook begeleiding geven bij de hulpvragen op het gebied van zelfbeeld & zelfvertrouwen, onzekerheid, sociale faalangst, grenzen stellen, sociale en weerbare vaardigheden, digitale weerbaarheid en assertiviteit.
Ik heb (nog) geen eigen coachingspraktijk, kan ik wel starten met de opleiding?
Het is niet nodig om al een eigen coachingspraktijk te hebben, als je start met de opleiding. Je kan de methodiek ook inzetten op een andere werkplek waar je met jeugd werkt. Onze opleiding kan ook juist het startpunt zijn van het proces van het starten van een eigen praktijk. Tijdens de opleidingsperiode maak jij je de Sta Sterk methodiek en interventies helemaal eigen en loop je stage om voldoende ervaring op te doen. Ook ondersteunen we jou met tips, informatie en een stappenplan. Samen met de andere trainers in opleiding in jouw groep, wissel je van gedachten over het aanbod dat je wilt gaan neerzetten. Vele Sta Sterk trainers gingen je voor en wij maakten al menig geboorte van een nieuwe praktijk en praktijknaam mee.
Ik werk in de jeugdhulpverlening. Is de opleiding interessant voor mij?
Als jeugdhulpverlener werk je vaak met kinderen tot 18 jaar en hun ouders. Je hebt oog voor de hulpvraag van het kind zelf en het gezin. In veel jeugdhulpverleningsorganisaties wordt er al gewerkt met sociale vaardigheidstrainingen en weerbaarheidsprogramma’s. Lang niet altijd is daarin voldoende aandacht voor de specifieke situatie van kinderen die gepest worden of pesten hebben meegemaakt. Dan kan onze gerichte en stapsgewijze aanpak van de Sta Sterk training een aanvulling zijn, om weerbaarheid te vergroten en opgelopen schade te overwinnen. De opname van de Sta Sterk training in het aanbod wordt vaak als een waardevolle aanvulling gezien op het bestaande aanbod en methodieken die worden ingezet. , Met name het werken met kind en het betrekken van ouders in de rol van supporters in combinatie met gedegen materialen, waar onder het Sta Sterk werkboek en de animaties voor kind en ouders worden als aanvullend en waardevol ervaren.
Ik werk in het onderwijs. Is de opleiding interessant voor mij?
In het basisonderwijs wordt vaak gewerkt met een klassikale aanpak om kinderen te ondersteunen in de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden en de groepsdynamiek positief te beïnvloeden. Op sommige scholen wordt ook gewerkt met een anti-pestprogramma. Op middelbare scholen zien wij dat de aandacht die er is en lessen die worden gegeven op dit gebied verschillen. Op sommige scholen is hier aandacht voor in enkele mentorlessen, projectweken of bijvoorbeeld bij het vak burgerschap. Op het speciaal onderwijs zien wij dat er meer behoefte is aan gerichte ondersteuning voor kinderen, die vaak, in de periode voordat zij op het speciaal onderwijs komen, al schade hebben opgelopen door pesten.
Net als voor rekenen en taal geldt dat de ondersteuningsbehoefte van leerlingen verschilt. Het belang van preventieve en curatieve ondersteuning voor leerlingen en/of ouders komt steeds meer ter sprake op scholen. Bij hulpvragen op het gebied van zelfvertrouwen en zelfbeeld, sociale vaardigheden & weerbaarheid en pesten kan een speciaal daartoe opgeleide onderwijsprofessional tot Sta Sterk trainer op school uitkomst bieden. Daardoor kan een leerling op korte termijn terecht. Zeker in combinatie met de lange wachtlijsten op dit moment in de jeugdhulpverlening en de gevolgen die samenhangen met sociale onveiligheid in groepen en pesten op school heel fijn. Het belang van (na)zorg leeft ook steeds meer op school. Als de groepsdynamiek zich kan herstellen, als individuele leerlingen beter in hun vel steken, komt dat het leerklimaat altijd direct ten goede, net als de resultaten.
Ik ben aangesteld als anti-pestcoördinator. Is de opleiding interessant voor mij?
Steeds meer anti-pestcoördinatoren kiezen ervoor zich aanvullend te scholen en specialiseren in interventies. Naast een coördinerende functie en het vervullen van de rol van aanspreekpunt, kunnen zij dan ook gericht de Sta Sterk methodiek inzetten ter preventie of juist het aanpakken van pesten op school. Hierbij kun je denken aan interventies voor een specifieke groep, individuele leerlingen en ouders of het geven van scholing aan collega’s.
Ik werk in de kinderopvang op BSO-locaties. Is de opleiding interessant voor mij?
Steeds meer kinderopvangorganisaties kiezen ervoor pedagogisch coaches en pedagogisch medewerkers te scholen, waardoor zij als specialist binnen de organisatie kunnen fungeren. Hierbij kun je denken aan interventies voor een specifieke BSO groep, individuele kinderen en ouders of het geven van scholing aan collega PM’ers. Daarnaast kunnen de Sta Sterk training, Sta Sterk workshops of Feel Fine Online workshops, gebaseerd op de Sta Sterk methodiek, in de vorm van plusactiviteiten aangeboden worden op de BSO, eventueel in samenwerking met de school bijvoorbeeld op een integraal kindcentrum.
Opleidingsvragen opleiding
Sta Sterk Trainer
Ik ben al geschoold op dit gebied. Wat brengt deze opleiding Sta Sterk trainer mij?
We zien dat veel van onze cursisten al eerder scholing of een opleiding hebben gevolgd van een interventie of programma gericht op het vergroten van weerbaarheid, sociale competenties of het begeleiden bij omgaan met elkaar. Ze geven na het volgen van onze opleiding aan dat ze onze aanpak gedegen, goed onderbouwd, praktisch van opzet en direct toepasbaar vinden en het daarom een goede aanvulling op eerder opgedane kennis en ervaring voor hen is.
Door naast het aanbod aan theorie en aansluiting bij wetenschappelijke inzichten ook veel aandacht te hebben voor het zelf ervaren van en oefenen met de methodiek geven deelnemers aan dat de opleiding ze niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk positief beïnvloedt.
Tenslotte geven onze Sta Sterk Trainers aan dat ze de betrokkenheid van de organisatie en toegankelijkheid tot materiaal, alsmede de continuë aandacht voor ontwikkeling van de trainers vanuit het Kenniscentrum, ook na afronding van de opleiding, als zeer positief en onderscheidend waarderen.
Kan ik na het afronden van de opleiding tot Sta Sterk trainer alleen begeleiding geven bij pesten?
Nee, zeker niet. Je bent na afronding breder inzetbaar op het gebied van preventief en curatief werken aan weerbaarheid en zelfvertrouwen. Pesten is één van de onderwerpen waar jij mee kunt werken na de opleiding, maar daarnaast kun je met inzet van onze methodiek ook begeleiding geven bij de hulpvragen op het gebied van zelfbeeld & zelfvertrouwen, onzekerheid, sociale faalangst, grenzen stellen, sociale en weerbare vaardigheden, digitale weerbaarheid en assertiviteit.
Wat is het niveau van de opleiding?
De opleiding wordt op HBO-niveau aangeboden. Naast het vergroten van jouw theoretische kennis, ontwikkel je je vooral (verder) als trainer en coach, waardoor je direct na iedere opleidingsdag of activiteit praktisch met jouw doelgroep individueel en in groepsverband aan de slag kunt.
Dat betekent niet dat je een afgeronde HBO vooropleiding nodig hebt. In de intake staan we stil bij het benodigde HBO werk-en denkniveau. Twijfel je of je hieraan voldoet? Je kan dit direct aan ons voorleggen.Wij denken graag in mogelijkheden!
Wat zijn de toelatingseisen van de opleiding?
De toelatingseisen zijn:
- HBO werk- en denkniveau
- Ervaring in coachen, trainen, opleiden, hulpverlening of de bereidheid hier direct mee aan de slag te gaan
- Communicatief vaardig.
Tijdens het intakegesprek bekijken we samen met jou of je aan de toelatingseisen voldoet of dat er eventueel nog aanvullende eisen gesteld worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan voldoende basiskennis. Hierna wordt de toelating tot de opleiding definitief. Twijfel je of je aan de eisen voldoet? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag in mogelijkheden!
Kan ik op basis van mijn vooropleiding vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen?
Tijdens de intakeafspraak hebben we aandacht voor de werkervaring en opleidingsachtergrond van onze deelnemers. We kijken (o.a.) naar EVC (eerder verworven competenties). Het is mogelijk om een verzoek in te dienen voor vrijstellingen voor een deel van de opdrachten. Uiteraard is dit een keuze en mag je er ook voor kiezen om met alle opdrachten aan de slag te gaan.
Is de opleiding geschikt voor ervaringsdeskundigen die pesten zelf hebben ervaren?
Tijdens de intake afspraak bespreken we zorgvuldig met jou welke ervaring je hebt met de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen en op welke manier je deze een plek hebt gegeven. Zo weten we van tevoren welke aspecten gevoelig kunnen liggen en hoe we daar rekening mee kunnen houden. Er is ruimte om eigen ervaringen te delen in de opleidingsgroep en in je persoonlijk ontwikkelingsplan en te ontdekken hoe je deze in positieve zin kunt inzetten in het contact met de diverse doelgroepen die je als Sta Sterk trainer ontmoet, zodat zij van jouw ervaringen kunnen leren. Het goede doen met de pijn van toen staat centraal.
Hoe kan ik mij oriënteren op de opleiding en Sta Sterk methodiek?
Je kunt je zeker eerst vrijblijvend oriënteren. Wij bieden regelmatig de workshop ‘ werken met de toolkit: Ik denk me Sterk’ aan waar je kennismaakt met onze werkwijze en het lesmateriaal waar we mee werken. Daarnaast organiseren wij ook meerdere keren per seizoen een open dag met oriëntatie workshop Sta Sterk methodiek, waarin je ook een inkijkje krijgt in de opleiding. Bekijk de data in de agenda. Ook kun je via het contactformulier een telefonische of online afspraak inplannen met de docenten om van gedachten te wisselen.
Is de opleiding Sta Sterk trainer ook incompany te volgen?
Al onze opleidingen en trainingen organiseren wij ook incompany. We spelen in op jouw wensen en behoeften en verzorgen een op maat gemaakte scholing voor jouw organisatie. Bekijk ons incompany aanbod voor meer informatie.
Zijn er mogelijkheden om mij verder te specialiseren na deze opleiding?
Na het behalen van je diploma ben je breed inzetbaar voor kinderen van 8-12 jaar en hun ouders. Wij bieden aansluitend diverse doelgroep specialisaties. Hierbij kun je denken aan het begeleiden van jongere kinderen van 4-7 jaar en jongeren van 13- 18 jaar via de Sta Sterk training of aankomend brugklassers begeleiden via de Stevige Stap training.
Ook als je je wilt richten op het verzorgen van themabijeenkomsten voor ouders, professionals en vrijwilligers of anti-pest programma’s in groepen (zoals schoolklassen), kan je bij ons scholing volgen.
We vertellen je hier meer over tijdens de intake afspraak en staan stil bij jouw persoonlijke opleidingsroute. Wil je eerder meer weten? We denken graag met je mee: plan daarvoor een persoonlijk gesprek met 1 van de docenten via het contactformulier
Wanneer ontvang ik de lesmaterialen voor mijn opleiding?
Op de eerste opleidingsdag ontvang je het Handboek voor Trainers Omgaan met Pesten en de Sta Sterk map voor kinderen van 8 tot 12 jaar, waarmee wordt gewerkt in de Sta Sterk training door kinderen en ouders. Daarnaast krijg je na deze dag toegang tot onze online leeromgeving, zodat jij de webinars on demand kunt volgen en de modules doorlopen. Bij de uitreiking van je diploma ontvang je een startpakket.
Hoe zien de opleidingsdagen eruit?
De opleidingsdagen beginnen om 9.30 uur in onze opleidingsruimte in Vinkeveen (Herenweg 63). Inloop is vanaf 9.15 uur: dan staat de koffie of thee voor je klaar. De opleidingsdagen zijn om 17.30 uur afgerond.
Tijdens de opleidingsdagen staat ervaringsgericht leren centraal. Dat betekent dat we je theorie aanreiken en er daarna veel ruimte is om de methodiek zelf te ervaren en ermee te oefenen in rollenspellen, opdrachten, spelvormen en 'train de trainer' momenten. Je maakt letterlijk meters in de Sta Sterk methodiek, waardoor je direct na iedere opleidingsdag kunt toepassen wat je hebt geleerd met jouw doelgroep. Voorbereidings- en verdiepingsopdrachten maak je thuis in je eigen tijd.
Hoe ziet de studiebelasting eruit?
In onze online leeromgeving vind je verdieping in theorie en achtergronden van de problematiek rondom pesten en weerbaarheid. Een vast onderdeel van ons programma is een stage (je loopt dan met 1 van onze trainers mee - wij helpen je aan adressen hiervoor). Daarnaast voer je praktische opdrachten uit en werk je aan een persoonlijk ontwikkelingsplan. Je kan rekening houden met 4 uur per week studiebelasting.
Hoe ziet de studiebelasting eruit?
In onze online leeromgeving vind je verdieping in theorie en achtergronden van de problematiek rondom pesten en weerbaarheid. Een vast onderdeel van ons programma is een stage (je loopt dan met 1 van onze trainers mee - wij helpen je aan adressen hiervoor). Daarnaast voer je praktische opdrachten uit en werk je aan een persoonlijk ontwikkelingsplan. Je kan rekening houden met 4 uur per week studiebelasting.
Hoe is de begeleiding tijdens de opleiding?
Je krijgt een docent toegewezen die jouw eerste aanspreekpunt wordt en jou begeleidt tijdens de opleiding. Deze docent geeft je feedback op je opdrachten en is altijd bereikbaar voor vragen. Daarnaast werken we met Sta Sterk Studie Buddy’s: een mede-cursistuit de groep met wie je opdrachten deels samen kan maken en feedback geven aan elkaar kan geven. Dit contact geeft vaak extra connectie en inspiratie. Je kiest in overleg hoe je dit contact vorm geeft (digitaal of persoonlijk).
Hoe is de begeleiding tijdens de opleiding?
Je krijgt een docent toegewezen die jouw eerste aanspreekpunt wordt en jou begeleidt tijdens de opleiding. Deze docent geeft je feedback op je opdrachten en is altijd bereikbaar voor vragen. Daarnaast werken we met Sta Sterk Studie Buddy’s: een mede-cursistuit de groep met wie je opdrachten deels samen kan maken en feedback geven aan elkaar kan geven. Dit contact geeft vaak extra connectie en inspiratie. Je kiest in overleg hoe je dit contact vorm geeft (digitaal of persoonlijk).
Hoe ziet de toetsdag eruit?
De toetsdag is een kroon op je ontwikkeling.
Op de toetsdag maak je een kennistoets en laat je een praktijkopdracht zien (een ‘proeve van bekwaamheid’). Beide toetsen hangen samen met ons keurmerk en de kwaliteit waar we voor staan.
De kennistoets bevat vragen over de theorie uit de opleiding en toepassingsgerichte vragen.
Voor de Proeve van bekwaamheid schrijf je een casus voor jezelf als trainer in de praktijk. Je schrijft een draaiboek voor jezelf voor de werkvorm of aanpak die je in deze casus wilt gaan inzetten en selecteert daaruit 10 min. die je gaat uitvoeren tijdens de praktijktoets. Je uitvoering wordt beoordeeld door de docenten
Voor deze beide toetsen geldt dat je voldaan of niet voldaan kunt scoren. Mocht je het onverhoopt niet halen, dan bieden we éénmaal kosteloos een herkansing aan.
Ontvang ik een diploma?
Je ontvangt het diploma ‘Sta Sterk Trainer’ na aanwezigheid bij alle opleidingsdagen, het afronden van de opdrachten, de stage en bij een voldoende resultaat voor de afsluitende toetsen. Je mag dan ook ons keurmerk voeren en je aansluiten bij ons landelijk netwerk van trainers.
Moet ik verplicht de toetsen doen?
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor het diploma , je wilt aansluiten bij het landelijk team Sta Sterk trainers en ons keurmerk wilt voeren, is het verplicht om de opleiding af te sluiten met de kennistoets en de praktijktoets (‘proeve van bekwaamheid’).
Wat als ik de afsluitende toetsen niet in één keer haal?
Mocht je onverhoopt de kennistoets of de praktijktoets niet met een voldoende hebben afgerond, dan bieden we je eenmalig kosteloos een herkansingsmogelijkheid.
Kosten opleiding
Sta Sterk Trainer
Wat zijn de kosten van de opleiding?
De kosten van de opleiding bedragen € 2795,-, wanneer de opleiding wordt betaald door je werkgever.
Wij bieden zelfstandigen en particulieren € 500,- korting op dit tarief. Zij betalen € 2295,-. We vinden het belangrijk om voor hen de instapdrempel te verlagen, omdat zij niet op een scholingsbudget kunnen terugvallen.
Wij hebben btw-vrijstelling waardoor wij al onze deelnemers een lagere prijs in rekening kunnen brengen voor de opleidingen die zij volgen.
Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar?
Ben je zelfstandig ondernemer, dan zijn de kosten voor vakcursussen en opleidingen volledig aftrekbaar als bedrijfskosten. Hierbij geldt dat de opleidingskosten gemaakt moeten zijn in het belang van je onderneming: ze dienen je huidige vakkennis te verbeteren of te verdiepen.
Een rekenvoorbeeld: de opleidingskosten € 2295,- zijn voor minstens 37% aftrekbaar (afhankelijk van je belastingtarief), dat is € 849,15 . De kosten die je in dit voorbeeld voor de opleiding maakt bedragen dan € 1445,85.
Zijn de prijzen inclusief of exclusief BTW?
Onze opleidingsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstituten voor Kort Beroepsonderwijs. Wij hebben ons kenniscentrum laten registreren bij het CRKBO. Daarmee hebben wij een btw-vrijstelling verkregen. Het voordeel van deze btw-vrijstelling is dat wij onze deelnemers een lagere prijs in rekening kunnen brengen voor de opleidingen die zij volgen.
Daarnaast ontvangen zelfstandig ondernemers en particulieren nog een extra korting van € 500,- op ons opleidingstarief.
Hoe kan ik als zelfstandige de investering voor de opleiding terugverdienen?
Als Sta Sterk trainer krijg je tijdens de opleiding en daarna ondersteuning om je investering terug te verdienen. Hierbij kun je denken:
- Je kan direct na afronden van de opleiding aan de slag met je trainingsaanbod en daarin zelf keuzes maken.
- Je hebt na afronden direct toegang tot trainersmaterialen en draaiboeken.
- Je kan na afronden opgenomen worden in ons landelijk netwerk, inclusief vermelding op de website.
- We ondersteunen je als ondernemer tijdens de opleiding via een studiemodule om een sterke start als Sta Sterk Trainer te kunnen maken.
- Na afronding kan je je aansluiten bij een regioteam waarbij je kan rekenen op steun van je collega-trainers.
- Na afronden kan je gebruik maken van ons marketing materiaal en producten uit de werkgroepen van bijvoorbeeld de 'week tegen pesten' en 'week van de mediawijsheid'.
Is het mogelijk om in termijnen te betalen?
Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Dit kan in maximaal 5 gelijke termijnen.Je mag een eigen voorstel doen en persoonlijke afspraken maken met het Kenniscentrum, afgestemd op jouw situatie.
Wat is inbegrepen bij de opleidingsprijs?
De investering is inclusief:
- 7 opleidingsdagen in ons Kenniscentrum in Vinkeveen, , inclusief koffie, thee, en versnaperingen (lunch zelf verzorgen)
- Toegang tot onze online leeromgeving met studiematerialen, achtergrondinformatie en webinars
- Handboek Omgaan met Pesten, inclusief studiewijzer, theorie en draaiboeken voor training en ouderavonden
- Extra informatie over ‘Feel fine Online’ voor begeleiding van online weerbaarheid
- Het Sta Sterk werkboek (voor kinderen & ouders)
- Begeleiding van een vaste docent voor je persoonlijk ontwikkelingsplan, stage en opdrachten
- Toegang tot ons Intranet en de webshop voor trainersmateriaal
- Kennistoets & Praktijktoets (‘proeve van bekwaamheid’) (incl. 1 herkansingsmogelijkheid)
- Startpakket voor Sta Sterk trainers bij diplomering
- Diploma
Vergoed de zorgverzekeraar de Sta Sterk training die je na de opleiding kunt geven?
De vergoeding van zorgverzekeraars voor preventieve ondersteuning en sociale vaardigheid en weerbaarheidstrainingen verschilt per kalenderjaar. In sommige kalenderjaren hebben cliënten met een aanvullende verzekering, een tegemoetkoming ontvangen in de kosten via de zorgverzekeraar. In de meeste situaties betaalt de zorgverzekeraar de kosten niet. Maak als je straks Sta Sterk trainer bent, de ander altijd attent op het belang deze mogelijkheid wel te onderzoeken.
Sta Sterk trainers – trainers Omgaan met Pesten die aangesloten zijn bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten willen ook graag kinderen en jongeren ondersteunen waarvan ouders/verzorgers een training niet kunnen betalen. Zij betrekken bijvoorbeeld de school bij het belang van de training en onderzoeken of zij (een deel van) de kosten kunnen betalen. Ook gaan zij in overleg met de gemeente over ondersteuning er is voor ouders/verzorgers met moeite om rond te komen door een laag inkomen of andere oorzaak. In sommige gemeente is er de mogelijkheid om vanuit kansengelijkheid bij te dragen. Tot slot kun je denken aan een aanvraag doen met ouders/verzorgers bij: https://www.leergeldnederland.nl/
Wie zijn verwijzers naar de Sta Sterk training?
Sta Sterk trainers werken door het hele land intensief samen met verwijzers die aanbod zoeken voor hulpvragen, waar onze methodiek bij ingezet kan worden. Verwijzers intern of extern zijn o.a. intern begeleiders en zorgcoördinatoren en antipestcoördinatoren op scholen, GGD, centrum jeugd en gezin, gemeente, huisartsen, kinderopvang, jeugd- en jongerenwerkers en andere hulpverleners. Ons gedegen aanbod heeft aanzien en helpt onze Sta Sterk trainers zich te onderscheiden van andere aanbieders en samen te werken met of in opdracht van scholen en andere organisaties.
De basis voor onze workshops, trainingen en anti-pestprogramma’s vormt de Sta Sterk methodiek, gebaseerd op het gedachtegoed van Dieta Uyterlinde. Met behulp van deze methode wordt al meer dan 30 jaar in heel Nederland aan kinderen en jongeren geleerd hoe zij op een respectvolle manier voor zichzelf en een ander kunnen opkomen.
Tijdsinvestering opleiding
Sta Sterk Trainer
Is de opleiding te combineren met mijn huidige baan en privéleven?
Je kunt een keuze maken uit de dag- en weekendopleiding.
Je kan kiezen tussen een dagopleiding: ongeveer eens per maand 1 opleidingsdag op woensdag of een weekendopleiding: ongeveer eens per 6-8 weken twee aaneengesloten opleidingsdagen op vrijdag en zaterdag. Zo kun je kijken wat je het beste kunt combineren is met jouw situatie op je werk en privé.
Onze ervaring is dat de opleiding wordt gevolgd door diverse deelnemers: zowel parttimers als deelnemers die fulltime werken en/of gezin draaiende houden. Dit kan mede omdat je de studiebelasting op je eigen manier kunt verdelen over de week. Je kan rekening houden met 4 uur per week studiebelasting. Sommige trainers besteden gemiddeld 4 tot 8 uur per week aan de studiebelasting.Extra tijdsinvestering heeft o.a. te maken met de organisatie van stage: op de eigen werkplek of daarbuiten en met bepaalde periodes waarin stage gelopen wordt. Daarnaast kiest de ene deelnemer heel bewust welke opdrachten op te pakken en een ander wil ‘alles’ doen en ook nog extra boeken lezen.
Uit hoeveel lesdagen bestaat de opleiding?
De opleiding bestaat uit 7 lesdagen en is te volgen in twee varianten: een dagopleiding (opleidingsdag: woensdag) en een weekendopleiding (vrijdag&zaterdag). Op de 7e lesdag ontvang je je diploma en volg je de workshop Feel Fine Online.
Wat zijn de lestijden?
De inloop is om 9.15. De lesdagen zijn van 9.30-17.30 uur. Op een lesdag organiseren we in de ochtend en middag een korte pauze. De lunchpauze bedraagt 45 minuten.
Zijn er lesdagen tijdens de vakanties?
Nee, de lesdagen worden om de schoolvakanties van de verschillende regio’s in Nederland heen gepland.
Hoeveel deelnemers zitten er in een groep?
Wij werken met kleine groepen van vier tot maximaal 10 deelnemers. Wij werken met kleine groepen, omdat wij op onze opleidingsdagen veel ruimte bieden voor interactie, ervaringsgericht werken en ‘train de trainer’ momenten. Er is ruimte om praktijkvoorbeelden in te brengen en te delen met anderen. Er is aandacht voor de achterliggende theorie en er wordt veel aan onderlinge uitwisseling gedaan. Er is ruimte voor je vragen.
Wat zijn mijn opties indien ik op de geplande data verhinderd ben?
Er kunnen zich verschillende omstandigheden voordoen tijdens een opleidingsperiode waardoor je verhinderd bent op een opleidingsdag. In principe ben je verplicht om 100% van de opleidingsdagen aanwezig te zijn. Als dat niet mogelijk is bieden we je altijd de gelegenheid om in een andere opleidingsgroep de opleidingsdag in te halen. Als het om een dagdeel gaat waarop je verhinderd bent, zoeken we naar een passende oplossing met jou. We verzoeken je eventuele afwezigheid zo snel mogelijk bij ons te melden.
Algemene vragen opleiding
Sta Sterk Trainer
Hoe kan ik mij inschrijven voor de opleiding?
Je kunt je direct via de website inschrijven. Je ontvangt van ons meteen een bevestigingsmail als jouw inschrijving is verwerkt. Let op, deze mail kan in je spam belanden.
Wat moet ik doen als ik geen bevestigingsmail van inschrijving heb ontvangen?
Neem contact met ons op via het contactformulier.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Jouw aanmeldingsformulier beoordelen we op basis van de toelatingseisen. Vaak kunnen wij je al direct laten weten dat je definitief geplaatst bent. In sommige situaties ontdekken we dat je nog niet volledig voldoet aan de toelatingseisen. We onderzoeken dan met jou in de intake wat nodig is om aan de eindtermen van de opleiding te voldoen. Daar maken we afspraken met je over, die leggen we vast en daarna maken we de inschrijving definitief. Wij denken graag in mogelijkheden!
Weet je nog niet zeker of je deel kan nemen? Denk dan aan een optie!
Je kan een optie nemen op deelname waarmee jouw plek gereserveerd kan worden voor een bepaalde periode. Dit doen we in overleg. Je kan je wens hiervoor aangeven op het contactformulier.
Gaat de opleiding altijd van start?
Wij streven ernaar om iedere opleidingsgroep van start te laten gaan.
Mocht er voor de opleidingsgroep waar jij je voor wilt aanmelden aanpassing nodig zijn, dan onderzoeken we altijd in overleg met onze deelnemers naar welke oplossing past. Je wordt hierover ruim voor de start van de opleiding geïnformeerd.
Na de opleiding
Sta Sterk Trainer
Wat houdt het keurmerk Gediplomeerd Trainer Omgaan met Pesten in?
Tegelijk met je diploma Sta Sterk trainer ontvang je je licentie en het keurmerk stempel als je ervoor kiest om je aan te sluiten bij ons landelijk netwerk en steunpunt. Het keurmerk is beschermd en er zijn richtlijnen voor het gebruik.
Sta Sterk trainers kunnen zich met het keurmerk onderscheiden en daarmee zichtbaar maken kwaliteit te bieden en deskundig te zijn op het gebied van pesten voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken, net als schadelijke gevolgen die uit pestgedrag voortkomen. Daarnaast zijn Sta Sterk Trainers expert in het versterken van weerbaarheid en sociale veiligheid, zowel preventief als curatief.
Ieder kalenderjaar wordt getoetst of de trainer de licentie kan behouden, waarbij we met e met een 2-jaarlijks licentiesysteem werken (je licentie wordt telkens met 2 jaar verlengd als je aan de condities voldoet). Hiermee ondervangen we dat je ijdens onverhoopte ziekte, mantelzorg of andere omstandigheden jouw betrokkenheid tijdelijk op een laag pitje kunt zetten.
We hebben elk jaar aandacht voor en investeren in de kwaliteit van onze aangesloten Sta Sterk Trainers door o.a. aanbod in extra scholing, een landelijke trainersdag, deelname in een regioteam met ruimte voor intervisie. Hiervoor hebben we licentiecondities beschreven die je ontvangt bij het diploma.
Wat is het voordeel voor mij om mij aan te sluiten bij het landelijk team Sta Sterk trainers?
Als Sta Sterk trainer kan je je aansluiten bij ons landelijk team. Je ontmoet je collega’s uit het land op de jaarlijkse fysieke landelijke trainersdag. Als deze plaatsvindt tijdens je opleidingsperiode, mag je al komen kennismaken. Daarnaast maak je deel uit van een regioteam. In deze regioteams ga je aan de slag met intervisie. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk om vraagstukken en ideeën met elkaar te bespreken zodat de kwaliteit van de trainingen wordt gewaarborgd. Door met elkaar te sparren over zaken die je tegenkomt tijdens jouw trainingen, wordt de deskundigheid van jou als trainer bevorderd en blijf je je ontwikkelen. De regioteam bijeenkomsten vinden online of fysiek plaats. Er is ruimte voor inspiratie, het delen van werkvormen en materialen, het bespreken van casuistiek, het delen van succesmomenten. Ook bieden de regioteam bijeenkomsten ruimte voor verdieping, gericht op ons aanbod en de producten gebaseerd op de Sta Sterk methodiek, methodiek ontwikkeling, ruimte om te oefenen en met elkaar als regioteam in te spelen op themadagen en -weken als trainer en of gezamenlijk met het regioteam. We zien ook wel dat binnen regioteams samen opdrachten worden binnengehaald.
Daarnaast heb je o.a. toegang tot onze besloten online community, ons intranet met gratis downloads, krijg je een eigen trainerspagina op de website en mag je jouw aanbod op de landelijke agenda publiceren.
Aan welke voorwaarden dien ik te voldoen om mijn licentie te behouden?
Een trainer behoudt zijn licentie als blijkt dat er vier punten (licentie condities) zijn behaald in 2 jaar tijd, waarvan minimaal 3 punten uit de verplichte condities. De licentie condities waaraan je dient te voldoen, hebben we opgesplitst in verplichte- en keuzecondities. De actieve deelname aan het regioteam, is een verplichte conditie geworden. Daarmee geven we de licentie meer waarde, er wordt gerichter gewerkt aan kwaliteit.
- Bij licentiecondities om je punten te behalen kun je denken aan:
- Het zelfstandig uitvoeren van producten Sta Sterk methodiek of Opfrissen van de Sta Sterk methodiek in de praktijk’ via het stagebureau van Kenniscentrum
- Actieve deelname aan de drie regioteam bijeenkomsten en de intervisie kring
- Het bijwonen van de landelijke trainers dag
- Inhoudelijk programma deel verzorgen op een trainers dag
- Een deeltaak vervullen binnen de ontwikkeling van de Sta Sterk methodiek en het aanbod
- Het volgen van scholing bij het opleidingscentrum van het kenniscentrum
- Het faciliteren van stageplaatsen voor trainers in opleiding
We verwachten dat elke trainer voor het eind van elk kalenderjaar een naar waarheid ingevuld inzet- en evaluatieformulier inlevert. Aan het begin van het nieuwe kalenderjaar ontvang je een overzicht van de licentiepunten die je hebt opgebouwd.
Locatie/organisatie vragen
Is het kenniscentrum geregistreerd bij het CRKBO?
Wij voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstituten voor Kort Beroepsonderwijs en zijn een geregistreerde CRKBO instelling.
Op welke locatie wordt de opleiding gegeven?
De lesdagen vinden plaats in het Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
Dit is het adres:
Herenweg 63
3645 DG Vinkeveen
Is de locatie ook met openbaar vervoer te bereiken?
De opleidingslocatie ligt op 5 minuten loopafstand van de bushalte Kerklaan in Vinkeveen.
Zijn er ook mogelijkheden in de omgeving waar ik kan overnachten?
In de omgeving van Vinkeveen zijn diverse mogelijkheden om te overnachten. Hierbij kun je denken aan eenvoudige tot luxe Bed&breakfast en hotels. Je kunt zoeken in Gemeente de Ronde Venen naar verschillende overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast beschikt Vinkeveen en ook de weg waaraan het Kenniscentrum ligt over diverse horecagelegenheden. Verblijven in dit prachtige gebied, te midden van de Vinkeveense plassen verhoogd voor sommige deelnemers (met name bij het kiezen voor de weekendopleiding) het plezier rondom de opleidingsdagen. We kunnen je adviseren tijdens het intake gesprek als je hier meer over wilt weten.
Is er een routebeschrijving beschikbaar naar de locatie?
Voor de navigatie kun je het adres herenweg 69 (Careyn Maria Oord) instellen.
Het Kenniscentrum is gevestigd in de bibliotheek in de Broedplaats. Bij de uitnodiging voor de eerste opleidingsdag ontvang je een uitgebreide routebeschrijving.
Kan ik goed parkeren bij de locatie?
Er is voldoende gratis parkeergelegenheid bij de locatie, variërend van direct nabij de locatie tot 5 minuten loopafstand.