Beweging helpt bij bevorderen sociale veiligheid

Gastblog door Raphael Dingjan

 Raphael Dingmans gymbrein sociale veiligheid

Vraag gratis E-book aan

 
"Ik weet nog goed dat ik net was afgestudeerd als gymleraar en iedere school in de omgeving een brief stuurde op zoek naar werk. In afwachting van een reactie op mijn brief, reed ik in de auto langs één van scholen waarop ik gesolliciteerd had.  'Als ik daar maar niet wordt uitgenodigd', dacht ik toen. Al die enge vmbo-leerlingen die niet luisteren, niets voor mij. Je raad het al: ik werd wel uitgenodigd en nog aangenomen ook."

 Die vmbo-leerlingen bleken helemaal niet zo eng. Sterker nog, het is ontzettend leuk om met deze doelgroep te werken. Als docent kan ik echt van betekenis zijn voor deze leerlingen. Soms omdat ik iemand leer hoe je een salto springt, maar soms ook omdat ik even een luisterend oor ben als het thuis niet zo goed gaat. Ik heb ontelbaar mooie momenten meegemaakt als gymdocent. Ik vind het geweldig om te zien als een leerling iets ontdekt waar hij goed in is, oog heeft voor een andere leerling die het moeilijk heeft, of doorzettingsvermogen toont als het nog niet lukt. Dat ik dat als docent mag begeleiden en sturen en uiteindelijk kan zeggen dat ik supertrots ben op een kind, dat is toch prachtig? 

 Aan het begin was ik nog erg zoekende naar leuke lesideeën en merkte dat de bagage van de opleiding soms nog best wel beperkt was. Ook als ik nu stagiaires heb zie ik dat het vaak echt goede docenten zijn, maar dat ze veel moeite hebben met passende lessen verzinnen. Vanaf het begin dat ik werkzaam ben in het onderwijs heb ik alle lessen die goed werken, uitgewerkt en bewaard. Ik kreeg steeds meer contact met andere docenten uit allerlei soorten onderwijs die ook succesvolle lessen bewaarden en dit resulteerde in een grote map vol spellen. Via sociale media is die map alleen maar gegroeid. Ik vind delen ontzettend belangrijk. Te veel goede ideeën blijven binnen de scholen terwijl andere docenten, en vooral de kinderen, daar echt veel aan kunnen hebben. Van daaruit is het idee ontstaan om Gymbrein op te richten. Een website vol met deze succesvolle lessen, een forum om te sparren, e-books en online trainingen. Vanaf 1 september is onze website open, en daar zijn we echt trots op!

"Een aantal jaar geleden volgde ik de opleiding tot anti-pestcoördinator bij het Kenniscentrum Omgaan met pesten. Ik heb daar ontzettend veel geleerd over vormen van pesten, rollen, gespreksvoering, anti-pestbeleid en preventie. Als APC-er maar ook als gymleraar maak ik dagelijks gebruik van deze opgedane kennis."

Zeker deze laatste weken voor de zomer merk ik dat het soms behoorlijk onrustig kan zijn in klassen. Kinderen hebben op allerlei manieren les gehad. Online, in halve klassen en sinds kort weer in volledige klassen op het voortgezet onderwijs. Dat doet iets met de groepsdynamiek. Processen van groepsvorming beginnen dan weer helemaal opnieuw. Daarom hebben we via Gymbrein een e-book met tien groene spelen ontwikkeld. Het draait volledig om samenwerken en zorgt gegarandeerd voor een hoop plezier! Al deze spellen zijn uitgewerkt in de vorm van handige leskaarten. Het E-book is gratis aan te vragen:

gratis e book raphael gymbrein

 

Vraag gratis E-book aan

 

Wil jij net als Raphael ook het verschil maken op het gebied van sociale veiligheid?

Kies dan voor de opleiding tot antipestcoördinator. Vraag nu de opleidingsgids aan