Wat maakt de Sta Sterk opleiding zo compleet? Daniëlle vertelt hoe je hiermee het verschil kan maken

"Hij glunderde van oor tot oor. Soms kan het ontzettend eenvoudig zijn om iemand op weg te helpen, maar heeft dat een waanzinnig groots effect. Daar doen we het voor!”, aldus Daniëlle.

Wat maakt de Sta Sterk opleiding zo compleet? DaniËlle vertelt hoe je hiermee het verschil kan maken

Daniëlle Fischer werkt als leerkrachtondersteuner in het speciaal basisonderwijs. Daarnaast is zij anti-pestcoördinator op haar school en begeleidt zij individuele trajecten in haar eigen praktijk. Het volgen van de opleiding tot Sta Sterk Trainer gaf haar niet alleen de juiste kennis en handvatten, maar ook een boost in haar eigen zelfvertrouwen. “Deze training prikkelt ook om jezelf nog beter te leren kennen. Je groeit op alle vlakken; zowel in je werk, als in je persoonlijkheid.”

Ontzettend compleet

Op het moment dat Daniëlle kennismaakte met Sta Sterk Training, wist zij: dit is het. “Deze opleiding is ontzettend compleet”, vertelt de vrouw die vol liefde en passie werkt met kinderen in het speciaal basisonderwijs en zocht naar handvatten om deze groep nóg beter te begeleiden in hun sociale weerbaarheid. “Deze opleiding geeft waanzinnig veel achtergrondinformatie over sociale weerbaarheid, pesten en de verschillende rollen van mensen in een groep. Als je die kennis eenmaal eigengemaakt hebt, heb je heel fijne handvatten om mee aan de slag te gaan.”

De opleiding zoemt ook in op het eigen verleden. “Daar ontdekte ik dat dingen die gebeurd zijn in je jeugd grote impact kunnen hebben op de rest van je leven”, zegt zij. “Dat gold ook voor mij; sommige dingen kwamen toch weer boven. Het was fijn om deze zaken te kunnen verwerken, mezelf nog beter te leren kennen en hier weer sterker uit te komen. Zoals ik al zei, laat deze opleiding je echt op alle vlakken groeien.”

in verbinding

Wat Daniëlle ook in de opleiding waardeert, is dat er gewerkt wordt in een groep. “Kennis, ervaringen en tips uitwisselen met studiemaatjes is hartstikke fijn”, zegt zij. “Je kunt met elkaar sparren. Ik heb veel van hen geleerd. En dat doe ik nu nog; alle trainers staan met elkaar in verbinding via het Kenniscentrum. Dat is een netwerk van trainers door het hele land. Er ontstaan mooie initiatieven en komen mooie opdrachten uit. Dat is ontzettend waardevol om bij aangesloten te zijn.”

"Hij glunderde van oor tot oor. Daar doen we het voor!”

Pareltjes uit de praktijk
Danielle Fisher

Voor Daniëlle zijn legio voorbeelden te noemen van ‘pareltjes uit de praktijk’. “Wat veel indruk maakte was een jongetje dat geboren was als meisje. Door zijn omgeving werd hij gepest en op afstand gehouden. Dat maakte hem onzeker en teruggetrokken. Hij wilde er ook graag bij horen en meedoen. In de Sta Sterk Training hebben we geoefend om stevig te staan, jezelf uit te dagen en te vragen of je mag meedoen met een spel van anderen. Op een dag kwam hij bij mij. Hij glunderde van oor tot oor: hij had op het schoolplein gevraagd of hij mee mocht doen met basketballen. En dat was gelukt! Soms kan het ontzettend eenvoudig zijn om iemand op weg te helpen, maar heeft dat een waanzinnig groots effect. Daar doen we het voor!”

Een ander voorbeeld is een meisje dat Daniëlle mocht begeleiden in een individueel traject. “Het betreft een meisje dat altijd met haar hoofd omlaag liep; ze sprak met niemand omdat ze ervan overtuigd was dat ze dat niet waard was. Met haar mocht ik een mooi traject aangaan om haar te helpen anders naar zichzelf en situaties te kijken. Het heeft haar veel zelfvertrouwen gebracht. Dat maakt een wereld van verschil. Ze staat nu rechtop, durft weer in de spiegel te kijken en heeft zichzelf omarmt. En niet alleen zij; inmiddels heeft ze een contract bij een modellenbureau in Amsterdam! Dat laatste heb ik natuurlijk niet voor haar geregeld, maar daar heeft de training ongetwijfeld wel aan bijdragen! Het mooie is dat het vaak echt in de kleine dingen zit. Daarmee maak je al een groot verschil. Voor iedereen die nog twijfelt over de opleiding, zou ik willen zeggen: gewoon doen! Het brengt je op alle vlakken verschrikkelijk veel moois!”


Wil jij ook specialiseren in interventies bij sociale veiligheid en weerbaarheid?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator. Ook komen wij met plezier naar jouw organisatie toe om een incompany scholing te verzorgen. 
Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!

hulp inschakelen van een sta sterk trainer

De professionele trainers van Kenniscentrum Omgaan met Pesten zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Scholen, buitenschoolse opvang, (sport)verenigingen en andere organisaties waar kinderen en jongeren samenkomen, kunnen terecht voor deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers, ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid en het vergroten van kennis en vaardigheden voor ouders en andere opvoeders. 
Ook geven trainers Sta Sterk workshops en Feel Fine Online workshops en de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School’ en ‘Omgaan met Elkaar’ aan groepen en binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een Sta Sterk training en de brugklastraining Stevige Stap.