Webinar Week tegen Pesten: De kracht van preventie

Datum: 04-09-2024
Locatie: Online

Webinar Week tegen Pesten: De kracht van preventie (september)

In dit webinar word je als pedagogisch/onderwijs professional of vrijwilliger klaargestoomd voor de Week tegen Pesten

______________________________

Waarom de week tegen pesten?

Vanuit de Veiligheidsmonitor 2021-2022, die is afgenomen in het onderwijs, blijkt dat er een toename is van kinderen en jongeren die gepest worden. Dat betekent dat er nog steeds aandacht gevraagd moet worden voor pestgedrag. Daarom is het zo belangrijk om actief deel te nemen aan de Week tegen Pesten en als organisatie te laten zien dat jullie tegen pesten zijn. Daar heb je, als je doorlopende aandacht blijft geven aan sociale veiligheid, het hele seizoen profijt van.

De Week tegen Pesten valt in de Gouden Weken: de allereerste weken van het schooljaar en hét moment dat de meeste invloed uitgeoefend kan worden op de groepsdynamiek.

Datum & tijd

Woensdag 4 september
15.30 - 17.30

Locatie

Online

Investering

Je krijgt korting op je deelname in verband met de Week tegen Pesten van 23 t/m 27 september, omdat we graag samen met jou in actie komen als het om preventie gaat. Daarom is het webinar nu te volgen voor €77,00 in plaats van €147,00. 

Wat kun je na het webinar

Na het webinar heb je gedegen kennis over het onderwerp 'kletsen' en de verschillende vormen van positief en negatief roddelen. Je weet ook hoe je met diverse werkvormen tijdens de Week tegen Pesten hiermee aan de slag kunt. Daarnaast kun je op een effectieve manier reageren op meldingen van pestgedrag en doe je inspiratie op om de sociale veiligheid in stand te houden na de Week tegen Pesten.

Lees ter voorbereiding alvast onze 10 tips om goed voorbereid de Week tegen Pesten in te gaan. 

Voor wie

Dit webinar is bedoeld voor pedagogisch/onderwijs professionals en vrijwilligers die werken met kinderen en/of jongeren, bijvoorbeeld in het onderwijs, op de BSO binnen de kinderopvang en (sport)verenigingen.

Het webinar is in het bijzonder geschikt voor mensen met een taak op het gebied van preventie, zoals anti-pestcoördinatoren, coördinatoren sociale veiligheid en vertrouwenspersonen.

Inhoud

In het webinar komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het thema 'kletsen' en de verschillende vormen van positief en negatief roddelen
  • Werkvormen uit het lespakket en reflectie
  • Gesprekken voeren over eigen ervaringen
  • Het betrekken van ouders bij de Week tegen Pesten en het creëren van gezamenlijke verantwoordelijkheid 
  • Omgaan met weerstand rond de Week tegen Pesten
  • 'Hoe nu verder' na de Week tegen Pesten
  • Wat te doen met meldingen over pestgedrag

   Schrijf je hier in voor het webinar >   


Waarom cursisten meedoen

Review week tegen pesten 1
Review week tegen pesten 2
Review week tegen pesten 3

Docent

Het webinar wordt verzorgd door Mirelle Valentijn, oprichtster en docent van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten. Met enthousiasme brengt zij haar kennis en ervaring uit de praktijk aan jou over.

Incompany

Wij kunnen ons reguliere opleidingsaanbod ook intern binnen de organisatie organiseren en een op maat gemaakte scholing verzorgen. Dit webinar is ook in-company te volgen, zowel online als fysiek.


Schrijf je hier in voor het webinar >    

Thema van de Week tegen Pesten

Als vaste samenwerkingspartner van Stichting School & Veiligheid mochten wij meedenken over de campagne van dit jaar. De sterke slogan die de stichting heeft gekozen: 'Denk FF na! Als het om geklets gaat', stimuleert kinderen en jongeren om tijd te nemen om een bewuste keuze te maken als het om geklets gaat. Daarbij staat oog hebben voor de gevoelens van de ander centraal.

In plaats van meteen mee te praten of iets verder te vertellen kun je er ook voor kiezen om voor een ander op te komen of te melden. Daarmee voorkom je dat je iemand verdriet doet of beschadigd. 

Iedereen in de groep heeft invloed op het respectvol omgaan met elkaar en daarom is het zo belangrijk dat kinderen en jongeren leren nadenken over hun eigen rol en verantwoordelijkheid voelen voor de positieve groepssfeer.