In de media
1 op de 10 kinderen wordt gepest. De Bully Buddy Week maakt Hilversumse kinderen weerbaarder
Foto: NH Nieuws, Tekst: NH Nieuws en Jeugdjournaal
Michanou vertelt aan Jeugdjournaal en NH Nieuws hoe het Bully Buddy kamp kinderen kan helpen om sterker in hun schoenen te staan.
Kinderen die last hebben van pesten worden deze week geholpen om weerbaarder te worden tijdens de Bully Buddy Week in Hilversum. Met 1 op de 10 kinderen die in Nederland wordt gepest, is pesten een groot probleem. Daarom is het belangrijk dat deze kinderen sterker in hun schoenen staan, vindt Michanou Selberie, pestexpert en initiatiefnemer van het zomerkamp dat jeugdhulppraktijk Kofnia organiseert.
De Bully Buddy Week is bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Kinderen die gepest zijn kunnen er naartoe, maar het kamp is ook geschikt voor kinderen die verlegen zijn of niet durven te praten. “De kinderen die hier komen hebben een pestverleden, of zijn angstiger dan andere kinderen. Daarom zijn wij hier de hele week bezig om de kinderen weerbaarder en sterker te maken.” Dit wordt gedaan door middel van een ‘Sta Sterk-training’. Daarbij leren de kinderen om met beide benen op de grond te staan, kin omhoog te doen en niet te lachen, volgens Selberie. Met deze training kunnen ze in het nieuwe schooljaar beter voor zichzelf opkomen. Pesten is natuurlijk nooit de schuld van degene die gepest wordt. Juist daarom kan het fijn zijn als je meer zelfvertrouwen krijgt.
De kinderen beginnen de dag met ‘helpende gedachtekaartjes’. “Daarbij gaat het erom dat je elke dag een positieve gedachte aanbrengt. Bijvoorbeeld: ik voel mij sterk. Of: ik geef mijn grenzen aan. Hierbij stilstaan kan heel goed werken.” Tussendoor is er ook tijd voor leuke dingen. “We gaan naar het bos en mogen spelen in deze leuke speeltuin” vertelt de 8-jarige Zenyab, die de coachingssessies volgt.
Volgens cijfers van Stop Pesten Nu wordt 1 op de 10 kinderen in Nederland gepest. In de leeftijdscategorie 9 tot 13 jaar is dat meer dan de helft, zo’n 6 op de 10 kinderen. Dat bleek eerder uit onderzoek van het NOS Jeugdjournaal in samenwerking met onderzoeksbureau No Ties.
Duwen en schoppen
Zenyab vindt dat niemand gepest moet worden. “Heel veel jongens duwen mij op de grond en alles. En dat vind ik niet zo leuk.” Ook Shaylee heeft last van pesterijen. “Als ik bijvoorbeeld aan de beurt ben en bij het klimrek hang, dan gaat een jongen uit mijn klas mij schoppen. Ik vraag dan: kan je teruggaan? Want ik was aan de beurt. En dan gaat hij mij vijf keer heel hard schoppen in mijn zij. Toen sprong ik er maar van af en ging ergens op een muurtje zitten op school.” En daarom leren beiden nu om beter voor zichzelf op te komen, want pesten “doet wel pijn”, vertelt Shaylee. “Het voelt gewoon niet fijn en het maakt me boos.” Ook geven kinderen aan dat zij zich niet altijd gehoord voelen door hun juffen of meesters.
Hier lees je meer over de Bully Buddy Week. Je kunt deze pagina in de gaten houden, zodat je weet wanneer het nieuwe kamp start. “Alle kinderen kunnen zich aanmelden. Als je je bijvoorbeeld onzeker voelt of angstig, maar ook als je een pestverleden hebt”, aldus Selberie, die ouders adviseert hun kinderen langs te brengen. “Het is heel fijn om mensen eerst te zien worstelen en daarna te zien opbloeien. Dat is mooi.”
In deze video krijg je een indruk van het Bully Buddy kamp
Deel dit blog op Social Media
Zet onze gratis lespakketten in om aan sociale veiligheid te werken en pesten tegen te gaan!
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren. Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten of Dag tegen Pesten. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in een groep en/ of organisatie.
Ontvang altijd als eerste onze tips en nieuwe lespakketten
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?
Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid.
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid om #verschilmaker te zijn!
(Online) Activiteiten
Naast onze opleidingen organiseren wij ook regelmatig (online) workshops, trainingen en webinars aan. Sommigen gratis en anderen tegen een kleine vergoeding.
Over:
Kenniscentrum Omgaan met Pesten
Het opleidingscentrum Kenniscentrum Omgaan met Pesten verzorgt o.a. de opleiding tot Sta Sterk trainer, anti-pestcoördinator, een training “Pesten aanpakken” op de BSO binnen de kinderopvang en incompany scholing binnen onderwijs, kinderopvang en het sociaal domein.
Bij het Kenniscentrum worden opleidingen ontwikkeld en aangeboden voor professionals die het verschil willen maken in sociale veiligheid.
Het aanbod wordt regelmatig aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten door het Kenniscentrum.
Nieuwsgierig naar ons?
Neem contact op met Mirelle