Het roer om: van gepest naar Sta Sterk trainer

Pesten brengt blijvende schade met zich mee, dat weet Cheryl helaas ook. Ze is van jongs af aan lange tijd gepest, maar heeft deze nare ervaring omgezet tot iets positiefs: ze schreef een boek en volgde de opleiding tot Sta Sterk trainer.

het roer om: van gepest naar Sta Sterk trainer

cheryl van gepest naar sta sterk trainerBron tekst: startersloket 
Bron foto: Cheryl de GraafCheryl de Graaf
heeft een achtergrond in administratie, de schoonmaakbranche en horecasector. Toch haalde ze hier niet genoeg voldoening uit. Na het beluisteren van een podcast gooide ze het roer helemaal om: ze schreef een boek en startte de opleiding tot Sta Sterk trainer.

Van podcast naar boek

“Aan het begin van de coronapandemie, begin 2020, luisterde ik tijdens een wandeling naar een podcast, waarin een gast vertelde dat zij een boek geschreven had over dingen die zij in haar leven had meegemaakt. Zelf ben ik van jongs af aan tot en met mijn zestiende gepest. Zo ontstond het idee om mijn ervaringen te vertalen naar een boek met een maatschappelijk onderwerp: pesten. Vele ideeën en anderhalf jaar later had ik mijn eigen boek in handen: wat pesten met je kan doen."

"Met mijn boek wilde ik de groep jongeren van 10 tot en met 16 jaar oud bereiken. Ik ben vele scholen en bibliotheken afgegaan om mijn verhaal te delen, maar merkte dat ik ze niet écht kon helpen op deze manier. Zo besloot ik me te laten omscholen tot jongerencoach, gevolgd door de opleiding tot kindercoach en daarna de opleiding tot Sta Sterk Trainer, gericht op sociale veiligheid en weerbaarheid.”

Steentje bijdragen

"Pesten gebeurt overal: van de peuterschool tot de middelbare school, van de sportclub tot het bejaardenhuis. Het is een maatschappelijk probleem, vroeger, nu en in de toekomst. Ik heb het zelf ook meegemaakt. Het pesten heeft mij veel gedaan. Ik heb hierdoor een eetverslaving ontwikkeld, omdat ik niet overweg kon met mijn emoties en deze weg at. Daarnaast ben ik mij perfectionistisch gaan gedragen en heb ik anderen te vaak over mijn grenzen laten gaan.”

“Vandaag de dag zijn er nog steeds veel te veel kinderen, jongeren en volwassenen die niet weten hoe ze met hun pestervaringen om moeten gaan en dit hun hele leven lang meedragen. Pesten brengt blijvende schade met zich mee. Zelf heb ik twintig jaar lang gedacht dat het mijn eigen schuld was dat ik gepest werd. Ik ben van mening dat de kinderen van nu niet ditzelfde vervelende pad hoeven af te leggen. Hier hoop ik mijn steentje aan bij te kunnen dragen."

Dagen zijn te kort

“Met de Sta Sterk trainingen help ik kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dit geldt ook voor de workshops die ik bij organisaties geef. Ik richt mij specifiek op kinderen en jongeren die weerbaarder en assertiever willen worden en meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. Daarnaast blijf ik mijzelf ontwikkelen door verder te leren en mij te verdiepen in bepaalde onderwerpen en doelgroepen. Mijn dagen zijn standaard te kort. Ik vind zoveel leuk om te doen en ik ben leergierig. Het voelt alles bij elkaar niet eens als werk!”   

Persoonlijke ervaring

"Door mijn pestverleden, heb ik ruime persoonlijke ervaring met dit onderwerp. Ik weet als geen ander hoe een kind zich bij pesten voelt. Hoe je met buikpijn naar school gaat of juist dingen doet waar je eigenlijk zelf niet achter staat.”

“Pesten is een groepsprobleem. Iedereen speelt een of andere rol, maar hij of zij is dit qua karakter niet. Door alles wat ik heb meegemaakt, ben ik in staat om de kinderen en jongeren te helpen. Ze de juiste tools aan te reiken om lekkerder in hun vel te zitten. Mijn kernwaarden zijn: empathisch, behulpzaam, leergierig, creatief en positief.”

Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator. Ook komen wij met plezier naar jouw organisatie toe om een incompany scholing te verzorgen. 

Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!

hulp inschakelen van een sta sterk trainer

De professionele trainers van Kenniscentrum Omgaan met Pesten zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Scholen, buitenschoolse opvang, (sport)verenigingen en andere organisaties waar kinderen en jongeren samenkomen, kunnen terecht voor deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers, ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid en het vergroten van kennis en vaardigheden voor ouders en andere opvoeders. 

Ook geven trainers Sta Sterk workshops en Feel Fine Online workshops en de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School’ en ‘Omgaan met Elkaar’ aan groepen en binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een Sta Sterk training en de brugklastraining Stevige Stap.