Opleidingen

Deze opleiding leidt deelnemers op tot gediplomeerd Sta Sterk trainer - trainer Omgaan met Pesten. Hiermee kun je kinderen leren beter voor zichzelf op te komen. Bij onze intensieve opleiding staat ervaringsgericht leren centraal. We leren je hoe je het verschil kunt maken in (onderwijs)organisaties of in je eigen praktijk. Hét verschil voor een kind, een mens, een leven.

“Wat men moet leren doen, leert men door het te doen” Aristoteles

We leiden onderwijsprofessionals op tot anti-pestcoördinator - Coördinator Sociale Veiligheid.Je volgt drie opleidingsdagen. Tijdens de eerste twee dagen van de opleiding maak je de vertaalslag naar jouw eigen onderwijspraktijk. Op de derde opleiding dag reflecteren we op de genomen stappen uit het plan van aanpak en staat het implementatieproces en betrekken van het team centraal. Je rondt af met een certificaat.

We leren je hoe je het verschil kunt maken in jouw onderwijsorganisatie. Hét verschil voor een kind, een klas, je team

"Leren is een sociaal proces. Leren is groei. Leren is niet een voorbereiding op het leven, maar het leven zelf."
John Dewey

Tijdens onze training krijg je kennis, vaardigheden en handvatten aangereikt, zodat je daar direct zelf mee aan de slag kunt op jouw locatie.
Je maakt de vertaalslag naar je eigen kinderopvangorganisatie en BSO-locatie.

"Omgaan met kinderen is gezond voor de ziel" F. Dostojewski 

 

Als kenniscentrum Omgaan met Pesten begrijpen wij dat een standaard opleiding niet altijd aansluit op de wensen en behoeften van een organisatie. Met ons in-company aanbod spelen we daarop in. Wij kunnen ons reguliere opleidingsaanbod intern binnen de organisatie organiseren en op maat gemaakte scholing verzorgen om:

 • eigen medewerkers bij te scholen
 • zij-instromers bij te scholen 
 • uitstromers een opleiding te laten volgen zodat ze steviger staan op de arbeidsmarkt

Wij krijgen steeds vaker de vraag van scholen en overkoepelende schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en de jeugdhulpverlening of wij onze opleidingen ook in-company kunnen geven. Dit kan! 

Deze bijscholing geeft kindercoaches de kans om zich te verdiepen in pesten en sociale weerbaarheid. Hiermee kun je hulp geven bij pesten aan kinderen en ouders. Je leert kinderen en jongeren beter voor zichzelf op te komen. In de bijscholing staat ervaringsgericht leren centraal. Je ontdekt hoe je begeleiding kunt geven bij het versterken van eigen kracht en assertiviteit in je eigen kindercoachpraktijk.

Achter elk kind dat in zichzelf gelooft, staat een volwassene die eerst geloofde”
M. Jacobson

De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, op de BSO binnen de kinderopvang, bij (sport)verenigingen en in het jeugd- en jongerenwerk  worden ingezet door pedagogisch professionals en / of vrijwilligers, die werken met kinderen en jongeren.

Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor bijvoorbeeld de Week of Dag tegen Pesten of de Week van de Mediawijsheid. In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je sociale veiligheid in de groep. 

 Visual website st. omp NIEUW lespakketten

 

lespakketten en nieuwsbrief

We hebben diverse lespakketten voor je klaar staan. Deze lespakketten sluiten aan bij verschillende onderwerpen die horen bij bijvoorbeeld de Week Tegen Pesten en de Week van de Mediawijsheid. Deze gratis lespakketten kun je downloaden waarin allerlei werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools zijn opgenomen die je kunt gebruiken in jouw groep. 

Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van alles wat er speelt en ben je als eerste in het bezit van onze nieuwste lespakketten.

 

Bekijk hier al onze lespakketten en schrijf je in voor de nieuwsbrief 

  

Lespakket voor de Landelijke Dag tegen Pesten op 19 april 2024

 

vraag hier het gratis lespakket aan 2

Met de Landelijke Dag tegen Pesten (19 april 2024) zet het Kenniscentrum Omgaan met Pesten het thema ‘GOED voor elkaar!’ van de Week tegen Pesten voort.

Het landelijke thema is gelanceerd door Stichting School & Veiligheid.

hierniet groot achtergrondwit

De Landelijke Dag tegen Pesten op 19 april is een belangrijk moment in het jaar om samen pestgedrag tegen te gaan. Het is de dag dat we positieve groepsvorming extra stimuleren. Dit doen we met ons eigen lespakket ‘nog steeds GOED voor elkaar’. In het pakket staan verschillende werkvormen om mee aan de slag te gaan en samen te werken aan een positieve groepsdynamiek, tolerantie, verdraagzaamheid en het vergroten van de sociaal-emotionele vaardigheden.

 


Ons lespakket kun je inzetten in verschillende groepen waarin kinderen van 6 t/m 18 jaar samenkomen. Dat kan op school, BSO van de kinderopvang of op (sport) verenigingen zijn. 

Positieve en veilige groep

In omgevingen waar kinderen samenkomen, ontmoeten ze spontaan andere leeftijdsgenoten. Hier komen ze kinderen met ieder hun eigen unieke persoonlijkheid en individuele behoeften tegen. Het omgaan met deze verschillen en elkaar daarin te respecteren, is van groot belang om een veilige en positieve groep te vormen. Iedereen wil tenslotte graag onderdeel zijn van een groep en gewaardeerd worden. Dit bevordert niet alleen een positieve sfeer gedurende het schooljaar, maar zorgt er ook voor dat het jaar succesvol wordt afgerond.

Met het lespakket leren kinderen elkaar beter kennen, begrijpen welke rol ze zelf hebben en dat iedereen gelijkwaardig is. Daarnaast is het van belang dat er begrip is voor andere opvattingen. Zo dragen we samen bij aan een sociaal veilige groep.

Met het lespakket:

 • Kun je direct aan de slag! Het is een compleet pakket met oefeningen waar weinig voorbereiding voor nodig is. 
 • Kunnen de kinderen lekker actief bezig zijn met de verschillende werkvormen.
 • Is er aandacht voor positieve groepsvorming en de positieve rol die iedereen daarin kan vervullen. 
 • Creëer je bewustwording van het eigen gedrag en het effect hiervan op anderen.

Vraag het lespakket hier aan: 

 

 

 

Lespakket week van de mediawijsheid 10-17 november

vraag hier het gratis lespakket aan 2

Het landelijke thema van de
Week van de Mediawijsheid 
dit jaar is #hierniet. 


Het Kenniscentrum Omgaan met Pesten
sluit aan bij dit landelijke thema
met een eigen lespakket.

hierniet groot achtergrondwit

Vraag nu het lespakket #hierniet aan. Het lespakket zit boordevol werkvormen, tips en tools om direct aan de slag te gaan. In het lespakket vind je spellen, hoe je met de groep deze spellen het best kan spelen en hoe je met de groep kan praten over het onderwerp.

Het lespakket kan in het onderwijs, de kinderopvang, (sport)verenigingen, jeugd- en jongerenwerk en andere omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen, ingezet worden

Vraag hier het lespakket voor de Week van de Mediawijsheid aan!

 

Online veilige omgeving

De kinderen en jongeren waarmee we werken zijn veelal actief op sociale media. Ook ontmoeten zij elkaar in andere omgevingen, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een game. Velen van hen krijgen te maken met allerlei verschillende reacties. Vaak zijn het positieve reacties. Tegelijkertijd komen ze ook in aanraking met haatspraak, scheldpartijen, kwetsende opmerkingen en ongepaste humor. Zonder echt goed na te denken, met een scherm er tussen, is een kwetsende reactie snel geplaatst.

Het is niet nodig dat kinderen en jongeren het altijd met elkaar eens zijn, er zijn wel grenzen. Met het thema #hierniet nodigen we uit om eigen grenzen te bewaken en van de online wereld een fijne plek te maken, waar een ieder zich fijn en veilig kan voelen en je jezelf kunt uiten of je mening delen op een respectvolle manier.

Met het lespakket van Kenniscentrum Omgaan met Pesten:

 • Kun je direct aan de slag!
 • Heb je weinig voorbereiding nodig.
 • Zit de achtergrondinformatie én alle werkvormen in één pakket
 • Zet je kinderen en jongeren op een speelse manier in de actieve leermodus
 • Is er aandacht voor positieve groepsvorming en de positieve rol die iedereen daarin kan vervullen
 • Werk je aan bewustwording van het eigen gedrag en het effect hiervan op anderen
 • Draag je bij aan goed zijn voor elkaar in de groep

Vraag het lespakket #hierniet nu aan

vraag hier het gratis lespakket aan
Klik op de afbeelding hierboven om het lespakket van de Week van de Mediawijsheid aan te vragen.

 

Verdiepingsworkshop, gastles of themabijeenkomst

Het is óók mogelijk om een Sta Sterk trainer uit te nodigen in de groep, op school of organisatie voor een verdiepingsworkshop of gastles voor de kinderen. Ook een themabijeenkomst, workshop, training of studiedag voor professionals of een ouderavond behoort tot de mogelijkheden. Zeker binnen het thema 'Goed voor elkaar!' zijn ouders een belangrijke bondgenoot bij het bespreekbaar maken van pesten op school, verdraagzaamheid en tolerantie. Samen leven kun je leren.

Onze trainers zetten zich belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor de Week tegen Pesten, onder leiding van Mijke Ponjee – projectleider en trainer, is daar een goed voorbeeld van.

Kijk voor een trainer bij jou in de omgeving >

 

Lespakket Week Tegen Pesten 25-29 september

 

Week tegen Pesten - Stichting School en Veiligheid

Het landelijke thema van de
Stichting School en Veiligheid voor de Week tegen Pesten is dit jaar: 
‘Goed voor elkaar!’.

Het Kenniscentrum Omgaan met Pesten
sluit aan bij dit landelijke thema
met een eigen lespakket.

Goed voor elkaar - Week tegen Pesten - Stichting School en Veiligheid

 

Vraag nu het lespakket ‘GOED voor elkaar’ aan. Het lespakket zit boordevol werkvormen, tips en tools om direct aan de slag te gaan. Inclusief waardevolle achtergrond informatie over onze visie op het thema van de Week Tegen Pesten 2023, groepsdynamiek en de Gouden Weken.

Het lespakket kan in het onderwijs, de kinderopvang, (sport)verenigingen, jeugd- en jongerenwerk en andere omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen, ingezet worden.

Lespakket Week tegen Pesten

Zijn jullie GOED voor elkaar? Dan heb je het GOED voor elkaar!

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben we op verschillende manieren gemerkt dat de verdeeldheid onder kinderen en jongeren is toegenomen. Met het lespakket willen we het ‘tegen elkaar gedrag’ tussen kinderen en jongeren doorbreken en het ‘wij-gevoel’ herstellen of zelfs versterken.

Kinderen en jongeren komen elkaar door verschillende activiteiten tegen in een groep zoals bijvoorbeeld leerlingen van dezelfde school of teamgenoten van een sportvereniging. Zij nemen allemaal een eigen manier van ‘zijn’ en hun behoeften mee. Door daar een positieve invloed op uit te oefenen kan iedereen opgenomen worden in de groep en neemt verdeeldheid af.

Met het lespakket van Kenniscentrum Omgaan met Pesten:

 • Kun je direct aan de slag!
 • Heb je weinig voorbereiding nodig.
 • Zit de achtergrondinformatie én alle werkvormen in één pakket
 • Zet je kinderen en jongeren op een speelse manier in de actieve leermodus
 • Is er aandacht voor positieve groepsvorming en de positieve rol die iedereen daarin kan vervullen
 • Werk je aan bewustwording van het eigen gedrag en het effect hiervan op anderen
 • Draag je bij aan goed zijn voor elkaar in de groep

Ervaringen met het lespakket voor de Week Tegen Pesten 2022

Leerlingen waren heel open over hun emoties en hun gevoelens.  Ze durfden zich steeds kwetsbaarder op te stellen tijdens de verschillende oefeningen uit het lespakket. Hierbij kwamen de suggesties uit de nabesprekingsvragen goed van pas.

Dat kinderen durfden afwijkende meningen te laten zien bij het grenzenspel.  Zo stond er 1 iemand bij een andere kleur dan de rest van de klas. Daar heb ik ze mee gecomplimenteerd.

Kinderen zagen tijdens het werken met de verschillende werkvormen, dat zij niet altijd hetzelfde gevoel hoeven te hebben als anderen, en dat is oke.

De klas is al een jaar bij elkaar. Het is een hele leuke groep. Door deze oefeningen werd ook echt uitgesproken dat ze rekening met elkaar houden. Nu kunnen ze zien aan de ander als die iets niet leuk vindt. Dit was één van de belangrijkste opbrengsten uit het werken met het lespakket.

Jullie hadden zoveel materialen, dat we echt keuzes moesten maken. Leuke materialen om mee te werken. De PO materialen sluiten bij onze doelgroepen het meest aan, hoewel we ook naar VO materialen hebben gekeken en deze op andere momenten absoluut zullen gebruiken. Hier kunnen we wel een jaar mee verder!

Iedereen ging dezelfde taal spreken. Het was mooi te zien hoe iedereen hierin groeide.

Wist je dat…

 • Het lespakket het meest in het onderwijs ingezet wordt?
 • Maar ook in de kinderopvang / BSO, bij (sport)verenigingen, jeugd en jongerenwerk en door kindercoaches en jongerencoaches
 • Het lespakket niet alleen tijdens de Week Tegen Pesten, maar ook daarvoor en daarna heel goed ingezet kan worden
 • Werken aan sociale veiligheid het hele jaar door aandacht vraagt
 • Ons opleidingscentrum Kenniscentrum Omgaan met Pesten opleidingen verzorgt tot Sta Sterk trainer en/of anti-pestcoördinator
 • We een landelijk netwerk van Sta Sterk trainers hebben die het verschil maken
 • We een gevarieerd aanbod van trainingen, themabijeenkomsten en workshops hebben

 

Vraag het lespakket ‘GOED voor elkaar!’ nu aan

 

Ga aan de slag met de werkvormen, tips en tools van het lespakket.

 Lespakket Week tegen Pesten

 

Verdiepingsworkshop, gastles of themabijeenkomst

Het is óók mogelijk om een Sta Sterk trainer uit te nodigen in de groep, op school of organisatie voor een verdiepingsworkshop of gastles voor de kinderen. Ook een themabijeenkomst, workshop, training of studiedag voor professionals of een ouderavond behoort tot de mogelijkheden. Zeker binnen het thema 'Goed voor elkaar!' zijn ouders een belangrijke bondgenoot bij het bespreekbaar maken van pesten op school, verdraagzaamheid en tolerantie. Samen leven kun je leren.

Onze trainers zetten zich belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor de Week tegen Pesten, onder leiding van Mijke Ponjee – projectleider en trainer, is daar een goed voorbeeld van.

Kijk voor een trainer bij jou in de omgeving >