Benieuwd hoe wij van de Dag tegen Pesten een succes hebben gemaakt?

Op 19 april is Het Kenniscentrum Omgaan met Pesten in actie gekomen voor de Dag tegen Pesten. Ben jij benieuwd hoe we hier onze bijdrage aan hebben geleverd?

Benieuwd hoe wij van de Dag tegen Pesten een succes hebben gemaakt?

Lespakket DTP visual GR

Op 19 april was de Landelijke Dag tegen Pesten. Deze dag hebben wij het thema ‘Goed voor elkaar!’ van de Week tegen Pesten voortgezet en extra aandacht besteed aan positieve groepsvorming. Diverse trainers kwamen in actie en wij hebben ons lespakket ‘Nog steeds goed voor elkaar’ verspreid.

Kennis, werkvormen en aan de slag

Ons lespakket is ontwikkeld voor verschillende groepen waarin kinderen van 6 t/m 18 jaar samenkomen. Dit kan op school zijn, op de BSO binnen de kinderopvang, op (sport)verenigingen of als zelfstandige met een eigen praktijk. In het lespakket staan verschillende werkvormen om mee aan de slag te gaan. Hiermee kun je spelenderwijs in gesprek, je creativiteit inzetten, samenwerken & bewegen en aan het werk met de kijkwijzer bij de film ‘Sterker Staan kun je leren’. 

Het lespakket kun je inzetten in jouw groep. Kinderen en jongeren ontdekken welke rol ze hebben in de groep en leren dat iedereen gelijkwaardig is. Daarnaast krijgen ze begrip voor andere opvattingen, wat bijdraagt aan een positieve groepsdynamiek.

Het lespakket hebben we verspreid met onze 8729 nieuwsbrief lezers en is via de website 251 keer aangevraagd.

Naast dat het lespakket gebruikt kon worden voor de Dag tegen Pesten, is deze ook  in te zetten tijdens de Bronzen Weken. Dit is een periode waarin het in groepen roerig kan zijn en het extra belangrijk is om te werken aan de groepsdynamiek. Je kunt het lespakket hier aanvragen. 

  

Werken aan groepsdynamiek

Onze Sta Sterk trainers verzorgen regelmatig themabijeenkomsten, workshops, trainingen of studiedagen voor professionals of ouderavonden. Daarnaast kun je hen ook uitnodigen om een verdiepingsworkshop of gastles te geven aan kinderen of jongeren.

Sta Sterk trainer Esther heeft de Dag tegen Pesten geopend op basisschool De Fonkeling in Utrecht waar ze een Sta Sterk workshop heeft gegeven aan de kinderen. In deze op maat gemaakte bijeenkomst ging ze aan de slag met de vragen: grenzen stellen is voor iedereen anders en hoe ga je fijn met elkaar om op school, thuis en op de sportvereniging? Zo bouwden ze aan de positieve omgang met elkaar in de groep. 

Sta Sterk trainer Brenda heeft voorafgaand aan de Dag tegen Pesten, een thema-avond georganiseerd voor de vrijwilligers van de Stichting Buitenschoolse Opvang in Malden. Tijdens deze bijeenkomst was er aandacht voor pesten, groepsdynamiek en sociale veiligheid. 

 

Ik denk me sterk

Oprichtster van het Kenniscentrum en docent Mirelle heeft ter voorbereiding op de Dag tegen Pesten de online workshop ‘Werken met de Toolkit: Ik denk me Sterk’ gegeven.

Tijdens deze online workshop heeft ze diverse professionals uit Nederland & België geleerd hoe de Toolkit in te zetten. Hierin kwam de functie van de 100 spelkaarten aan bod en diverse werkvormen werden uitgelicht. De focus van de Toolkit ligt op het werken met gedachten, gevoelens en gedrag.

Wil jij met een sterke tool aan de slag met de groepsdynamiek in de Bronzen Weken? Op 22 mei en 18 juni geeft Mirelle nogmaals de online workshop. Ontdek hier meer over de online workshop en meld je aan. 

 Reportage

Op 19 april, de Dag tegen Pesten, werd het Kenniscentrum Omgaan met Pesten bezocht door RTV de Ronde Venen. Samen met de crew werkten we mee aan een reportage voor de Dag tegen Pesten. We gingen in gesprek over onze kijk op oplossingen bij pesten. Daarnaast gaven we ze ook een inkijkje in de opleiding tot Sta Sterk trainer. Kijk je mee?

 

Bronzen weken

Wil jij de laatste periode van het schooljaar en seizoen nog goed benutten om begeleiding te bieden bij hulpvragen van kinderen of jongeren die bijvoorbeeld minder weerbaar zijn en/of gepest worden. Ga dan aan de slag met ons lespakket:

   Vraag hier het lespakket aan!  

 

 Lespakket 1.1

 Sta Sterk trainer Esther in actieBijeenkomsten DTP 3Sta Sterk trainer Brenda in actie

Workshop toolkit DTP 2Docent & Auteur Mirelle in actie