Training pesten aanpakken op de BSO binnen de kinderopvang

Tijdens onze training krijg je kennis, vaardigheden en handvatten aangereikt, zodat je daar direct zelf mee aan de slag kunt op jouw locatie.
Je maakt de vertaalslag naar je eigen kinderopvangorganisatie en BSO-locatie.

"Omgaan met kinderen is gezond voor de ziel" F. Dostojewski 

 

Naar een zo pestvrij mogelijke BSO

Ons scholingsaanbod gericht op sociaal-emotionele veiligheid in de kinderopvang op BSO-locaties is iets voor jou en jouw organisatie als je:

 • kinderen alle kansen wilt bieden op een zo fijn en veilig mogelijk verblijf op de BSO-locatie
 • wil bijdragen aan preventie met activiteiten op de BSO-locatie
 • actief wil werken aan een sociaal-emotioneel veilig klimaat op de BSO
 • aandacht wilt besteden aan pesten, passend bij de pedagogische doelen, wet en regelgeving in de kinderopvang
 • pesten op BSO’s beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen
 • in gesprek wil gaan met collega's over sociaal emotionele veiligheid en pestsituaties
 • in gesprekken met kinderen en of ouders/verzorgers wil ondersteunen bij het oplossen van pestproblematiek 
 • samen met jou collega's, de kinderen en ouders/verzorgers wilt bouwen aan weerbaarheid en zelfvertrouwen

training pesten aanpakken op de BSO
i.s.m. werkend leren

Online start op ieder moment mogelijk
Online les module 1 op woensdag 7 februari (ochtend)
Fysieke lesdag module 2 & 3 op dinsdag 2 april (volledige dag)

Kijk voor meer informatie op de website van Werkend Leren

Aanmelden

incompany

Er zijn diverse mogelijkheden voor een workshop, training of scholingsaanbod, live of online. Kijk voor meer informatie op onze speciale pagina voor in company trajecten.

Kijk voor meer informatieop deze pagina

Aanvraagformulier

 jonge kind

Voor wie is deze training

De training is bestemd voor pedagogisch professionals binnen de kinderopvang die werkzaam zijn of actief betrokken bij BSO’s:

 • Pedagogisch medewerkers
 • Pedagogisch coaches
 • Beleidsmedewerkers kinderopvang
 • Kwaliteit medewerkers kinderopvang
 • Locatieleiders
 • Teamleiders
 • Managers
 • Houders kinderopvang / kinderopvang ondernemer / ZZP’ers in de kinderopvang

De wet- en regelgeving kinderopvang met vier centrale pedagogische doelen

De wet- en regelgeving rond kinderopvang noemt al sinds 2005 vier centrale pedagogische doelen, die algemeen gedeeld worden:

 • het bieden van emotionele veiligheid;
 • het bevorderen van de persoonlijke competentie;
 • het bevorderen van de sociale competentie;
 • het bevorderen van de morele competentie, de overdracht van normen en waarden.

Sociaal-emotionele veiligheid heeft raakvlakken met elk van deze doelen.

Wanneer pestgedrag voorkomt binnen een groep wordt er niet voldaan aan het pedagogische doel, bieden van emotionele veiligheid. Pedagogisch medewerkers dienen dan in actie te komen.

zij gingen jullie voor

Incompany scholing kinderopvang 2021 2023 Training Pesten aanpakken op de BSO

Waarom een training gericht op de kinderopvang
en in het bijzonder de BSO

Pedagogisch medewerkers zetten zich in om kinderen op de BSO een fijne tijd te geven. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Pesten kan in alle groepen plaatsvinden. De gevolgen zijn ernstig: slachtoffers worden angstig, eenzaam, kunnen lichamelijke klachten krijgen en presteren op school minder dan ze zouden kunnen. Ook andere kinderen in de groep lijden vaak onder het gepest dat zij zien gebeuren.

 


Het bieden van emotionele veiligheid aan kinderen is jouw verantwoordelijkheid. De basis voor ontwikkeling. Dat begint bij jou.
Als jij je gezien voelt, mag zijn wie je bent, waardering ontvangt, met plezier naar je werk gaat en samenwerkt met je collega’s,
heb je meer oog voor de kinderen bij jou op de groep.

 

Kinderen bevinden zich op de BSO in een meer vrije situatie. Daarnaast komen kinderen van verschillende leeftijden en scholen samen. Dat zorgt voor een eigen groepsdynamiek, soms wisselt deze zelfs per dag en of pedagogisch medewerker(s) die op de groep staan. Tegelijkertijd spelen soms ook situaties die zich op school hebben voorgedaan met namen onder 8+ en prepubers een rol binnen het samenzijn op de BSO. Deze kunnen doorwerken in de omgang van de kinderen met elkaar.

Ook de invloed van de afgelopen coronajaren is merkbaar. Meer kinderen zijn zoekende hoe zich tot elkaar of de pedagogisch medewerkers te verhouden. Omgangsvormen en sociale vaardigheden lijken soms verloren gegaan. Er ontstaan in deze tijd meer hulpvragen op het gebied van weerbaarheid bij kinderen. Daarom is het belangrijk om als pedagogisch medewerker Sterk te staan.

Het is aan pedagogisch medewerker om ervoor te zorgen dat een groep veilig is en blijft en kinderen zich prettig voelen. Er zijn tal van manieren om pesten te voorkomen, tijdig te signaleren en aan te pakken en sociaal emotionele veiligheid te bevorderen. De inzet van pedagogisch medewerkers, pedagogisch coaches, teamleiders en locatieleiders draagt daar zeker aan bij.

Het kenniscentrum Omgaan met Pesten is blij met pedagogisch professionals die zich inzetten voor sociaal emotionele veiligheid in de kinderopvang en zich maken voor het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten.

 Aanvraagformulier incompany traject

  Werken als Sta Sterk trainer op de BSO?

Accreditatie

 

Waardering van cursisten voor ons scholingsaanbod
binnen de kinderopvang

In de afgelopen jaren hebben wij op verschillende manieren zorg gedragen voor scholing aan pedagogisch professionals in de kinderopvang. Als 1e in Nederland & België zetten wij ons met het team van het kenniscentrum in voor sociaal emotionele veiligheid en het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten, in het bijzonder BSO-locaties.

We delen met jou waarderende reacties van cursisten uit onze scholingsactiviteiten in de kinderopvang:

"Ik heb veel gehad aan het programmaonderdeel ‘stappenplan voor handelen bij pesten’. Er was veel ruimte voor onze vragen en de trainers dachten heel goed met de verschillende praktijksituaties mee. Ik ga nu met een duidelijk plan om ons al bestaande protocol aan te passen terug naar onze mijn BSO-locatie."

"De opdrachten zijn erg bruikbaar en leerzaam. De docenten zijn zeer betrokken en enthousiast. De training is praktisch met een goed onderbouwde theoretische achtergrond. Voor het werken met de rollenspelen gaf veel inzicht in hoe wij kinderen kunnen ondersteunen bij het vergroten van weerbaarheid en zelfvertrouwen"

"In de presentatie rondom preventieve activiteiten heb ik ontdekt dat er bij ons op de BSO’s veel meer mogelijk is, als het gaat om preventie. Ik weet nu zelfs dat dat ook op creatieve manieren kan. Mirelle & Inge hebben mijn kennis over het voorkomen van en de omgang met pesten reuze vergroot." 

"Samen met twee collega pedagogisch coaches mocht ik een studiedag organiseren voor ons team. We hebben heel fijn samengewerkt met Mirelle & Inge. Zij hebben onze wensen vertaald naar een sterk programma. Zij hebben samen een mooie energie en het is aan alles te merken dat zij een grote intrinsieke motivatie hebben. Dat werkt heel inspirerend"

 

zij gingen jullie voor

Incompany scholing kinderopvang 2021 2023 Training Pesten aanpakken op de BSO


Betrokken docenten: Mirelle Valentijn en Inge Coolen

De docenten die de training verzorgen zijn beiden ervaren in het verzorgen van scholing aan diverse pedagogisch professionals in de kinderopvang. Daarnaast werken zij als Sta Sterk trainers op BSO’s en verzorgen workshops aan kinderen, samen met pedagogisch professionals op de groep. Zij kennen daardoor de kinderopvang van binnen en buiten en hebben aan den lijve ervaren welke uitdagingen en kansen er zijn om sociale veiligheid in de kinderopvang te vergroten. Mirelle gaf jarenlang als docent les op het MBO aan de opleidingen zorg & welzijn, waaronder pedagogisch medewerker. Inge heeft aan groepen pedagogisch medewerkers de TINK (taal- en interactievaardigheden) training gegeven.

Deze ervaringen zetten zij vol enthousiasme in tijdens de cursus.

Mirelle Valentijn Kenniscentrum Omgaan met Pesten 2023

Mirelle Valentijn

Omgangskundige, docent, trainer, coach
Oprichter Kenniscentrum Omgaan Met Pesten
Inge Coolen Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Inge Coolen

Psycholoog, docent, trainer, kindercoach
Docent & trainer Kenniscentrum Omgaan met Pesten

  

 

 

In company scholing

Wij komen met plezier naar de organisatie toe om onze workshops en trainingen in-company te geven. Wij zetten graag met jullie op een rij wat de mogelijkheden zijn die aansluiten bij jullie wensen en behoeftes m.b.t. inhoud, groepsgrootte, kerndocenten, locatie & catering. De offerte & het programma wordt dan op maat gemaakt. Maak hier je interesse bekend, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!
jonge kind

Onze ambitie

Onze wens is dat alle kinderen in Nederland & België in hun vrije tijd op BSO’s kunnen rekenen op een pedagogisch professional met aandacht voor welbevinden en sociaal-emotionele veiligheid. Zodat alle kinderen veilig op kunnen groeien tot volwassenen die sterk in het leven staan.

Hiervoor hebben we jou nodig, de volgende verschilmaker!

Verschilmakers komen in actie, doen iets goeds en zetten anderen aan ook het goede te doen.
Samen met jou maken we heel graag het verschil in sociaal emotionele veiligheid op de kinderopvang, in het bijzonder op BSO's. 

Direct aanmelden voor de training 'Pesten aanpakken op de BSO' kan via de website van Werkend Leren.