In de media

verschilmakers in De Brug

Door Roberto Cancian - verschenen in  Weekblad De Brug op 14 november 2019

Wij willen jou als Verschilmaker

Pesten vormt nog altijd een groot probleem in onze maatschappij. De laatste weken vroegen de 37-jarige Tim en de 23-jarige Anouk hier al aandacht voor door middel van de actie 'Loop mee tegen pesten'. Het tweetal liep een tocht liep van 1135 kilometer om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten en psychische problemen. "Twee mensen die in het verleden met pestgedrag te maken hadden en op deze manier ook anderen ondersteunen", geeft Inge Coolen aan.

Samen met Mirelle Valentijn geeft Inge Coolen, vanuit het Kenniscentrum Omgaan met Pesten opleidingen om zowel het thema bespreekbaar te maken als om mensen op te leiden tot 'Verschilmaker'. "Hoe meer kinderen pesten afkeuren, hoe kleiner de kans op pesten in de klas of bij de sportclub. Vanuit 'Omgaan met Pesten' gaan wij ervan uit dat je een held kunt zijn door in de eerste plaats goed voor jezelf en je eigen grenzen te zorgen. In de tweede plaats om voor een ander te zorgen. De groepsdruk bij pesten is hoog. In je eentje is het moeilijk om verschil te maken, samen met anderen wordt dat makkelijker. Hoe meer helden er zijn die zorg hebben voor zichzelf en elkaar en pesten niet oké vinden, hoe kleiner de voedingsbodem voor pestgedrag wordt."

De trainers zijn actief op scholen en bij organisaties voor deskundigheidsbevordering maar ook voor ondersteuning bij verdere ontwikkeling van anti-pestbeleid.  Ouders coachen door te zeggen hoe bijzonder hun kind is "Het raakt ons omdat kinderen al zo jong beschadigd raken en er hun leven lang last van kunnen houden als ze niet goed geholpen worden. Wij weten verdrietig genoeg uit eigen ervaring hoe groot de impact van pesten is", geeft Mirelle aan. "Beiden maakten we pesten mee als kind en jongere. Wat hadden we zelf graag hulp van deskundige professionals gehad en een sta sterk training willen volgen toen we jong waren", vult Inge aan.

Inmiddels hebben ze veel kinderen en jongeren geholpen om beter voor zichzelf en anderen op te leren komen. "Er zijn veel professionals in Nederland nodig. Vanaf 2005 hebben wij honderden trainers opgeleid", geeft Mirelle aan. Zelf vertelde zij haar verhaal al eens op televisie bij Peter van der Vorst. "Ik was een hoog gevoelig jong ding dat werd gepest op school. Van mij laten struikelen tot dreigen mijn haar af te knippen. Ik wist niet hoe ik voor mezelf op moest komen." Nu staat ze daar sterk in. "Er is verschil tussen persoonlijkheid en gedrag. Dat laatste kan je helpen, je probleem neem je mee.

Het gaat er om hoe je in je eigen kracht komt te staan. Dat geven we ook aan bij ouders, dat het bespreekbaar gemaakt moet worden op school. Ouders kunnen hun kind helpen ontdekken hoe grenzen worden aangeven." Het tweetal heeft bewondering voor Tim en Anouk. "Knetterveel respect, Zij stappen uit hun eigen comfortzone en vragen aandacht voor dit probleem", zegt Inge. Het tweetal heeft een wens. "Dat kinderen en jongeren veilig op kunnen groeien tot volwassenen die sterk in het leven staan."

Verschilmakers in De Brug

Interview Iedereen live Aldith Hunkar Mirelle Valentijn Omgaan met Pesten in tijden van corona 1

Ook nu gaat pesten door. Andere kinderen beleven juist een betrekkelijke periode van rust en weten niet wat er straks weer boven hun hoofd hangt als we terug gaan naar het 'nieuwe normaal'.

Aldith Hunkar, journaliste, sprak met de voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten en onze docent Mirelle Valentijn in IedereenLive over de invloed van de corona maatregelen, op het werk van onze trainers.

Bekijk het interview met Mirelle hieronder (1:34:16-1:40:58):

 

 Wat betekent dit op dit moment voor scholen en andere organisaties, de kinderen en ouders waar trainers mee werken. Aldith was geraakt en beseft zich iedere keer opnieuw dat er gevolgen zijn van de periode die we nu mee maken waar ze nog niet bij stil had gestaan.

 Wil je meer lezen? Bekijk dan het artikel 10 dingen jij op afstand kunt doen om bij te dragen aan sociale veiligheid

 Of vraag ons gratis lespakket aan:
Sociale veiligheid in tijden van corona

Wil jij ook je verhaal delen vanuit jouw woonkamer? Dat kan! Iedere dag tussen 14:00-17:00.
WhatsApp je verhaal naar 085 060 0345 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om in de uitzending te komen | iedereenlive.nl

 

 

Ieder jaar dragen we vanuit de Stichting en het Kenniscentrum Omgaan met Pesten een steentje bij aan de week tegen pesten. In het hele land worden workshops, ouderavonden en studiedagen gegeven.

Mirelle Valentijn, vertelde in de live uitzending bij RTL Late Night over haar eigen ervaringen met pesten en de keuze negatieve ervaringen om te buigen in iets positiefs. Als expert op het gebied van pesten voorkomen en aanpakken ging zij in gesprek met Humberto Tan en de andere gasten aan tafel. Ze stond stil bij tips voor professionals en ouders om in gesprek te komen met hun kind bij het vermoeden van (online) pesten.

Vraag niet: word jij gepest? Het risico dat een kind dichtklapt is groot. Om een kind uit te nodigen te delen wat het meemaakt, denkt en voelt is het belangrijk echt geïnteresseerd de zijn in de belevingswereld en omgang met anderen.

Wil je meer lezen over praten met kinderen over pesten? Lees dan verder in het artikel In gesprek met Mirelle Valentijn 

Humberto Tan noemde enthousiast de campagne Feel Fine Online, die bij aanvang van dit schooljaar is verspreid over Nederland. Relationele agressie is een veel voorkomende vorm van agressie onder meisjes, ook wel bekend onder de naam meidenvenijn, ook in de onlinewereld is dit een groot probleem. Met de campagne ‘Feel Fine Online’ probeert de stichting naast informatie over de risico’s van de onlinewereld, vooral in te zoomen op het bewust maken van jong & oud. Het is belangrijk om je goed te voelen in de online-wereld. Want naast de risico’s die er zijn, biedt de onlinewereld vooral een plek om te delen wie je bent, wat je doet en beleeft met elkaar en om plezier te maken of je vrienden te ontmoeten. 

Vanuit het Kenniscentrum worden trainers opgeleid om individueel of in groepsverband door middel van workshops met het Feel Fine Online programma te werken. De trainers nodigen jong & oud uit om deze omgeving positief te gebruiken. Ga er goed mee om zonder een ander te schaden en gebruik de omgeving juist om anderen een goed gevoel te geven. En maak je een misser? Maak het dan goed! Zorg voor herstel. Schaadt iemand anders jou? Kom voor jezelf op, blijf in je kracht of vraag hulp.

Susan Leurs is vroeger zelf gepest. Zij weet hoe pijnlijk het is en wilde de impact van pesten in beeld brengen als fotograaf. Nog altijd ziet ze kinderen, maar ook jongeren en volwassenen met pesten worstelen. Susan heeft zich op deze manier, samen met alle geportretteerden, ingezet om aandacht te vragen voor het omgaan met elkaar.

Tijdens de opening van de tentoonstelling was ook Hart van Nederland van de partij. Zij spraken met geportretteerden, waaronder Mirelle Valentijn als voorzitter van de stichting en docent aan het Kenniscentrum Omgaan met Pesten over het belang van preventieve projecten.

Voor ons als kenniscentrum maakt deze reportage meer dan duidelijk waarom we doen wat we doen. Professionals opleiden die zich willen specialiseren op het gebied van sociale veiligheid en interventies bij pesten. Juist door anderen op te leiden kunnen we nog meer bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten en de schadelijke gevolgen terugdringen en beperken.

De verhalen in de reportage maken duidelijk hoe nodig dat blijft. Onze wens is dat alle kinderen en jongeren in Nederland terecht kunnen bij een trainer omgaan met pesten en dat elke school een goed opgeleide antipestcoördinator heeft. Zodat alle kinderen en jongeren veilig op kunnen groeien tot volwassenen die sterk in het leven staan. Kijk voor meer informatie naar onze opleidingen

 

 

Mirelle Valentijn was te gast bij de auteurs van het complimentenspel. Zij ging in gesprek met Manon Ende en Daphne Hoogendoorn. In het interview geeft ze antwoord op diverse vragen over de rollen bij pesten, het waarmee en waarom van pesten, complimenten inzetten op school en de kracht van gedachten. Uiteraard kwam ook het ik denk me sterk spel aan bod.